Top 10 fascinerende feiten over de Italiaanse taal

Hello Yuqo
T
Taal is oneindig interessant—maar heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het Italiaans, in al haar glorie, is ontstaan? Wij hebben 10 wetenswaardigheden over de taal verzameld. We hopen dat ze u inspireren de taal te gaan leren, of uw bedrijf uit te breiden naar Italiaanse markten.

Veel mensen weten dat Italië een bijzonder en uniek land is. Het heeft een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijk voedsel. Daarmee is het een van de meest toeristische landen. De taal van het land, het Italiaans, is echter misschien nog wel het meest intrigerend. Deze is van generatie op generatie doorgegeven. Daardoor is de taal in heel Italië op unieke wijze bewaard gebleven. Misschien wilt u Italiaans leren of uw bedrijf uitbreiden om mondiaal actief te worden. Het is dan handig iets te weten over de oorsprong en geschiedenis van deze taal. Lees verder voor 10 leuke en interessante feiten. Wij laten u zien waarom de taal en de mensen die het spreken zo indrukwekkend zijn.
 

 

1: HET ITALIAANSE ALFABET HEEFT SLECHTS 21 LETTERS

Het Italiaanse volk is er goed in zaken lieflijk en eenvoudig te houden. Het alfabet is daarop natuurlijk geen uitzondering. Het Italiaanse alfabet bevat dan ook slechts 21 letters en kent geen j, k, w, x en y. Het stamt af van het Latijnse alfabet. Daarmee lijkt het, van alle talen die tegenwoordig worden gesproken, het meest op deze “dode” taal. De letters zitten ook allemaal in ons alfabet. Bij de Italiaanse wordt echter een systeem met accenten gebruikt. Ook worden de letters niet allemaal op dezelfde manier uitgesproken.
 

2: IN 1861 WERD HET ITALIAANS EEN OFFICIËLE TAAL

Begin 1861 kwam het nationale parlement samen en was de eenwording van Italië een feit. Omstreeks dezelfde tijd ontstond een standaardversie van het Italiaans. Het blijkt dat het Italiaans dat wij nu kennen een relatief onbekende taal was. Het werd namelijk gesproken door minder dan 3–5% van de bevolking in het destijds nieuw verenigde land. Er waren in die tijd veel dialecten. De prominente Italiaanse schrijver Dante en linguïst Petrarca zorgden er echter voor dat het Toscaanse dialect de nationale taal werd.
 
De prominente Italiaanse schrijver Dante en linguïst Petrarca zorgden er echter voor dat het Toscaanse dialect de nationale taal werd.
 

3: WERELDWIJD SPREKEN MEER DAN 85 MILJOEN MENSEN ITALIAANS

Als we het puur hebben over het aantal mensen dat een taal spreekt, dan is Italiaans geen partij voor talen als het Engels en Mandarijn. En toch is het een van de meest populaire en invloedrijke talen ter wereld. Zo is het Italiaans de moedertaal van ongeveer 65 miljoen mensen in Europa. Daarbij is het de tweede taal van nog eens 15 miljoen mensen. Het Italiaans is niet alleen de nationale taal van Italië. Zo is het ook een van de officiële talen van Zwitserland, San Marino, Vaticaanstad en Istrië. Wereldwijd spreken meer dan 85 miljoen mensen Italiaans.
 

4: HET ITALIAANS IS DE OP 4 NA MEEST GESTUDEERDE TAAL IN DE VS

De meeste Amerikaanse studenten leren tijdens hun jaren op de universiteit of high school een vreemde taal. Italiaans is daarbij een van de meest populaire talen. Al meer dan 100 jaar is het een taal die in grote delen van Amerika wordt gesproken. Dat komt door de grootschalige migraties aan het eind van de 19e eeuw. Tegenwoordig spreken bijna 700.000 Amerikanen Italiaans. De meerderheid van hen woont onder andere in New York City, Los Angeles, Chicago en San Francisco. Daarmee is het Italiaans de op 4 na meest gestudeerde taal op Amerikaanse scholen.
 

5: HET LANGSTE ITALIAANSE WOORD BESTAAT UIT 30 LETTERS

Dit is een van de leukste weetjes. De Duitsers staan bekend om hun voorliefde voor lange woorden en zinnen. Zij zijn echter niet de enigen die het papier graag optimaal benutten. Momenteel is “psiconeuroendocrinoimmunologia” het langste woord in het Italiaanse woordenboek. Het telt 30 letters en 13 lettergrepen en heeft als acroniem PNEI. De term verwijst naar de studie van het functioneren van het zenuwstelsel en het immuun- en endocriene systeem. Het is inderdaad niet langer dan “supercalifragilisticexpialidocious“. Geef echter maar toe dat het nog steeds een monsterlijk woord is.
 

6: HET ITALIAANS IS DE OFFICIËLE TAAL VAN DE KLASSIEKE MUZIEK

Als u een instrument bespeelt of bekend bent met muziek, dan kent u de termen crescendo, alto en tempo uit klassieke muziekstukken. Misschien wist u nog niet dat deze woorden van oorsprong Italiaans zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de taal van grote invloed is op de muziekkunst! Waar we dat grotendeels aan te danken hebben? De Italiaanse manier van muziek schrijven was tijdens de Renaissance en Barok gemeengoed. Daardoor werd het Italiaans de universele standaard voor muziekcomposities. Bovendien waren veel prominente componisten destijds zelf Italiaans.
 
Bovendien waren veel prominente componisten destijds zelf Italiaans.
 

7: ITALIAANSE DIALECTEN VERSCHILLEN ONDERLING ENORM

Het is echt waar; niets brengt u sneller naar een bepaald gebied van Italië dan het dialect. In het land worden veel dialecten gesproken. De Italiaanse standaardtaal is gebaseerd op het dialect van Toscane. Het interessante is dat de vele talen in Italië allemaal onafhankelijk van het Latijn zijn ontwikkeld. Eeuwenlang, tot 1861, was Italië onderverdeeld in een aantal verschillende staten, onder buitenlandse heerschappij. Die hadden naast het “standaard” Italiaans allemaal hun eigen regionale taal.
 

8: DE EERSTE TEKST IN HET ITALIAANS IS MEER DAN 1000 JAAR OUD

Aan het begin van de 13e eeuw werd heel veel literatuur, met name gedichten, gepubliceerd in het Italiaans. De eerste teksten, geschreven in de volkstaal, die op het huidige Italiaans lijkt, dateren van 960–963. Ze heten de Placiti Cassinesi en het betreffen vier juridische documenten. Daarin wordt een dispuut behandeld over landeigendom van kloosters in het zuiden van Italië, nabij de stad Capua, in Campania.
 

9: HET WOORD “VOLT” IS DOOR EEN ITALIAAN BEDACHT

En niet zomaar een Italiaan—een natuurkundige, scheikundige en uitvinder, om precies te zijn. We weten allemaal dat Thomas Edison de gloeilamp uitvond. Zijn uitvinding was echter nutteloos zonder Alessandro Volta uit Italië. Volta was een nieuwsgierige onderzoeker. Hij beleefde een grote doorbraak in 1799 toen hij de Zuil van Volta ontwikkelde. Dat was in feite de eerste elektrische batterij. Het woord volt, de standaard om een eenheid van elektriciteit mee aan te duiden, stamt af van zijn achternaam.
 

10: HET ITALIAANS WERD GESTANDAARDISEERD DOOR DANTE ALIGHIERI

Het moderne Italiaans is gevormd door Dante. Hij was een Italiaanse schrijver en wordt vaak de “vader van het Italiaans” genoemd. Hij was echter meer dan dat. Zo was hij ook een politiek denker en een vooraanstaande, culturele held vanwege het vastleggen van de taal. In de late Middeleeuwen werd de meeste poëzie en literatuur in het Latijn geschreven. Dante is echter bekend geworden vanwege zijn epische gedicht “De Goddelijke Komedie”, geschreven in het dialect van Toscane. Hij drukte daarmee een opvallende stempel op de taal. Zo zorgde het ervoor dat het Italiaans van Toscane de basis werd voor de huidige taal.
 
Er is nog veel meer te vertellen over het Italiaans. Bent u echt verzot op taal en wilt u meer weten over verschillende culturen en hun talen? Bekijk dan de Yuqo blog. En als u kwalitatieve, professionele Italiaanse vertalingen nodig heeft, kunt u vandaag nog contact met ons opnemen!