Wat is Cinco de Mayo?

Luke Sholl
M
Misschien kent u het feest nog niet of zoekt u juist tips om optimaal te profiteren van Cinco de Mayo. In onze handleiding vindt u wat u zoekt!

Cinco de Mayo is een feestdag die wereldwijd wordt gevierd en vertegenwoordigt een grote overwinning van Mexico. Daarnaast biedt het een lucratieve marketingkans voor zowel kleine als grote bedrijven.
 

WAT IS CINCO DE MAYO?

Cinco de Mayo wordt op 5 mei gevierd. Het markeert de dag waarop de Mexicaanse troepen in 1862 het Franse leger versloegen. De dag is om meerdere redenen belangrijk. Zo was de 4800 man sterke Mexicaanse legermacht in de minderheid en daardoor vrijwel kansloos.
Ondanks de vijandelijke overmacht, hield de stad Puebla de Los Angeles zich staande. Dit leidde tot de geboorte van een belangrijke culturele viering. Hoewel dit in eerste instantie een feestdag was in alleen Mexico, die vooral mensen uit Puebla vierden, is het inmiddels een wereldwijd fenomeen.
We gaan in dit artikel kijken hoe het feest zich heeft ontwikkeld en een internationaal symbool van de Mexicaanse cultuur is geworden. Maar eerst iets over de buitengewone gebeurtenissen die de aanleiding vormden van deze historische strijd.
 

HET HISTORISCHE BELANG VAN CINCO DE MAYO

Rond 1860 was het een spannende tijd voor Mexico. Na jaren van interne conflicten (de Hervormingsoorlog), stond het land op het randje van een faillissement. In 1861 kon het land internationale betalingen niet langer voldoen zonder failliet te gaan.
Groot-Brittannië en Spanje onderhandelden over nieuwe voorwaarden. Frankrijk, indertijd geregeerd door Napoleon III, was echter minder bereid tot samenwerking. De legeraanvoerder hees de zeilen en zette met zijn leger koers naar Mexico om het land binnen te vallen. De financiële instabiliteit bood een goede mogelijkheid om de Franse invloed in Latijns Amerika uit te breiden.
Napoleon had echter niet gerekend op de weerstand bij het Mexicaanse Fort Loreto en Fort Guadalupe. Deze twee forten vlakbij Puebla waren het laatste bastion tegen de Franse overmacht van meer dan 8000 soldaten.
Het Mexicaanse verzet stond onder leiding van Generaal Ignacio Zaragoza. Met de helft minder dan het aantal manschappen van Frankrijk, verdedigden de Mexicanen hun positie met succes en versloegen ze het vijandige leger.
Er zouden nog diverse veldslagen volgen voordat het conflict tussen Mexico en Frankrijk ten einde liep. Aan beide zijden vonden nog diverse overwinningen en verliezen plaats. Toch werd de strijd bij Puebla een symbool van Mexicaanse moed en standvastigheid.
 
Cinco de Mayo is een feestdag die wereldwijd wordt gevierd.
 

HOE HEEFT DE VIERING VAN CINCO DE MAYO ZICH ONTWIKKELD?

Bovenstaande strijd was een cruciaal moment voor Mexico. De viering van Cinco de Mayo is echter niet zo wijdverbreid in het land als u misschien denkt. Puebla is natuurlijk het epicentrum, met parades, toneelstukken en vele marktkraampjes, maar de rest van Mexico viert het feest veel soberder.
Eigenlijk zijn het vooral andere landen die interesse tonen in Cinco de Mayo. 5 mei is daarbij wereldwijd aangegrepen om de Mexicaanse cultuur te vieren; het gaat niet alleen meer om de strijd bij Puebla.
 

Amerika

Amerikanen zijn bij verre de grootste fans van Cinco de Mayo. Oorspronkelijk begonnen biermerken hier in de jaren ’80 mee, met extra aanbiedingen. Tegenwoordig vinden er in bijna alle staten evenementen plaats. Er zijn daarbij veel commerciële bedrijven die graag van de gelegenheid gebruikmaken.
Mexicaanse producten, diensten, gerechten, drankjes en muziek staan hierbij centraal. Verder worden er uitgebreide marketingcampagnes gelanceerd in aanloop naar de maand mei. Amerikanen geven voor Cinco de Mayo miljoenen dollars uit aan bier en tequila. De vieringen zijn inmiddels dan ook zeer lucratief.
 

Rest van de wereld

Vergelijkbare vieringen zien we in Canada, Jamaica, Australië, het VK en Tokyo. De feestelijkheden variëren per land, maar de focus ligt vooral op parades, festivals en Mexicaans eten en drinken.
 
Cinco de Mayo is een wereldwijd bekend evenement.
 

3 MARKETINGTIPS VOOR HET VIEREN VAN CINCO DE MAYO

Cinco de Mayo is een wereldwijd bekend evenement. En met de juiste benadering kunnen zowel kleine als grote bedrijven er simpel van profiteren. Hieronder geven we drie voorbeelden hoe u kunt inspringen op Cinco de Mayo. Zonder daarbij natuurlijk het culturele belang van deze dag uit het oog te verliezen.
 

1. RICHT U OP HET GETAL 5

Cinco de Mayo is Spaans voor 5 mei. En het klinkt misschien simpel, maar marketing gericht op het getal 5 Is een slimme zet. U kunt daarbij denken aan aanbiedingen als 5 voor de prijs van 4, 5% korting, kortingsbonnen van € 5,-, vijf dagen korting — enzovoorts. Ook kan het een slimme zet zijn om voor deze dag een specifieke kortingscode aan te bieden, om de boodschap over te brengen. Vergeet daarbij niet alleen om de aanbieding af te stemmen op uw bedrijf of dienst, maar deze ook de dagen en weken voorafgaand aan 5 mei al te promoten.
 

2. OPTIMALISEER CONTENT VOOR SPAANSTALIGE KLANTEN

Als u een e-commerce bedrijf hebt, weet dan dat authentieke, hoogwaardige vertalingen belangrijk zijn. Laat Spaanstalige vertalers en editors dus uw content creëren. En als u net dat stapje extra wilt zetten, kies dan voor transcreatie.
Niet alleen zorgen effectieve vertalingen en transcreatie voor goede content; ze laten ook zien dat u zich bewust bent van het culturele belang van Cinco de Mayo. Datzelfde gaat op voor alle social media content. Al te vaak denken bedrijven geld te besparen door deze vitale stappen over te slaan, maar dat is echt in hun nadeel. Maak die fout dus niet!
 

3. DEEL ACTIVITEITEN VOOR CINCO DE MAYO OP SOCIAL MEDIA

In onzekere tijden moeten we het op een andere manier aanpakken als we klanten willen aanspreken. Dit jaar kunt u mensen niet vragen foto’s te delen van parades of feestjes met het thema Cinco de Mayo. Maar u kunt ze wel vragen foto’s te delen van activiteiten thuis en delen wat u zelf doet om het te vieren.
Stel bijvoorbeeld een filmavond voor met een Mexicaans thema (met bijpassende snacks). Of inspireer mensen hun huis te versieren in de kleuren van het feest. Vraag ze daarbij om hun creaties te delen via social media met een specifieke hashtag.
 
Gebruik bovenstaande tips en help de geschiedenis, standvastigheid en het levendige karakter van de Mexicaanse cultuur te verspreiden. Met de juiste strategie is dat makkelijker dan u misschien denkt!