Vaderdag: Wat is het en hoe is het ooit begonnen?

Hello Yuqo
Hello Yuqo
O
Op de derde zondag van juni viert Amerika Vaderdag. Volgens wetenschappers stamt de viering zelfs uit Babylonische tijden!
Reading Time: 4 minutes

Vaderdag is een speciale gelegenheid waarop de waardevolle rol van vaders wordt erkend en gevierd. Er bestaan verschillende tradities ter ere van de “vaderfiguur”. Zo kan het gaan om vaders, stiefvaders, schoonvaders, grootvaders en overgrootvaders. Het kan echter ook gaan om andere mannelijke familieleden. Daarbij zijn er talloze manieren om uitdrukking te geven aan de waardering voor de man van wie we houden. Denk aan een simpel telefoontje, een wenskaart of zelfs een groot feest of een familie-uitje. Veel landen hebben het idee van Vaderdag uit de VS overgenomen. Daarbij wordt het veelal naar Amerikaans voorbeeld gevierd op de derde zondag van juni. In sommige landen worden vaders echter op een andere datum geëerd. Hoewel veel mensen wel weten wanneer het wordt gevierd, weet niet iedereen hoe het allemaal is begonnen. Daarom duiken we eens in de geschiedenis van deze wereldwijde feestdag. Ook kijken we naar de impact ervan op consumentenuitgaven. Daaruit blijkt wel hoeveel we van onze vaders houden!

 

 

DE HISTORISCHE OORSPRONG VAN VADERDAG

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat Vaderdag, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen nieuw fenomeen is. Volgens sommigen kunnen we Vaderdag zelfs herleiden tot de ruïnes van Babylon. Zo is een antiek Babylonisch kleitablet van zo’n 4000 jaar oud ontdekt. Hierop had een plichtsgetrouwe jongeman, Elmesu genaamd, een vaderdagbericht gekerfd. In dat bericht wenste hij zijn Babylonische vader een gezond en lang leven toe. Men weet niet hoe het precies verder is gegaan met Elmesu en zijn vader. En het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat zijn bericht vergezeld ging van een vlinderstrikje en een golfclub set. Maar volgens wetenschappers wijst de ontdekking in ieder geval wel op een vroege eerbetuiging aan vaders. Tot op de dag van vandaag vieren landen over de hele wereld de traditie van Vaderdag. En meer dan 70 kiezen ervoor om vaders op de derde zondag van juni te eren.

 

Daaruit blijkt wel hoeveel we van onze vaders houden!

 

DE GESCHIEDENIS VAN VADERDAG IN DE VERENIGDE STATEN

Volgens sommigen werd de eerste Vaderdag in juli 1908 gevierd voor een groep van 361 mannen uit West Virginia. Al deze mannen waren vaders. Het verhaal gaat dat ze in december 1907 allen om zijn gekomen bij een mijnexplosie. De ramp wordt wel de “Monongah Mining disaster” genoemd. Een vrouw uit de gemeenschap, Grace Golden Clayton, was ontroerd door de verwoeste gezinnen. Ze maakte zich zorgen over de meer dan 1000 kinderen die hun vader hadden verloren. Zij opperde dan ook om een dienst te organiseren om de mannen te eren. In een artikel in een lokale krant zei Clayton: “In een bepaald opzicht deed de explosie me beseffen hoe belangrijk en geliefd de meeste vaders zijn. Al die eenzame kinderen en ontroostbare vrouwen en moeders die binnen één klap ineens wees en weduwe waren. Zo triest en vreselijk om je op zo’n verdrietig moment niet tot je vader of man te kunnen wenden.” Sinds 5 juli 1908 vierde men in Clayton’s plaatselijke methodistenkerk Vaderdag.

Een andere gebeurtenis die mogelijk aan de wieg staat van Vaderdag vond op 9 juni 1910 plaats in Spokane, Washington. Sonora Smart Dodd zou daarbij veel invloed hebben gehad op de totstandkoming ervan. Naar het schijnt was haar vader, William Smart, niet de minste. Hij was een veteraan uit de burgeroorlog en voedde als weduwnaar 6 kinderen op. Zijn dochter Dodd was dus een van hen. Zijn vrouw was overleden tijdens de geboorte van hun 6e kind. In die tijd was die situatie heel ongewoon; meestal trouwden weduwnaars snel opnieuw. Ook lieten ze soms de zorg voor hun kinderen aan anderen over. Dodd had het gevoel dat moeders meer waardering kregen en vond dat vaders evenveel lof verdienen. Op een dag luisterde ze in de kerk naar een preek ter ere van Moederdag. Ze bedacht toen om ook een dag te wijden aan het eren van haar vader en andere vaders. Ze stelde voor om Vaderdag te vieren op 5 juni, de sterfdag van haar vader. Uiteindelijk werd de viering verschoven naar de derde zondag van juni.

 

Uiteindelijk werd de viering verschoven naar de derde zondag van juni.

 

FEDERALE ERKENNING

In 1956 werd Vaderdag eindelijk erkend door het Amerikaanse congres. Toch ondertekende president Johnson pas 10 jaar later een presidentiële verklaring waarin het werd uitgeroepen tot nationale feestdag. En het duurde nog eens 6 jaar voordat president Nixon vastlegde dat het altijd op de derde zondag van juni zou vallen. De toegenomen populariteit van Vaderdag in de VS werd ook gesteund door president Wilson in 1916. President Coolidge stond er in 1924 eveneens achter. Ondanks de jarenlange worsteling om de dag erkend te krijgen, kregen de supporters van Vaderdag uiteindelijk wat ze wilden. In 1974 werd Dodd op de Wereldtentoonstelling van dat jaar dan ook geëerd om haar bijdrage.

 

HOEVEEL HOUDEN AMERIKANEN VAN HUN VADERS?

Bijna driekwart van de Amerikanen viert Vaderdag. Het is dan ook zonder twijfel een van de succesvolste en leukste zomerse feestdagen. Wat het populairste vaderdagcadeau is? Verrassend genoeg is dat net als in de Babylonische tijden nog steeds de wenskaart. Hier volgen de vijf populairste cadeaus die mensen hun vader op Vaderdag geven. De cijfers zijn afkomstig van de jaarlijkse enquête van NRF, uitgevoerd door Prosper Insights.

  • Wenskaarten (64,3%) – Wenskaarten scoren heel hoog als het op Vaderdag aankomt. Amerikanen besteden hier rond de dag wel $861 miljoen aan.
  • Uitjes (48%) – Vaders houden van activiteiten. Speciale uitjes, zoals een diner of sportevenement, zijn het populairst. Amerikanen geven hier gemiddeld ongeveer $3,3 miljard aan uit.
  • Kleding (46,1%) – Net als stropdassen zijn ook informele kledingstukken, zoals korte broeken en T-shirts, populaire vaderdagcadeautjes. Consumenten besteden in totaal bijna $2,2 miljard aan de make-over van de outfit van hun vader.
  • Cadeaukaarten (42,6%) – Cadeaukaarten zijn ook een goede keuze voor vaders voor wie het altijd lastig is om een cadeautje te kopen. Jaarlijks geven mensen hier rond Vaderdag in totaal $2,2 miljard aan uit.
  • Elektronica (21,2%) – Ook mannen houden van speelgoed! Tablets, radio’s, enzovoort, zijn allemaal geweldige gadgets om cadeau te geven. Samen vormen ze $1,8 miljard van de uitgaven voor Vaderdag.

Wilt u met uw e-commerce bedrijf inspringen op deze feestdag? Bedenk dan hoe bovenstaande u kan helpen meer verkopen te genereren. Veel B2C bedrijven bieden bijvoorbeeld een cadeaukaart of voucher aan. Doet u dit op een aantrekkelijke manier? Dan kunt u de kans op succes rond de feestdag vergroten. Pak uw advertentie- en content marketing strategie dan ook goed aan. Overweeg bijvoorbeeld een content kalender. Zo kunt u belangrijke data markeren, rond welke u speciale campagnes en acties plant. Wilt u meer informatie over succesvolle marketing rond de feestdagen? Bezoek dan onze blog en neem contact met ons op. Fijne Vaderdag!