Content maken die natuurlijke backlinks oplevert

Hello Yuqo
I
In dit artikel leggen we uit hoe verschillende soorten content natuurlijke backlinks kunnen genereren. Als u meer traffic wilt aantrekken of uw content relevanter wilt maken, lees dan snel meer over deze belangrijker SEO-pijler.

Linkbuilding is een van de belangrijkste doelen bij contentcreatie. Het is een van de manieren om te zorgen dat een website beter presteert, omdat het Google informatie geeft over de kwaliteit van een web page. Maar er zijn verschillende soorten backlinks; sommige zijn slecht en andere zijn goed. In dit artikel richten we ons specifiek op natuurlijke backlinks en natuurlijke linkbuilding, een belangrijke pijler van SEO.
Hieronder gaan we bespreken wat natuurlijke backlinks precies zijn, waarom ze beter zijn dan andere soorten links en welke typen content natuurlijke backlinks kunnen genereren.
 

WAT ZIJN NATUURLIJKE BACKLINKS?

Wat zijn natuurlijke backlinks?
Allereerst is het belangrijk dat u weet wat een natuurlijke backlink eigenlijk is. Simpel gesteld, zijn natuurlijke backlinks het tegenovergestelde van gekochte of onnatuurlijke links. Ze zijn organisch (of natuurlijk), omdat mensen ermee verwijzen naar een pagina die ze voor hun content relevant vinden. Natuurlijke backlinks zijn dan ook een belangrijke pijler van het Google-algoritme.
Door naar de URL te kijken, kunt u zien of een link natuurlijk of gekocht is. Als er geen tracking parameters bij staan, gaat het om een onbetaalde link en is er geen sprake van tools om inkomsten te genereren of diensten van derden. Wanneer een link hieraan voldoet, geldt het als een natuurlijke backlink.
Als uw post veel natuurlijke backlinks aantrekt, wijst dat er dan ook meestal op dat uw content hoogwaardig is. Over het algemeen leiden dergelijke links tot nuttige informatie, waardoor content meer waarde krijgt. Je zou kunnen zeggen dat het bij natuurlijke backlinks meer om kwaliteit dan om kwantiteit gaat.
 

DE IDEALE CONTENT VOOR HET GENEREREN VAN NATUURLIJKE BACKLINKS

Maar wat voor content is dan ideaal voor het genereren van natuurlijke backlinks? Voordat we daarop ingaan, is het belangrijk om te weten dat mensen vaak linken naar bronnen die voor hun lezers nuttig zijn. Het gaat er daarbij om dat uw content zich moet kunnen onderscheiden van die van anderen en uniek is — en daarmee waardevol.
We leggen het even kort uit:

  • Uw post moet mensen enthousiast maken, zodat ze het op social media met hun vrienden gaan delen.
  • Verbind u op emotioneel niveau met uw doelgroep. Daarmee bedoelen we dat u niet alleen feiten moet delen, maar juist ook verhalen. Streef naar een emotionele reactie; maak uw lezers aan het lachen, huilen of wat dan ook passend is bij uw post.
  • Geef een oplossing voor een probleem waarvoor nog geen oplossing is. Als u de antwoorden heeft, dan zullen mensen daarnaar linken.
  • Bespreek een nieuwe zienswijze op een specifiek onderwerp.
  • Leg ingewikkelde concepten in jip-en-janneketaal uit. Relevante ideeën zijn nutteloos als u ze niet kunt overbrengen.
  • Maak reclame voor uw posts. Als u wilt dat mensen uw content vinden en ernaar linken, dan spreekt dit voor zich.

 

DE VOORDELEN VAN NATUURLIJKE BACKLINKS

Als u bovenstaande punten in gedachten houdt bij het maken van content, dan moet het geen probleem zijn om natuurlijke links te genereren. Hoe meer gerespecteerde bronnen verwijzen naar uw post, hoe duidelijker de voordelen van natuurlijke linkbuilding worden:

  • Meer traffic naar uw site: hoe meer lezers naar uw pagina linken, hoe meer bezoekers u krijgt.
  • Betere aanwezigheid op social media: vooral als u afbeeldingen en filmpjes gebruikt (daarover straks meer), hoe groter de kans dat mensen op hun social media accounts een link naar uw site delen.
  • Trouwe volgers: als mensen uw content regelmatig citeren, bouwt u een goede reputatie op. Uiteindelijk zal men u als een expert in uw vakgebied gaan zien.

 

SOORTEN CONTENT DIE NATUURLIJKE BACKLINKS GENEREREN

Soorten content die natuurlijke backlinks genereren
Nu u hebt kunnen lezen hoe nuttig natuurlijke linkbuilding kan zijn om uw content onder de aandacht te brengen, is het tijd om uit te leggen welke typen content hiervoor het best zijn.
 

POSTS MET LIJSTEN

Posts met lijsten zijn heel makkelijk te delen, maar ze behoren ook tot de populairste soorten content. Lezers houden ervan, omdat ze simpel te scannen zijn en er idealiter voor zorgen dat mensen nieuwsgierig worden naar een bepaald onderwerp of item. Vaak zijn het lange, grondige lijsten met veel info en daarom zijn ze heel geschikt voor het verkrijgen van natuurlijke backlinks.
 

HANDLEIDINGEN

Een goed geschreven handleiding kan veel natuurlijke links genereren en veel traffic naar uw site halen; en dat is natuurlijk het doel. Maar het is niet makkelijk om een handleiding te maken — meestal bestaat zo’n gids uit meer dan duizend woorden en is er veel onderzoek en schrijfwerk voor nodig.
Bovendien moet uw handleiding uniek zijn en iets bieden wat de handleidingen van concurrenten niet doen. Als u een gids wilt maken, dan moet u altijd proberen om de ‘ultieme handleiding’ te schrijven; ofwel, deel alles wat de lezer nodig heeft om het onderwerp volledig te begrijpen, en dat alles op één plek.
 

INFOGRAPHICS

Tegenwoordig zijn infographics het meeste gedeelde type content. Dat betekent dat ze veel hoogwaardige links kunnen genereren als ze goed gemaakt zijn. Infographics tonen informatie op een visueel aantrekkelijke manier, zijn makkelijk te delen en — in tegenstelling tot de hierboven genoemde soorten content — niet lastig te maken. Zo zijn er diverse apps die u kunnen helpen om met slechts enkele muisklikken goed deelbare infographics te creëren.
 

SAMENWERKINGEN

Een samenwerking met andere mensen of een ander merk in uw branche kan voor beide partijen zeer lucratief zijn. Het kan bijvoorbeeld waardevol zijn om een samenwerking aan te gaan met een influencer, omdat influencers meestal veel trouwe volgers hebben. Maar een contract afsluiten met een influencer om uw merk te promoten is niet de enige manier. U kunt ook kiezen voor een andersoortige samenwerking: een interview afnemen, experimenten doen, een onderzoek uitvoeren of samenwerken aan een of ander project. U kunt zelfs samenwerken met een van uw trouwe lezers.
 

CONTENT DIE OP UW COMMUNITY IS GERICHT

Om hoogwaardige natuurlijke links te genereren, is het nuttig om een goede relatie met uw community op te bouwen. Hoe u dat voor elkaar krijgt? Door content te creëren die voor uw community waardevol is. Maak iets wat alle lezers, bloggers, influencers en collega’s in uw branche interessant vinden. Ze zullen vervolgens hun dank betonen door (steeds weer) naar uw content te verwijzen. We noemden het al even, maar een oplossing bieden voor een ingewikkeld probleem is bijvoorbeeld een geweldige manier om bij uw community een goede reputatie op te bouwen.
 


Yuqo quotesNatuurlijke backlinks zijn organisch (of natuurlijk), omdat mensen ermee verwijzen naar een pagina die ze voor hun content relevant vinden. Natuurlijke backlinks zijn dan ook een belangrijke pijler van het Google-algoritme.


 

TOOLS VOOR UW DOELGROEP

Het maken van specifieke tools voor uw doelgroep is ook een erg slimme manier om natuurlijke links te verkrijgen. Als u investeert in een tool die nog niet bestaat in uw branche, of een tool die beter is dan een bestaande, dan krijgt u ongetwijfeld goede backlinks. Deze tools zijn speciaal omdat ze zeldzaam zijn. Ze kunnen van grote waarde voor uw website zijn, maar kunnen ook duur zijn om te implementeren. Als u bijvoorbeeld iemand moet inhuren om een dergelijke tool te ontwikkelen, of moet betalen voor de benodigde software, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen.
 

VIDEO’S MET DE POTENTIE VIRAAL TE GAAN

Ook video’s zijn een type content. Denk hierbij niet aan slechte commercials op tv — als er wat humor in voorkomt en ze slim zijn gemaakt, dan kunnen goede filmpjes al snel viraal gaan. U kunt ook video’s maken bij geschreven content, bijvoorbeeld een tutorial of review. Dergelijke filmpjes doen het met name goed op videoplatforms, zoals YouTube. Maar u moet wel de middelen hebben; voor sommige contentmakers is het maken van video’s die viraal kunnen gaan te duur.
 

HOOGWAARDIGE AFBEELDINGEN

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten content, dat het u misschien zal verbazen dat gewone, hoogwaardige afbeeldingen populairder zijn dan ooit tevoren. Maar ze moeten wel gratis zijn als u wilt dat ze backlinks verkrijgen. Hoewel afbeeldingen een van de oudste soorten content zijn, kunnen ze nog steeds natuurlijke backlinks genereren (tenminste, als ze goed gemaakt en hoogwaardig zijn).
Als u een blogger bent, dan weet u hoe moeilijk het kan zijn om goede gratis afbeeldingen voor uw content te vinden. U kunt ook een extra stapje zetten en afbeeldingen bij cijfers creëren, een soort mini-infographics, en dus twee soorten content combineren.
 

STATISTIEKEN

Over cijfers gesproken, bloggers houden enorm van statistieken en zijn hier altijd naar op zoek, zodat ze er in hun posts naar kunnen verwijzen. Maar weet wel dat statistieken vooral effectief zijn als u zelf onderzoek heeft gedaan. Als u zelf enquêtes afneemt of data-analyses doet, vinden mensen dat waardevoller. Al met al kan deze vorm van content honderden natuurlijke links genereren.
 

ZIJN NATUURLIJKE BACKLINKS DE MOEITE WAARD?

Zijn natuurlijke backlinks de moeite waard?
Zoals u hebt kunnen lezen, is het gebruik van verschillende soorten content om natuurlijke links te genereren absoluut de moeite waard. Maar niet alle content is even geschikt voor elke branche. U moet daarom een beetje experimenteren en zo ontdekken welke vorm het beste voor uw merk werkt. Probeer verschillende dingen uit en evalueer de kosten en baten om te zien welke content de meeste links genereert en het beste voor u is.
Tot slot is het erg belangrijk dat u content maakt die de moeite van het doorlinken waard is; een artikel dat staat. Zonder hoogwaardige posts komt u niet ver wat natuurlijke links betreft. Maar gelukkig zijn er veel soorten content waarmee u een uitgebreid netwerk van natuurlijke links kunt genereren. Succes met experimenteren!