Hoe profiteert u van de nationale feestdag van Frankrijk?

Luke Sholl
D
De herdenking van de bestorming van de Bastille is een nationale feestdag in Frankrijk. Wilt u weten wat de Fransen precies vieren op deze dag en waarom het voor hen zo'n belangrijke feestdag is? In dit artikel leggen we het uit en delen we onze beste marketingtips waarmee u als bedrijf optimaal van deze dag kunt profiteren.

Fête Nationale is de nationale feestdag van Frankrijk waarop men de bestorming van de Bastille herdenkt. De bestorming van het gevangenisfort de Bastille op 14 juli 1789 markeert een keerpunt in de Franse geschiedenis. Deze gebeurtenis betekende namelijk het einde van het autoritaire bewind in Frankrijk. Jaar in, jaar uit vieren de Fransen dit met lekker eten, wijn, militaire parades en vuurwerk.
Als u een bedrijf hebt, dan is de Franse nationale feestdag een fantastische kans. Vier dus mee met de Fransen en gebruik typisch Franse thema’s! Om echter optimaal te profiteren van ‘Quatorze Juillet’, is het wel goed om u eerst in de geschiedenis te verdiepen.
 

WAT VIERT MEN TIJDENS DE NATIONALE FEESTDAG VAN FRANKRIJK?

Wat viert men tijdens de nationale feestdag van Frankrijk?
De viering van de nationale feestdag van Frankrijk herinnert aan een voor de Fransen erg belangrijke gebeurtenis; de bestorming van de Bastille. De Bastille is tegenwoordig een ruïne die symbool staat voor de Franse monarchie in de 17e eeuw; het was een gevangenis die door Koning Lodewijk XVI was gebouwd. Maar na jaren van onderdrukking werd de gevangenis door Franse burgers bestormd en bevrijdden ze de gevangenen. Het was het begin van de Franse revolutie.
De bestorming en uiteindelijke vernietiging van de Bastille zijn dan wel het opmerkelijkst, maar vormen niet het hoofdthema van de nationale feestdag van Frankrijk. Het gaat namelijk om de kameraadschap, broederschap en eenheid die het Franse volk destijds vormde en nog steeds vormt. De woorden ‘Liberté, Égalité, Fraternité’ (‘Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap‘) spelen dan ook een belangrijke rol bij de vieringen op 14 juli.
 

WAAR VIERT MEN DE NATIONALE FEESTDAG VAN FRANKRIJK?

Waar viert men de nationale feestdag van Frankrijk?
Deze feestdag wordt voornamelijk in Frankrijk gevierd en de grootste evenementen vinden plaats in Parijs, rondom de Eiffeltoren en de Champs-Élysées. Maar Frankrijk is niet het enige land waar men de bestorming van de Bastille herdenkt. Andere landen waar ze het vieren met parades, straatfestivals en live-entertainment zijn:

 • België
 • Canada
 • Tsjechië
 • India
 • Nieuw Zeeland
 • Zuid-Afrika
 • Verenigde Staten

In de VS organiseert men zelfs, op Frankrijk na, de grootste evenementen ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag. Baltimore in Maryland, Dallas in Texas, Miami in Florida — in diverse steden (en ook elders) worden uitgebreide parades, voedselmarkten en muziekevenementen georganiseerd; alles in het kader van de patriottistische thematiek. Kortom, de Franse nationale feestdag wordt wereldwijd gevierd.
 

HOE VIERT MEN DE NATIONALE FEESTDAG IN FRANKRIJK?

Hoe viert men de nationale feestdag in Frankrijk?
Als u besluit hierop in te springen met marketinguitingen, is het belangrijk te weten hoe men de nationale feestdag precies viert. Misschien wel het bekendst is de Franse militaire parade; een traditie die sinds 1880 synoniem is met de feestdag. Voor het COVID-tijdperk waren er altijd veel mensen op de been om de parade van marcherende soldaten over de Champs-Élysées te bekijken.
Het is misschien wat lastig om als bedrijf de militaire parade te kopiëren, maar de overige activiteiten die men organiseert, bieden wel veel kansen. We noemden het al: lekker eten, wijn, vuurwerk en activiteiten die mensen samenbrengen; ook zo wordt de Franse nationale feestdag gevierd.
 


Yuqo quotesFête Nationale is de nationale feestdag van Frankrijk waarop men de bestorming van de Bastille herdenkt.


 

5 MARKETINGTIPS OM OP DE FRANSE NATIONALE FEESTDAG IN TE SPRINGEN

5 marketingtips om op de Franse nationale feestdag in te springen
Nu u weet welke geschiedenis vooraf gaat aan de Franse nationale feestdag, en welke evenementen men wereldwijd organiseert, kunt u er met uw bedrijf proberen op in te springen. Maar geen zorgen als u niet goed weet waar u moet beginnen. Hieronder geven we namelijk vijf eenvoudige tips.
 

1. GEBRUIK TYPERENDE ZINNEN

Deze tip is van toepassing op veel situaties, maar ook voor het vieren van de Franse nationale feestdag is dit een belangrijke. Er is niets zo vervelend als verkeerde woorden of zinnen gebruiken als u op een belangrijk cultureel evenement in wilt springen. Dit ziet er niet alleen onverschillig uit, maar doet uw bedrijf ook zeker geen goed!
Met dat in gedachten delen we hieronder vier veelgebruikte uitingen die bij de nationale feestdag van Frankrijk van onschatbare waarde zijn. Deze belangrijke boodschappen zouden centraal moeten staan bij uw advertenties of social media posts:

 • Joyeux 14 juillet! — Vrolijke 14e juli
 • La Prise de la Bastille — De bestorming van de Bastille
 • Liberté, Egalité, Fraternité — Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap
 • Vive la France! — Lang leve Frankrijk!

U kunt zelf bepalen hoe u deze termen verwerkt in uw marketinguitingen, maar vergeet niet om de accenttekens correct te gebruiken!
 

2. ORGANISEER COVID-VERANTWOORDE EVENEMENTEN

Bij de nationale feestdag van Frankrijk gaat het om vrijheid, eenheid en broederschap; en hoe kunt u dat nu beter vieren dan met (COVID-verantwoorde) bijeenkomsten die op vrienden en familie gericht zijn? Als uw bedrijf geen evenement kan organiseren, denk dan aan het sponsoren van parades, voedselmarkten of live-events.
Als u deze evenementen sponsort in ruil voor marketing- of advertentieruimte, dan biedt dat fantastische mogelijkheden. U raakt niet alleen betrokken bij het evenement, maar laat uw community en Franse klanten ook zien dat u hen waardeert; een win-win dus!
 

3. DEEL INTERESSANTE FEITEN OVER DE FEESTDAG

Veel mensen weten wel iets van de Franse nationale feestdag, maar het kan zeker geen kwaad om speciale of minder bekende feiten erover te delen. Bijvoorbeeld:

 • Op de Franse nationale feestdag worden twee belangrijke evenementen herdacht. dus niet één. Allereerst de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789, maar ten tweede de Fête de la Fédération (Feest van de Federatie).
 • De Franse driekleur is het symbool van de Franse Revolutie, zoals terug te zien is op het schilderij ‘Liberty Leading the People’ van Eugene Delacroix. Het schilderij werd zo’n dertig jaar na het begin van de revolutie gemaakt en symboliseert de geest van de nationale feestdag.
 • En laten we ook niet vergeten dat Frankrijk het Vrijheidsbeeld als geschenk aan de Verenigde Staten heeft gegeven. Dat is ook een reden waarom veel Amerikanen de Franse nationale feestdag vieren.

Wat u ook wilt delen over de Franse nationale feestdag, doe goed uw huiswerk en kijk of u interessante feiten kunt vinden voor op uw website of social mediakanalen. Vergeet daarnaast niet om relevante hashtags te gebruiken; dat kan uw bereik op social media aanzienlijk vergroten:
#LeQuatorzeJuillet
#Bastille
#FranseNationaleFeestdag
#LaFêteNationale
#FranseGeschiedenis
#ViveLaFrance
 

4. WERK MET PLAATSELJKE BEDRIJVEN SAMEN

U kunt de eenheid en kameraadschap van de Franse nationale feestdag nog meer benadrukken door uw krachten met plaatselijke bedrijven of met concurrenten te bundelen. Want wat is nu een betere manier om deze dag te vieren dan door samen te werken met andere winkels en zo plaatselijke initiatieven te sponsoren?
Als u een e-commerce bedrijf heeft, zoek dan via social media contact met een concurrent en laat uw klanten zien dat u weet waar het bij de Franse nationale feestdag echt om gaat. Wie weet, misschien komt er wel een langdurige samenwerking uit voort, waardoor uw onderneming op nieuwe manieren kan groeien!
 

5. HOUD HET SIMPEL

Deze marketingtip geldt eigenlijk voor alle culturele evenementen, maar met name voor de Franse nationale feestdag; deze dag behelst namelijk superveel activiteiten en thema’s.
Om te zorgen dat uw bedrijf echt opvalt tijdens de nationale feestdag van Frankrijk, kunt u het beste eenvoudige boodschappen verspreiden, in combinatie met de belangrijkste thema’s. Combineer uw boodschap bijvoorbeeld simpelweg met een beetje blauw, wit, rood en grijs (of alleen blauw als u moet kiezen) om uw advertenties en social media posts op te laten vallen.
De Franse nationale feestdag is heel belangrijk voor het Franse volk, zowel in Frankrijk als in andere landen wereldwijd. Het staat symbool voor de voortdurende strijd tegen onderdrukking en het is de viering van thema’s die iedereen, ongeacht de culturele achtergrond, aanspreken. Met onze simpele marketingtips kunt ook u van deze dag profiteren en de juiste boodschappen onder uw klanten en daarbuiten verspreiden.