Wanneer vieren de Fransen de Bestorming van de Bastille?

Eva Mohyrova
D
De nationale feestdag van Frankrijk is een van de belangrijkste Franse feestdagen. In dit artikel vertellen we alles over de geschiedenis ervan en hoe de Fransen het vieren. Ook geven we tips om er met uw bedrijf van te profiteren.

De nationale feestdag van Frankrijk vieren de Fransen elk jaar op 14 juli. Het feest is ingesteld in 1880 en herinnert aan twee gebeurtenissen. Enerzijds aan de Bestorming van de Bastille die plaatsvond op 14 juli 1789 (de belangrijkste reden voor de viering). En anderzijds aan het Feest van de Federatie van 14 juli 1790 (de minder bekende reden).
Waarom dit feest zo bijzonder is voor het Franse volk? De Bestorming van de Bastille is een van de meest symbolische en belangrijke momenten van de Franse Revolutie. Het betekende het einde van de absolute heerschappij van een monarch over het land.
 

DE BASTILLE

De Bastille werd in de 14e eeuw gebouwd tijdens de Honderdjarige Oorlog. In eerste instantie was het fort ontworpen om de oostelijke entree van Parijs te beschermen. De verdedigingswerken van de Bastille waren enorm. De stenen muren waren ruim 30 meter hoog en rondom het hele fort liep een brede slotgracht. Ook werd het bewaakt door een indrukwekkend aantal wachten. In die tijd bewaakten meer dan 80 soldaten en 30 leden van de Zwitserse garde de Bastille.
De oorspronkelijke naam van het fort was Bastille Saint-Antoine. Maar nadat de constructie af was, werd het bekend onder de naam Bastide. (Dat is overigens de Oudfranse naam voor een fort.) Na verloop van tijd veranderde de naam opnieuw: de Bastide werd de Bastille.
In eerste instantie werd de Bastille gebruikt als fort. Toentertijd was het ook een kasteel en de verblijfplaats van de koninklijke schat. Maar in de 17e eeuw veranderde het een en ander. Tijdens de regeringsperiode van koning Lodewijk XIII werd het fort een gevangenis. Er werden mensen uit de hogere klasse opgesloten die een vorm van hoogverraad hadden gepleegd of die als vijanden van de koning golden.
In die tijd werd de Bastille niet meer als slechts een gebouw gezien. Het werd een van de meest duistere symbolen van de monarchie. Daarom was (en is) de Bestorming van de Bastille zo betekenisvol en belangrijk voor het Franse volk. Het was een dag die symboliseerde dat de monarchie was gevallen.
 

DE GESCHIEDENIS VAN DE NATIONALE FEESTDAG VAN FRANKRIJK

Bijna 1000 mensen bestormden de Bastille. De meesten van hen waren winkeliers en ambachtslieden die in Parijs woonden. Anderen waren lid van de Staten. Dat was de Franse sociale klasse die van de koning eiste dat het gewone volk meer inspraak moest krijgen.
De Staten maakten zich zorgen dat de koning het leger voorbereidde voor een aanval en daarom besloten ze om zelf actie te ondernemen. Ze namen het Hôtel des Invalides over en bemachtigden daar wapens. Maar ze hadden nog geen buskruit.
Daarom besloten ze om de Bastille te bestormen. Het gerucht ging dat daar veel politieke gevangenen vastzaten. Bovendien had de gevangenis een wapenopslag waar de revolutionairen aan buskruit konden komen.
Ze naderden de Bastille op de ochtend van 14 juli. Daar eisten ze van Bernard-René de Launay, de militaire leider van de gevangenis, dat hij zich overgaf en hen het buskruit overhandigde. Maar hij weigerde en er kwamen onderhandelingen aan te pas.
De menigte raakte echter steeds opgewondener. Ze bereikten de binnenplaats in de vroege middag en probeerden de gevangenis binnen te dringen. De soldaten begonnen op de menigte te schieten en daarmee begon het gevecht. Op een later moment voegden zij zich echter bij de revolutionairen. Daardoor had De Launay geen andere keus dan zich over te geven.
Ironisch genoeg zaten er op dat moment slechts zeven mensen vast in de Bastille. Maar dat gaf de bestorming niet minder betekenis: het was de eerste grootschalige interventie door het Franse volk. Nadat de Bastille was overgenomen, was de macht van de koning niet langer absoluut. Daarom beschouwen Fransen deze dag en in het bijzonder deze gebeurtenis als het symbool van de strijd tegen onderdrukking van alle Franse burgers.
 
Fransen vieren hun nationale feestdag tegenwoordig in heel Frankrijk.
 

HOE VIEREN DE FRANSEN HUN NATIONALE FEESTDAG?

Fransen vieren hun nationale feestdag tegenwoordig in heel Frankrijk. Maar de grootste viering vindt plaats in Parijs. Het begint met de grootste en oudste militaire parade van Europa. Dit vangt in de ochtend van 14 juli aan op de Champs-Élysées. Daarbij paraderen Franse militairen en soms buitenlandse troepen over de avenue.
De nationale feestdag van Frankrijk gaat in alle steden eveneens gepaard met vuurwerk op 13 of 14 juli. Natuurlijk vindt de grootste en meest bijzondere vuurwerkshow ook dan plaats in Parijs. Duizenden Parijzenaren en toeristen verzamelen zich daarbij rond de Champ-de-Mars. Sommigen kijken vanaf balkons naar het vuurwerk, anderen vanaf de Eiffeltoren. De pyrotechnische show duurt ongeveer 35 minuten.
 

HOE PROFITEERT UW BEDRIJF VAN DE NATIONALE FEESTDAG VAN FRANKRIJK?

Als u een reisbureau heeft of een toeristisch bedrijf, dan is het niet zo moeilijk om ervan te profiteren: organiseer tours en evenementen in het kader van deze dag. Maar als uw onderneming geen relatie heeft met reizen, is er nog steeds een mogelijkheid om uw omzet te stimuleren en te groeien.
Natuurlijk vieren niet alle kleine bedrijven en winkels de nationale feestdag van Frankrijk, maar het is wel een feestdag. Door een evenement te lanceren dat hieraan is gewijd, valt uw bedrijf extra op. Daarmee bent u in staat een betere relatie op te bouwen met bestaande klanten en met kortingen en speciale aanbiedingen nieuwe klanten aan te trekken. Heeft u de wens en/of de mogelijkheid om een evenement te lanceren in het kader van deze dag? Aarzel dan niet en ga aan de slag. Ontdek zelf hoe uw bedrijf ervan profiteert.