10 interessante, mondiale taalfeiten

Hello Yuqo
T
Taal beïnvloedt iedereen die haar begrijpt. Er bestaan enorm veel gesproken en geschreven talen. Een uitgebreider begrip van taal kan helpen de minder bekende dialecten te behouden. Om uw interesse te wekken, vindt u hier 10 internationale feiten over taal.

We gebruiken taal vaak gedachteloos als communicatiemiddel. Elke dag gebruiken we ongeveer 15.000 woorden. We communiceren met familie, vrienden of als onderdeel van een zakelijke presentatie. Desondanks is de gesproken taal niet zomaar ontwikkeld door een intellectueel of wetenschapper. De taal, zowel de manier waarop we praten en de gebruikte woorden, maakt onderdeel uit van een natuurlijk, evolutionair proces. Ook nu is de taal nog volop in ontwikkeling, wat blijkt uit de opname van de “smiling face” emoji in de Oxford Dictionary.

Voor velen van ons is gewekt worden door het “morgenlied” niets nieuws. Vrijwel alle levende wezens communiceren met elkaar via geluiden. Wat de mens uniek maakt, is het vermogen om deze klanken om te zetten naar een reeks woorden met een structuur. Hierdoor ontstaat betekenis. De schoonheid van taal vinden we in de natuurlijke ontwikkeling. We associëren bepaalde woorden met een object of actie, evenals hoe deze woorden worden uitgesproken of gehoord. Ons begrip geven we door van persoon op persoon en over verschillende generaties, wat leidt tot de organische ontwikkeling van taal.

Taal, zowel geschreven als gesproken, is rijk en complex. Door taal kunnen we onszelf uiten. Het biedt ons een gelegenheid om anderen te laten lachen, huilen, denken of reageren. Hieronder vindt u 10 interessante feiten over taal. Laat u verrassen.

 

1. ER BESTAAN MEER DAN 7000 GESPROKEN TALEN

Er bestaan meer dan 7000 gesproken talen

De meeste mensen beheersen er slechts een aantal, maar wereldwijd bestaan er meer dan 7000 talen. Meer dan de helft zijn variaties op een originele taal, beter bekend als dialecten. Deze variatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals een bepaalde streek of culturele invloed. Verrassend genoeg kent de helft van alle talen geen schriftelijke vorm; ze bestaan uitsluitend als gesproken woord.

 

2. DE MEESTGEBRUIKTE TAAL IS…

De meestgebruikte taal is...

Het Engelse woordenboek bevat meer dan 171.000 woorden en de Engelse taal wordt in groot aantal landen gesproken. Het Chinees is echter de meestgebruikte taal, gevolgd door het Spaans. Om het Chinees vloeiend te beheersen, moet u echter 3000 verschillende karakters en hun betekenis leren.

 

3. DE BIJBEL IS HET MEEST VERTAALDE BOEK

De Bijbel is het meest vertaalde boek

Ondanks de populariteit van de Harry Potter reeks, is de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld. Het boek is volledig vertaald in 554 talen en deels in 2900 aanvullende talen. Het tweede meest vertaalde boek (nee, nog steeds geen Harry Potter) is Pinokkio. Deze is slechts in 250 verschillende talen vertaald en blijft daarmee flink achter op de Bijbel.

 

4. IN DE VERENIGDE STATEN WORDEN MEER DAN 300 TALEN GESPROKEN

In de VS worden meer dan 300 talen gesproken

Vinden we nog een officiële taal in de Verenigde Staten tussen al die verschillende talen? Het juiste antwoord is nee. Er is door het Continental Congress nooit een officiële taal gekozen bij het creëren van de wetten. Dit is het gevolg van de grote hoeveelheid kolonisten destijds. De diversiteit in de Verenigde Staten is nog altijd groot, want het land kent de tweede grootste populatie Spaans sprekenden.

 

5. HET LAND MET DE MEESTE GESPROKEN TALEN IS…

Het land met de meeste gesproken talen is...

Heeft u deze correct geraden? Dan bent u een ware taalkenner. Papoea-Nieuw-Guinea heeft meer dan 800 talen. Het zijn er maar liefst 841. Bijna al deze talen worden inheems gesproken en zijn nauwelijks beïnvloed door immigranten. Ondanks de vele talen in het land zijn er maar drie officiële: Engels, Hiri Motu en Tok Pisin.

 


Yuqo quotesTaal, zowel geschreven als gesproken, is rijk en complex. Het biedt ons een gelegenheid onszelf te uiten; om anderen te laten lachen, huilen, denken of reageren.


 

6. KLINGON IS EEN VAN DE 200 FICTIEVE TALEN

Klingon is een van de 200 fictieve talen

Wees blij te horen dat u geen tijd heeft verkwist aan het leren van Klingon. Er zijn meer dan 200 talen verzonnen voor boeken, films of televisie. Enkele andere populaire, fictieve talen zijn Elvish uit de Tolkien boekenreeks en Dothraki uit de ongelofelijk populaire serie Game of Thrones.

 

7. GESPROKEN TALEN KUNNEN UITSTERVEN

Gesproken talen kunnen uitsterven

Als niemand een taal spreekt of geschreven variaties noteert, kan een taal uitsterven. Het zijn echter vaker de dialecten die verdwijnen. Inmiddels zijn er 241 dode talen bekend. Van de 7000 gesproken talen dreigen er 2400 te verdwijnen. National Geographic beweert dat er elke veertien dagen een taal verloren gaat.

 

8. DE MEEST ALGEMENE LETTER IN HET ENGELS IS…

De meest algemene letter in het Engels is...

De letter “E” is niet alleen in het Engels een van de meest voorkomende letters. Hetzelfde geldt namelijk ook voor het Noors, Fins, Frans en Italiaans. De E is goed voor ruim 11% van de letters in de Oxford English Dictionary. De minst gangbare letter is de “Q”. In de meeste Europese talen is “A” de tweede meest algemene letter in de meeste Europese talen.

 

9. 86% VAN DE MENSEN GEBRUIKT EEN AZIATISCHE OF EUROPESE TAAL

86% van de mensen gebruikt een Aziatische of Europese taal

Ongeacht het grote aantal bestaande talen, wordt de gesproken taal gedomineerd door Aziatische en Europese talen. Dit heeft alles te maken met de enorme bevolkingsdichtheid in deze gebieden en de wijdverspreide kolonisatie in de recente geschiedenis. Met zo’n overweldigende meerderheid snappen we best dat kleinere of minder gebruikte talen verdwijnen.

 

10. DE OORSPRONG VAN TAAL DATEERT UIT…

De oorsprong van taal dateert uit...

Dit laatste feit kan u op een dwaalspoor brengen. De exacte oorsprong van talen en hun eerste gebruik is een fel bediscussieerd onderwerp. Het tijdskader is nooit bevestigd, maar taalkundigen denken dat gesproken taal ongeveer 100.000 jaar geleden is ontstaan. In die periode ontwikkelde de homo sapiens grotere hersenstructuren en stembanden, vergelijkbaar met die van onszelf. We kunnen speculeren dat het gebruik van geluiden voor communicatie in dit tijdperk is ontstaan, wat samenvalt met de fysieke ontwikkeling.