Dit zijn de 6 meest gesproken talen in Europa

Alexandra Hicks
B
Bent u van plan om uw bedrijf uit te breiden naar de Europese markt? Zo ja, gefeliciteerd! Dat is een grote stap voor een ondernemer. Maar hiervoor wilt u misschien eerst wat basiskennis over een paar lokale talen tot u nemen, vooral over de talen die het meest gesproken worden.

Europa telt op dit moment bijna 740 miljoen mensen, verdeeld over vijftig verschillende landen. Van die vijftig landen maken er achtentwintig deel uit van de Europese Unie. Er zijn tegenwoordig zoveel zaken die internationaal geregeld worden. Daarom heeft u met het vertalen van uw website naar een van de meest gesproken talen in Europa zeker een voordeel ten opzichte van de concurrentie. Maar er zijn maar liefst 24 officieel erkende talen in de Europese unie, dus op welke kunt u zich het beste richten?
 

DOORBREKEN OP DE EUROPESE MARKT

Doorbreken op de Europese markt
 

1. DUITS – 16% VAN DE BEVOLKING

Het Duits is de eerste taal van ongeveer 95 miljoen mensen over de hele wereld, maar de taal concentreert zich vooral in Europa. Het is een officiële taal in Duitsland, Oostenrijk, België en het is een van de vier officiële talen in Zwitserland. Het is de meest gesproken taal in de Europese Unie en de vierde meest voorkomende tweede taal die mensen leren in Verenigde Staten. Het wordt daarbij gevolgd door het Spaans, Frans en de Amerikaanse gebarentaal. Duitsland is een van de snelst groeiende e-commerce markten in de EU, wat het nog interessanter maakt voor bedrijven die uit willen breiden met gelokaliseerde content.
 

2. ENGELS – 13% VAN DE BEVOLKING

Het Engels en het Italiaans staan op dezelfde plek, waarbij 13% van de Europese bevolking een van beide spreekt. Maar we hebben de tweede plek aan het Engels gegeven omdat het de meest gesproken taal is over de hele wereld. Het Engels is een taal die voortkomt uit het West-Germaans. Het werd oorspronkelijk gesproken in de vroege middeleeuwen in Engeland.
Het Engels was altijd heel erg vergelijkbaar met het Fries, een specifieke taal die nog steeds gesproken wordt in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken. Maar de Engelse vocabulaire heeft zijn oorsprong ver achter zich gelaten; het is behoorlijk beïnvloed door Latijnse en Romaanse talen. Het Engels is de meest voorkomende taal in veel verschillende landen. Denk aan de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Ierland, Nieuw-Zeeland en bepaalde gebieden van Afrika. Maar ook in delen van Zuid-Azië en het Caribisch gebied wordt het gesproken. Het is daarnaast een van de officiële talen in minstens zestig andere soevereine staten.
 

3. ITALIAANS – 13% VAN DE BEVOLKING

Van alle Romaanse talen, staat Italiaans het dichtste bij het Latijn, de taal van het oude Rome. Het is de officiële taal in Italië, San Marino, Vaticaanstad (waar het de lingua franca is in de Hiërarchie van de Rooms-katholieke Kerk) en het westerse gebied van Slovenië en Kroatië, oftewel Istrië. Ook heeft het een officiële minderheidsstatus in Roemenië en Bosnië & Herzegovina. Bij hoogwaardige merkproducten wordt veel gebruik gemaakt van de Italiaanse taal. Denk hierbij aan luxegoederen, beeldende kunst, klassieke muziek en vele andere eersteklas producten en industrieën.
 

4. FRANS – 12% VAN DE BEVOLKING

Frans is een andere Romaanse taal, maar één die zijn oorsprong vindt in de Indo-Europeaanse linguïstische familie uit het gebied Gallië. Natuurlijk is Frankrijk het land waar het meeste Frans gesproken wordt, maar het is ook een officiële taal in Monaco. Evenals in West-Zwitserland en België, waar het in de regionen van Wallonië en Brussel wordt gesproken. Het komt eveneens voor in een paar gebieden in de Verenigde Staten, zoals Louisiana, Vermont en Maine. Het is ook een van de officiële talen in Canada, samen met het Engels. De Franse taal bedekt de Canadese provincies Quebec en New Brunswick. Alles bij elkaar genomen, is Frans een van de officiële talen in 29 landen.
 

5. SPAANS – 8% VAN DE BEVOLKING

Spaans, soms ook wel het “Castiliaans” genoemd, is een op het Latijns gebaseerde Romaanse taal die zijn oorsprong vindt in Castilië, Spanje. Er zijn honderden miljoenen Spaanse sprekers verspreid over hele wereld. Het alfabet is vergelijkbaar met dat van het Engels, maar heeft een extra karakter, de “Ñ” (“eñe”). Hierdoor bestaat het alfabet in totaal uit 27 letters. Spaans is ook een van de talen die omgedraaide uitroeptekens en vraagtekens bevat (¿ en ¡). Het is de officiële taal in Spanje, Mexico en bijna elk land in Centraal en Zuid-Amerika, met als uitzondering Brazilië.
 

6. POOLS – 8% VAN DE BEVOLKING

De Poolse taal wordt, net als het Spaans, door 8% van de Europese bevolking gesproken. En Polen is ook een snel groeiende e-commerce markt! Het is een West-Slavische taal die behoort tot de Lechitische talen. Het is alleen een moedertaal in Polen zelf. Maar het wordt ook gesproken door veel inwoners van Poolse immigranten gemeenschappen in andere landen. Het alfabet is vergelijkbaar met het Sorbische, Tsjechische en Slowaakse schrift.
 

EN HOE ZIT HET MET DE REST VAN DE WERELD?

En hoe zit het met de rest van de wereld?
Mocht u ooit van plan zijn om uw bedrijf uit te breiden naar de Verenigde Staten en naar andere landen van Europa, of naar andere continenten, dan kunt u zeer verschillende en unieke talen tegenkomen. Hieronder vindt u de 10 talen met de meeste sprekers (zowel native als non-native) ter wereld. Het is goed om deze mee te nemen in uw keuze als u van plant bent uit te breiden naar nieuwe markten.

  1. Mandarijn-Chinees (inclusief Standaard Mandarijn) – 1,05 miljard
  2. Engels – 1,01 miljard
  3. Hindoestani – 652 miljoen
  4. Spaans – 570 miljoen
  5. Arabisch – 422 miljoen
  6. Maleis – 290 miljoen
  7. Russisch – 275 miljoen
  8. Frans – 272 miljoen
  9. Portugees – 262 miljoen
  10. Bengaals – 245 miljoen

 

KUNT U ANDERE TALEN SPREKEN?

Kunt U andere talen spreken?
Recente data laten zien dat maar 26% van de Amerikaanse volwassenen een andere taal spreekt dan het Engels, hoewel dit per regio varieert. Significant veel mensen in het westen van de Verenigde Staten zijn tweetalig, namelijk iets meer dan 40%. Aan de oostkust is ongeveer 25% van de inwoners tweetalig; 22% in het zuiden en maar 19% in het midden-westen.
In vergelijking spreekt een substantieel groter percentage van de Europeanen op zijn minst één buitenlandse taal op conversatieniveau. Net als in de Verenigde Staten is het aantal meertalige sprekers verschillend per gebied. In Luxemburg, Letland, Nederland, Malta, Slovenië, Litouwen en Zweden spreekt meer dan 90% van de mensen één of meer andere talen. Zelfs in Europese landen waar mensen niet zo gauw een andere taal spreken, is nog steeds meer dan 60% tweetalig. Denk hierbij aan landen als Hongarije, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Portugal.
 


Yuqo quotesOnderzoek heeft aangetoond dat het vermogen om verschillende talen te spreken wonderen kan doen als het gaat om het verbeteren van de algehele cognitieve functies.


 
Op een bepaalde manier traint het je brein, wat verschillende mentale voordelen met zich meebrengt. Denk aan het beter worden in multitasken, een verbeterd geheugen en een verbeterde perceptie. Het kan zelfs de manier waarop je je eigen taal spreekt bevorderen doordat je een verhoogd bewustzijn hebt over hoe talen in elkaar zitten.