10 leuke feiten over de Koreaanse taal

Marguerite Arnold
H
Het Koreaans is een van de moeilijkste talen om te leren. Ook is het een van de jongste talen ter wereld. De taal werd in de 15e eeuw ontwikkeld door een lokale koning. Hij wilde ervoor zorgen dat meer mensen konden lezen en schrijven. Linguïsten roemen de taal om haar unieke structuur.

Snel—waar denkt u het eerst aan als u denkt aan Korea? Het klopt dat de Olympische Winterspelen daar werden gehouden. Het ligt inderdaad op een schiereiland ten zuiden van het andere Korea. Het is ook de op 10 na grootste economie ter wereld. De Koreaanse taal is niet een van de meest gesproken ‘immigrantentalen’. Toch zijn er in grote steden overal ter wereld aanzienlijke bevolkingsgroepen die de taal spreken. Er zijn 76 miljoen mensen die Koreaans als moedertaal hebben. Daarmee is het de op 16 na meest gesproken taal. Het valt echter niet mee om Koreaans te leren. De taal is bijna compleet ‘geïsoleerd’. Met andere woorden, er zijn niet veel overeenkomsten met andere talen. Men gaat ervan uit dat de taal is afgeleid van de Jeju taal.
 

 

1: KOREAANS IS VOOR ENGELSTALIGEN MOEILIJK TE LEREN

Het is lastig om Koreaans onder de knie te krijgen. Hoe komt dat? De woordvolgorde is heel anders. Bovendien is er een uitgebreid systeem van aanspreektitels die bepalend is voor de uitgang van een werkwoord. Ook kent de taal een ontzaglijk groot aantal uitgangen voor zelfstandig naamwoorden en werkwoorden in het algemeen. Het goede nieuws? Het is niet moeilijk om de basis op te pikken. Het alfabet is in ieder geval makkelijker dan het Chinese alfabet en bevat geen klanken. Ook kent de taal geen geslacht, afspraken over getallen of uitzonderingen (zoals bij Frans of Duits).
 

2: KOREAANS HEEFT EEN EIGEN SCHRIFT 

Het Koreaanse alfabet heet Hangul. Het is in de 15e eeuw ontworpen door King Sejong de Grote. Voor die tijd gebruikten de Koreanen het Chinese alfabet en Chinese karakters (Hanja genaamd). Voor gewone mensen was dat moeilijk om te leren. Daarom werd het Hangul bedacht. Zo werd het voor meer mensen haalbaar om te leren lezen en schrijven. Er zijn 14 medeklinkers en 10 klinkers. De letters zijn in blokken van lettergrepen gegroepeerd.
 
De letters zijn in blokken van lettergrepen gegroepeerd.

raker / Shutterstock.com

 

3: HEEFT KOREAANS OVEREENKOMSTEN MET ANDERE TALEN?

De Koreaanse taal is onderdeel van de Altaïsche taalgroep. Het is verwant met het Turks, Mongools en Manchu (een Chinees dialect). Wat betreft de grammatica lijkt Koreaans het meest op Japans. De taal bevat ook veel woorden die uit het Chinees zijn overgenomen. Mocht u Koreaans gaan leren, dan heeft u daarmee een voorsprong bij het leren van Japans en een deel van de Chinese woordenschat.
 

4: DE TAAL ZIT BRILJANT IN ELKAAR

Hangul is een van de jongste alfabetten ter wereld, maar heeft de beste onderdelen van andere talen verzameld. Linguïsten houden van Koreaans. Zij omschrijven het als het “meest perfecte, fonetische systeem dat ooit is bedacht”. Het alfabet sluit naadloos aan op de taal.
 

5: DE VORM VAN DE LETTERS LIJKT OP DE VORM VAN DE TONG BIJ DE UITSPRAAK

De vorm van de letters imiteert de vorm van de tong bij het uitspreken.
 

6: SPECIALE UITGANGEN BIJ ZELFSTANDIGE NAAMWOORDEN EN WERKWOORDEN MAKEN HET FORMEEL 

Vormelijkheid, beleefdheid en status zijn erg belangrijk. Er worden speciale uitgangen gebruikt bij zelfstandig naamwoorden en werkwoorden. Daarmee toont u respect voor de persoon met wie u spreekt. Dat is dan ook een van de redenen waarom internationale bedrijven bekwame Koreaanse vertalers nodig hebben. Nuances zijn in deze taal erg belangrijk.
 

7: KOREANEN GEBRUIKEN VAAK GEMEENSCHAPPELIJKE VOORNAAMWOORDEN 

Koreanen gebruiken vaak gedeelde voornaamwoorden zoals ‘wij’ of ‘ons’ in plaats van ‘mij’ of ‘ik’. Dat komt voort uit het gemeenschapskarakter van de Koreaanse cultuur en maatschappij. Hoe en wanneer de verschillen moeten worden gebruikt is een subtiele nuance. Buitenstaanders hebben jaren nodig om dat te begrijpen en toe te passen.
 
 Buitenstaanders hebben jaren nodig om dat te begrijpen en toe te passen. 

Keith Homan / Shutterstock.com

 

8: ER ZIJN TWEE SOORTEN GETALLEN 

Er zijn twee manieren om te tellen. Bij de ene manier wordt het Koreaans zelf gebruikt. Dat geldt voor alle getallen onder de 99. Ook voor het tellen van objecten, het uitdrukken van tijd, afstand, datums en leeftijden wordt het toegepast. Alle andere getallen (boven de 100) komen uit het Chinees.
 

9: ER ZIJN DUIDELIJKE VERSCHILLEN TUSSEN NOORD- EN ZUID-KOREAANS 

Langzamerhand ontstaan er steeds meer verschillen tussen de taal van Noord- en Zuid-Korea. De twee landen hebben verschillende woordenschatten, uitspraken en grammaticaregels ontwikkeld.
 

10: ER IS EEN NATIONALE FEESTDAG TER ERE VAN DE TAAL 

Er is echter een ding waarover Noord- en Zuid-Korea het eens zijn. Ze houden zoveel van hun taal, dat ze een nationale feestdag hebben ingesteld ter ere van de taal. En dat in beide landen.
 

YUQO HEEFT DE EXPERTISE OM U TE HELPEN BIJ UW KOREAANSE VERTALINGEN

Bij Yuqo beschikken we over bekwame vertalers die u kunnen helpen bij vertalingen van en naar het Koreaans. Of het nu gaat om zakelijke documenten, web campagnes of het script van uw nieuwste game. Wij kunnen u helpen om een wereldwijd publiek te bereiken! Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte.