China omvat een van de oudste culturen ter wereld. Bovendien is het een interessant, innovatief en modern land om te bezoeken. Zeker als u er nog nooit bent geweest. Een voorbeeld van de sterke en actieve economie van China is de grote nationale koopdag “Singles Day”. Een van de bijzondere kenmerken van het land is ook de officiële taal. Oftewel, het “standaard” Chinees. Mensen in het Westen zeggen vaak dat het verwarrend of moeilijk is deze taal te leren. Al die vooroordelen en kritiek moet u echter even opzij zetten.
Het is namelijk een feit dat het Chinees steeds populairder wordt. Wilt u met uw bedrijf de internationale markt betreden? Dan is kennis van de taal van uw doelgroep een essentiële eerste stap. Bekijk deze 10 leuke en interessante feiten over het Chinees. De meeste daarvan kent u vast nog niet!
HET CHINEES KENT GEEN ALFABET
Het klinkt misschien gek, maar het Mandarijn (de basis van het standaard Chinees) kent geen alfabet. Het schrijfsysteem lijkt zelfs niet op een alfabet, omdat er geen letters worden gebruikt. In plaats daarvan worden symbolen gehanteerd, de zogenaamde “karakters”. Daarmee is dit het oudste schrijfsysteem dat nu nog steeds bestaat! Er is ook een romanisering-systeem van de taal, “pinyin” genaamd. Daardoor kunnen mensen die het Chinees niet als moedertaal hebben, de taal toch leren. Het systeem is daarbij meer herkenbaar. Ook interessant: het Chinees kent wel een numeriek systeem. Daarbij worden getallen gebruikt die best makkelijk te lezen en te onthouden zijn als u ze oefent.
DE GRAMMATICA VAN HET CHINEES IS BEST EENVOUDIG
In tegenstelling tot wat men vaak gelooft, is de Chinese grammatica helemaal niet zo moeilijk. Dat geldt zeker in vergelijking met het Engels en Frans. De taal kent bijvoorbeeld geen geslachtsspecificatie, werkwoordvervoegingen of werkwoordtijden. Bovendien is het gebruik van enkelvoud en meervoud hetzelfde; er is geen onderscheid. Hoe makkelijk is dat!? Mensen vinden het misschien lastig Chinees te leren, omdat de taal geen alfabet heeft en alleen op zich staande karakters. Maar daarom is er pinyin. Het moeilijke deel, het onthouden van de vele duizenden karakters, wordt daarmee uit de weg geruimd.
HET CHINEES IS GOED VOOR UW HERSENS
Het begrijpen van een taal is een van de moeilijkste dingen voor uw hersenen. Dat geldt zeker als u wat ouder bent. Het is soms de ultieme vorm van hersengymnastiek. Chinees spreken schijnt daarbij een van de beste manieren van hersenfitness te zijn. Hierbij worden zowel de linker- als rechterhersenhelft gebruikt om woorden die hetzelfde klinken uit elkaar te houden. Onderzoek beweert zelfs dat mensen die Chinees spreken en schrijven hun cognitieve vaardigheden kunnen verbeteren. Dat geldt niet zozeer voor mensen die Engels spreken. Daarbij wordt namelijk alleen de linkerhersenhelft gebruikt.
HET CHINEES KENT MEER DAN 20.000 VERSCHILLENDE KARAKTERS
Het Chinees bestaat uit duizenden karakters. En dat aantal neemt alleen maar toe door de toevoeging van nieuwe symbolen. Er zijn maar liefst 50.000 karakters. In moderne woordenboeken worden echter zelden meer dan de meestgebruikte 20.000 vermeld.
VERSCHILLENDE TONEN MAKEN DAT HETZELFDE WOORD IETS ANDERS BETEKENT
Hoewel in alle talen klinkers en medeklinkers voorkomen, zijn er ook talen die tonen omvatten. Het Chinees is een klanktaal die gebruikmaakt van vier tonen. De uitspraak is daarbij essentieel. Daarmee zijn de tonen net zo belangrijk als klinkers en medeklinkers. Met de vier klanken wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende woorden/zinnen. De tonen klinken als volgt. De eerste toon is vlak; de tweede stijgend. De derde toon gaat omlaag en omhoog. En bij de vierde toon klinkt een scherpe daling. Om er een beter beeld van te krijgen, is het handig dat we een voorbeeld geven. We laten het Chinese woord “ma” zien.
Ma 1: mā – moeder
Ma 2: má – hennep
Ma 3: mǎ – paard
Ma 4: mà – berispen
Ma 5: ma – deze is verraderlijk, want dit Chinese woord heeft geen toon, maar wordt gebruikt als aangeplakte vraag.
HET CHINESE SCHRIJFSYSTEEM IS MEER DAN 3000 JAAR OUD
Het Chinees is de oudste taal van de talen die momenteel nog worden gesproken. De oudst bekende karakters zijn van 3000 jaar geleden en hadden de vorm van pictogrammen. Elk pictogram bevatte tussen de 10 en 60 karakters. Ze zijn gegraveerd gevonden in “orakelbotten” en in de schilden van schildpadden. Later werden het Chinese karakters, die opmerkelijk veel lijken op de ontwikkeling van de Egyptische hiërogliefen.
HET WOORD “MANDARIJN” KOMT UIT HET SANSKRIET
Het Mandarijn en Sanskriet zijn nauw aan elkaar verwant. In het jaar 67 werd het Boeddhisme geïntroduceerd in China. Daarbij werden woorden uit het Sanskriet aan het Chinees toegevoegd. Mandarijn verwijst oorspronkelijk naar een Chinese hoogwaardigheidsbekleder en komt van het Portugese woord “mandarim”. Dat woord komt van “mantrin” uit het Sanskriet, wat minister betekent. Mensen die Chinees spreken, noemen het Mandarijn Chinees vaak “guoyu”. Dat betekent “nationale taal”.
HET MEEST INGEWIKKELDE CHINESE KARAKTER BESTAAT UIT 57 HAALTJES
Van alle karakters, is er een die er met kop en schouders bovenuit steekt. We hebben het dan over het woord “biang”. Dat bevat maar liefst 57 haaltjes. Fonetisch gezien, imiteert het woord het geluid van noedels die tegen een snijplank kletsen. Net zoals dat gebeurt bij het beroemde gerecht Biangbiang noodles!
HET CHINEES IS DE ENIGE PICTOGRAFISCHE TAAL
Vandaag de dag zijn er nog enkele pictografische schrijfsystemen in gebruik. De meeste worden echter niet gebruikt in het leven van alledag. Het Chinees is de enige alledaagse pictografische taal, waarbij een aantal karakters doet denken aan het spel Pictionary. Een voorbeeld daarvan is het Chinese woord voor berg, “shan”. Het wordt als volgt geschreven: 山. De drie punten van het karakter stellen drie bergtoppen voor.
EEN OP DE ZES MENSEN SPREEKT CHINEES
Het Chinees is een van de snelst groeiende talen ter wereld. Maar liefst 1,2 miljard mensen hebben het als moedertaal. Daarmee spreekt circa 14,4% van de wereldbevolking Chinees. Het is dan ook de meest gesproken moedertaal. Dat is meer dan het Spaans, Engels, Frans en Duits bij elkaar!
TOT SLOT
Iedereen heeft het erover dat China de wereld gaat overnemen. Of dat nu wel of niet zo is, het uitbreiden van uw bedrijf naar Chinees sprekende markten kan van grote waarde zijn. Daarbij komt echter meer kijken dan het vertalen van uw content naar het Mandarijn. Professionele lokalisatie door vertalers die het Chinees als moedertaal hebben, is namelijk ook essentieel. Daarmee geeft u uw merk de beste kans om uw doelgroep in het nieuwe gebied te bereiken.