Hoewel veel mensen nog typen, lijkt het inmiddels ook wat achterhaald te zijn. Naarmate de technologie beter luistert en minder fouten maakt, neemt de populariteit van spraakgestuurde zoekfuncties toe. Er zijn mensen die het een eng idee vinden om apparaten in huis te hebben die naar elk woord luisteren, maar anderen gaan overstag voor het gemak om tegen hun apparaten te kunnen praten.
Hier onderzoeken we waarom voice search optimalisatie belangrijk is voor je bedrijf. Niet alleen gebruiken steeds meer mensen voice search, maar over het algemeen verschilt spreektaal ook van schrijftaal. Dit betekent dat je voor zowel spraak als tekst moet optimaliseren als je in de verschillende zoekfuncties wilt scoren. Lees dus snel verder.
Hoe werkt voice search?
Voice search is een technologie die gebruikers in staat stelt hun zoekopdrachten in te spreken in plaats van ze in te typen. Deze technologie is in verschillende hardware en software aanwezig. Het proces omvat de volgende stappen:
- Gesproken input: De voice search is actief (zoals Siri, Alexa of Google Assistant) en de gebruiker stelt een vraag of geeft een opdracht. Denk aan: “Siri: zoek x”, of “Alexa: speel y af”.
- Spraakherkenning: Met behulp van geavanceerde algoritmes om de spraak te herkennen, worden de woorden in tekst omgezet. Interessant is dat deze niet afgestemd hoeven te zijn op de stem van de gebruiker; ze zijn universeel.
- Natuurlijke taalverwerking (‘Natural Language Processing’, NLP): Het systeem verwerkt vervolgens de geconverteerde tekst om de intentie en context van de gebruiker te begrijpen en vertaalt gesproken taal in bruikbare zoekopdrachten.
- Zoekopdracht of commando uitvoeren: Een zoekmachine voert de zoekopdracht uit, of verwerkt het commando, waarna het systeem de relevante resultaten genereert of uitvoert.
- Reactie geven: Het systeem geeft het antwoord, hoorbaar of op het scherm, afhankelijk van het apparaat.
Apps en apparaten voor spraakgestuurde zoekopdrachten zijn ontworpen om meer gespreks- en natuurlijke taal te verwerken dan traditionele getypte zoekopdrachten. Sommige gebruikers vinden deze optie een stuk gemakkelijker. Het gevolg is wel dat bedrijven hun SEO op een andere manier moeten aanpakken.
Laten we een voorbeeld geven: Wanneer gebruikers tegen hun apparaat kletsen, zullen ze eerder volledige vragen stellen, zoals “wat zijn de beste restaurants bij mij in de buurt?”. Wanneer ze typen, is het waarschijnlijker dat ze “beste restaurants dichtbij” invoeren. Je moet hier dus rekening mee houden wanneer je content voor spraakopdrachten maakt. Daarbij moet je op een meer conversationele manier denken dan je wellicht gewend bent.
Het verschil tussen voice search and Google search
Voice search is een type zoekopdracht. Toch verschilt het van traditionele getypte zoekopdrachten op Google en andere websites. Zoals vermeld, zijn gesproken zoekopdrachten langer, meer conversationeel en vaak specifieker. Als gevolg hiervan zijn ze minder beknopt. Een voorbeeld:
Gesproken zoekopdracht: “Wat is de weersvoorspelling voor morgen in Amsterdam?”
Getypte zoekopdracht: “het weer in Amsterdam morgen”, of gewoon “Amsterdam weer”.
Dit verschil betekent dat bedrijven moeten optimaliseren voor zogeheten ‘long-tail keywords’ die weerspiegelen hoe mensen praten, niet alleen hoe ze typen. Dus in plaats van je te richten op het keyword dat het meest overeenkomt met de informatie die je aanbiedt, moet je bedenken hoe iemand dit trefwoord in een gesprek gebruikt en welke andere informatie relevant is.
Voice search zet gesproken taal om in tekst en verwerkt deze met NLP om relevante zoekresultaten te leveren. Het verschilt van traditionele zoekopdrachten omdat het langer en meer conversationeel van aard is.
Waarom is voice search belangrijk voor bedrijven?
Naar schatting gebruikt ongeveer 50% van de gebruikers tegenwoordig voice search, dus het is zeker de moeite waard om dit te optimaliseren. Natuurlijk gebruikt het grootste deel van deze groep ook nog altijd getypte zoekopdrachten. Het is dus niet zo dat 50% van alle zoekopdrachten gesproken zijn.
Toch zien we een stijgende trend en het loont om de concurrentie voor te blijven. De belangrijkste reden dat voice search belangrijk is voor je bedrijf is dat het natuurlijk de zichtbaarheid verhoogt. Maar als je dit artikel leest, weet je dat waarschijnlijk wel. We kunnen echter nog meer redenen bedenken waarom je voice search optimalisatie kunt overwegen. Laten we deze hieronder bespreken!
- Toenemend gebruik: Met de opkomst van smart home technologieën zoals Google Home en Amazon Echo, stijgt het gebruik van deze technologieën. Daarnaast is voice search in de meeste zoekmachines geïntegreerd, waardoor het overal aanwezig is. Het is daarom verstandig om je website, product of dienst voor deze functie te optimaliseren.
- Veranderd zoekgedrag: Gebruikers verwachten snelle, nauwkeurige en conversationele antwoorden. Dit maakt voice search marketing een essentieel onderdeel van je SEO-strategie. Als je geschreven content hebt, moet je die passend maken!
- Lokale zoekopdrachten overheersen: Veel zoekopdrachten zijn lokaal, zoals “Waar is de dichtstbijzijnde coffeeshop?”. Zeker voor merken met fysieke locaties schept voice search optimalisatie kansen om meer klanten te werven. Maar dit roept natuurlijk ook vragen op, want hoe relevant is voice search voor jouw specifieke bedrijf?
- Handsfree gemak: Vanwege de aard van spraakgestuurde zoektechnologie kun je handsfree browsen. Hierdoor is het populair bij gebruikers die multitasken of om de een of andere reden niet kunnen typen. Zeker dit laatste punt is belangrijk. Wanneer je product of dienst handig kan zijn voor mensen met een handicap, is het optimaliseren van voice search een win-winsituatie!
De populariteit van voice search neemt om verschillende redenen toe. Dat maakt het voor bepaalde bedrijven heel belangrijk om het te optimaliseren.
Hoe optimaliseer ik mijn bedrijf voor voice search?
Optimaliseren voor voice search werkt anders dan standaard SEO. Klassieke SEO is een relatief bekend terrein, maar voice search is nog in opkomst. Dat maakt het lastiger om beproefde optimalisatietechnieken te vinden. Maar we helpen je graag! Het belangrijkste is dat je je richt op het maken van content die de vragen van gebruikers op een natuurlijke en directe manier beantwoordt.
Hieronder kijken we naar manieren om beter te scoren op spraakopdrachten.
Strijd voor uitgelichte snippets
Uitgelichte snippets zijn korte, beknopte antwoorden die bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnen. Deze zijn ook wel bekend als “position zero”. Het is de moeite waard om hier een plaatsje te bemachtigen, zowel met voice search als met getypte zoekopdrachten. Om mee te dingen naar deze plek, ga je als volgt te werk:
- Schrijf duidelijke en beknopte antwoorden op veelgestelde vragen.
- Structureer je content op zo’n manier dat zoekmachines deze gemakkelijk als snippet kunnen weergeven.
- Gebruik relevante long-tail keywords (bijv. “voice search wordt gebruikt voor”).
- Richt je op de PAA-box (“People Also Ask”).
De PAA-box van Google bevat vragen die gerelateerd zijn aan de gesproken zoekopdracht. Deze klapt uit en beantwoordt aanvullende vragen waar mensen op zullen klikken in plaats van door te klikken naar een echt artikel. Door je content te optimaliseren zodat het in deze box verschijnt, vergroot je de kans dat je in de resultaten van de gesproken zoekopdrachten verschijnt. Om dit te doen, ga je als volgt te werk:
- Zoek veelgestelde vragen met betrekking tot je bedrijf of branche.
- Creëer content die deze vragen uitgebreid beantwoordt.
- Benut tools zoals AnswerThePublic om populaire gesproken zoekopdrachten te vinden.
- Bestudeer bestaande PAA-boxen en bedenk wat je kunt toevoegen of verbeteren.
Creëer een FAQ
Het maken van een goede FAQ-pagina is een geweldige methode om hoog te scoren op een voice search. Dit komt omdat mensen vaak specifieke vragen stellen. Zodra je deze in je veelgestelde vragen beantwoordt, vergroot je de kans dat je pagina gevonden wordt.
Houd je aan de volgende richtlijnen bij het maken van een FAQ:
- Gebruik natuurlijke taal die de aansluit op de spreektaal in plaats van de schrijftaal.
- Behandel een groot aantal veelvoorkomende vragen met betrekking tot je branche of diensten (hoe relevanter de vragen die je beantwoordt, hoe groter de kans dat iemand ze gebruikt).
- Gebruik kopjes en opsommingstekens om informatie duidelijk te organiseren.
- Gebruik de juiste sleutelwoorden.
Het keyword is niet uitgestorven, zeker niet als het om een voice search gaat! Gesproken zoekopdrachten zijn meestal langer dan getypte zoekopdrachten vanwege de manier van spreken, dus het is essentieel om je op long-tail keywords te richten. Met losse woorden red je het niet, dus doe je huiswerk. Long-tail keywords weerspiegelen meer specifieke, conversatiegerichte zinnen. Denk aan:
Gesproken zoekopdracht: “Wat is de beste pizzeria in Leiden die tot laat open is?”
Getypte zoekopdracht: “Beste pizza Leiden”
Probeer ervoor te zorgen dat je content natuurlijk aanvoelt en inspeelt op dit soort zoekopdrachten, zonder geforceerd of overdreven geoptimaliseerd over te komen.
Implementeer gestructureerde data
Gestructureerde data helpt zoekmachines om je inhoud beter te begrijpen. Dit vergroot de kans dat je website in zoekresultaten wordt gebruikt en is vooral belangrijk voor lokale SEO en featured snippets.
Zorg ook dat je andere elementen duidelijk weergeeft op je website, zoals je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en andere belangrijke info.
Optimaliseer voor mobiele apparaten
Over het algemeen gebruiken mensen hun smartphone om een voice search in te geven. Er zijn maar weinig mensen die tegen hun laptop of desktopcomputer praten. Probeer er dus naar te streven om op dezelfde manier te optimaliseren als je voor mobiele SEO zou doen. Focus daarbij op het volgende:
- Snelle laadtijden
- Makkelijke navigatie
- Mobiel-vriendelijk design
- Lokale SEO
Optimaliseer lokale SEO
We stipten het al aan, maar mensen gebruiken voice search heel vaak om vragen te stellen over lokale plaatsen, evenementen, enzovoort. Als het relevant is voor je bedrijf, moet je je dus absoluut op lokale SEO richten.
Doe het volgende:
- Zorg voor een up-to-date vermelding op Google My Business.
- Vermeld lokale keywords in je content.
- Zorg ervoor dat je adres, telefoonnummer en openingstijden gemakkelijk te vinden zijn.
- Blijf informatie controleren en bijwerken.
Het internet is dol op verandering. Je moet je content dus regelmatig bijwerken om relevant te blijven. Net als bij SEO veranderen de vereisten voor voice search voortdurend en soms zijn de wijzigingen aanzienlijk. Kies je voor voice search, zorg dan dat je op de hoogte blijft van veranderingen en updates. Alleen op deze manier zijn je inspanningen rendabel.
Om voice search te optimaliseren, moet je je richten op featured snippets, PAA-boxen, long-tail keywords, gestructureerde data en lokale SEO. Daarnaast zijn regelmatige updates en monitoring noodzakelijk voor aanhoudend succes.
Verbeter je zoekmachinestrategie voor voice search vandaag nog
Voice search heeft de wereld nog niet veroverd en niemand weet of dat in de toekomst gebeurt. Toch zijn er steeds meer mensen die de functie gebruiken. Ze doen dit vooral via hun mobiele telefoon en voor specifieke, lokale zoekopdrachten. Uiteraard moet je zelf beoordelen of voice search relevant is voor je bedrijf. Maar als je denkt dat je er voordelen uit kunt halen, kan bovenstaande informatie je helpen om je content te optimaliseren. En vergeet niet dat deze ontwikkelingen altijd in beweging zijn, dus werk je website en content regelmatig bij om ze relevant te houden!