Waarom B2B video’s helemaal hip zijn

Eva Mohyrova
H
Het is de hoogste tijd om te investeren in B2B video marketing. Cijfers laten zien dat video's in B2B markten net zoveel invloed hebben als bij B2C. Wij leggen uit wat u moet weten over het maken van hoogwaardige B2B video's. Ook zeer nuttig als u niet veel geld te besteden heeft!

Herinnert u zich de tijd nog dat het niet leuk was om naar online video’s te kijken? Het duurde erg lang voordat ze waren geladen. Ook bleef af en toe het beeld stilstaan en moest de pagina worden ververst. Gelukkig liggen die dagen ver achter ons. Het internet is veel sneller geworden en de streaming is verbeterd. Tegenwoordig vinden veel mensen het dan ook juist leuk om te kijken naar online video content. Volgens statistieken van Google uit 2015 keek 70% van de B2B kopers naar dergelijke content voordat ze iets kochten. Dat is een toename van 52% ten opzichte van twee jaar eerder. We zien dus een gigantische verschuiving.
 
We zien dus een gigantische verschuiving.
 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN B2B EN B2C VIDEO’S?

U denkt misschien dat de marketing van B2B video’s hetzelfde is als bij B2C. In beide gevallen is het doel immers om uw doelgroep te vermaken met behulp van video content. Vervolgens onderzoekt u hoe effectief de campagnes waren. Uw content marketing moet daarbij verbonden zijn met de identiteit van uw merk en consistent blijven. Dat geldt voor zowel B2B als B2C video’s. Er is echter een aantal verschillen tussen de twee, die de moeite van het noemen waard zijn.
 

 

LENGTE

Over het algemeen zijn B2C video’s korter dan hun B2B tegenhangers. Dat komt omdat het belangrijkste doel van B2C filmpjes is om een product of dienst onder de aandacht te brengen. Ook wilt u laten zien hoe uw product of dienst problemen van de klant kan oplossen. Meestal heeft u niet veel tijd nodig om dat over te brengen. Bij B2B video’s gaat het echter om het overtuigen van klanten, zodat ze ergens geld aan besteden (vaak veel geld). Het kost nu eenmaal meer tijd om dat goed uit te leggen. Daarom zijn B2B video’s meestal langer, tussen de 90 secondes en 3 minuten.
 
Daarom zijn B2B video’s meestal langer, tussen de 90 secondes en 3 minuten.
 

CONTENT

B2B content moet nuttig zijn. U kunt ermee experimenteren, maar meestal moet u professioneel blijven. Verstrek daarbij zoveel mogelijk praktische informatie. B2C content moet uiteraard ook relevant zijn, maar hoeft niet zo formeel te zijn. Bij deze video’s is het hoofddoel iets maken wat mensen onthouden en wat meteen indruk maakt. Kortom, B2B video’s worden vaak gemaakt om vragen van klanten te beantwoorden. B2C content richt zich echter met name op het vergroten van de merkbekendheid. Dus, denkt u erover om B2B video’s te gebruiken in uw volgende marketing campagne? Dan moet u dat absoluut doen! Wij geven u een aantal goede redenen om dit soort content te integreren in uw marketing strategie.
 

1: VIDEO’S TREKKEN DE AANDACHT

Volgens Business 2 Community, is een video een van de meest effectieve tools om mensen met een korte spanningsboog of tijdgebrek te bereiken. Er zijn tegenwoordig zoveel media beschikbaar, dat mensen uiteraard niet alle content bekijken die ze online tegenkomen. Voor veel mensen zijn video’s makkelijk te verteren en het kijken ervan kost niet veel tijd. Bewegende beelden trekken nu eenmaal snel onze aandacht. Ook is de kans groter dat het bij klanten een emotie oproept, dan bijvoorbeeld bij geschreven content.  Deze video, gemaakt door Slack, is een van de beste voorbeelden van een effectief B2B filmpje dat de aandacht trekt. De kijker wordt nieuwsgierig en het product wordt goed aangeprezen. De manier waarop dat gebeurt, is daarbij heel relaxed en het verhaal wordt simpel verteld.
 

2: B2B VIDEO’S ZIJN GOED VOOR VERKOOPRESULTATEN OP DE LANGE TERMIJN

Is video content ook nuttig als een aankoop niet snel of spontaan gebeurt? Ja. In feite kan het in dat geval juist heel erg effectief zijn. Marketeers en de makers van content moeten hun werk dan wel goed doen. De sleutel: video’s over een merk (waardoor het onder de aandacht wordt gebracht) mixen met die waarin antwoorden worden gegeven (waardoor mensen iets gaan aanschaffen). Door die twee soorten goed te combineren, wordt de koper tijdens het hele aankoopproces begeleidt.
 

Door die twee soorten goed te combineren, wordt de koper tijdens het hele aankoopproces begeleidt.
 
Video’s worden in eerste instantie gemaakt om de interesse van de koper te wekken. Er zijn echter misschien wel 5 tot 10 pogingen nodig, voordat een klant het product ook echt gaat kopen. Hierbij zijn inhoudelijke video’s, waarin antwoorden worden gegeven, belangrijk. Daarin wordt relevante, specifieke informatie gegeven over het product of de dienst. Als aanvulling op een consistent merkbewustzijn, is de kans hierbij groot dat dit op de lange termijn leidt tot grotere- en meer sales.
 

3: VOOR B2B VIDEO’S IS GEEN FORS BUDGET NODIG

Het is natuurlijk fantastisch als u geld kunt investeren in het maken van hoogwaardige B2B video’s. Maar ook als u niet veel te besteden heeft, kunt u nog steeds een succesvolle video maken. Bekijk deze video maar eens, gemaakt door Risual. Ze hebben niet geïnvesteerd in een cast of een decor opgezet. Ze hebben juist gekozen voor een creatieve en grappige manier van filmen. Daarbij maken ze gebruik van een sarcastische voice-over. Ook ziet u beelden van het kantoor en de werknemers. Het eindresultaat: een uitstekend voorbeeld van het gebruiken van wat voor handen is om iets te maken wat groter is dan de som der delen.
 

4: VIDEO’S KUNNEN NU EENVOUDIG WORDEN GEÜPLOAD NAAR LINKEDIN

Facebook en veel andere social media platforms kunnen u helpen om uw doelgroep te bereiken met video content. Het zijn echter niet per definitie de beste opties voor B2B marketing. Social media worden, niet verrassend, geassocieerd met aspecten van iemands sociale leven. Video’s die dus te maken hebben met werk, doen het niet altijd goed in deze omgeving. LinkedIn is echter uitermate geschikt voor het uploaden van B2B video’s in een toch enigszins sociale omgeving. Het lukt daar beter om een specifiek B2B publiek te bereiken. Of het nu gaat om jonge ondernemers of om gevestigde bedrijven. Tot voor kort was het erg lastig om video’s te uploaden op LinkedIn. Het afgelopen jaar heeft het platform er echter voor gezorgd dat het uploaden van filmpjes makkelijker dan ooit is.
 

Het afgelopen jaar heeft het platform er echter voor gezorgd dat het uploaden van filmpjes makkelijker dan ooit is.
 
Als u dus meer wilt halen uit uw B2B marketing, overweeg LinkedIn dan als primair platform voor het posten van video’s. Grijp alle kansen aan om uw video marketing te optimaliseren!