10 technieken voor onweerstaanbare marketing video’s

Hello Yuqo
V
Video is een fantastisch medium om de aandacht te trekken van potentiële klanten. Streaming sites zijn zo populair dat ze een goede kans bieden om uw content zichtbaar te maken voor een breder publiek. Wij hebben een overzicht van 10 technieken gemaakt voor het creëren van video’s die de aandacht trekken. Zelfs in een zeer concurrerende markt.

Search engine optimization (SEO) wordt voor een groot deel gevoed vanuit geproduceerde videocontent. Veel consumenten vinden het fijn als informatie visueel aan hen wordt voorgelegd. Een video die goed in elkaar zit, blijft gewoon beter hangen. Dat geldt zeker als iemand er per toeval op stuit. Heeft u er ooit van gedroomd om filmmaker te worden? Het produceren van videocontent is een manier waarop u dat vak kunt leren en verder kunt ontwikkelen. Tegelijkertijd kunt u bekendheid geven aan uw merk. Maar hoe werkt het? Hoe zorgt u voor een aangename, inspirerende kijkervaring, waarmee u de informatie overbrengt die u wilt delen?
De succesvolle YouTuber CGP Grey gaf antwoord op de vraag hoe een vlogger ervoor kan zorgen dat zijn publiek groeit. Hij heeft meer dan drie miljoen volgers en zijn meest populaire video is maar liefst elf miljoen keer bekeken. We kunnen dus wel stellen dat hij een goede content maker is. Zijn antwoord was ontwapenend eenvoudig: “Maak video’s waar mensen naar willen kijken”. Dit advies lijkt voor de hand te liggen, maar toch wordt het vaak over het hoofd gezien. Hoe zorgt u ervoor, in een wereld waarin de mogelijkheden voor online-vermaak onbeperkt zijn, dat mensen op uw video klikken? En waarmee houdt u hun aandacht vast tijdens het filmpje? Wij geven 10 tips waarmee uw video een lust wordt om naar te kijken en waarmee u een groter publiek bereikt.
 

1: VERTEL EEN VERHAAL

Weet u wat er zo fantastisch is aan een visueel medium waarmee u verhalen kunt vertellen? U kunt het verhaal beeldend maken. Ook dit klinkt logisch, maar waarom wordt het dan zo vaak over het hoofd gezien? Stelt u zich voor dat u een video moet maken over een droog, technisch onderdeel van uw werk. Is er, in plaats van dat u de informatie gewoon “oplepelt”, een leukere manier om uw verhaal te “presenteren”? Is het bijvoorbeeld mogelijk om er een korte film van te maken? Eentje waarin karakters vanuit een bepaalde situatie uitleggen op wat voor manier het onderwerp invloed heeft op de echte wereld?
Schrijf bijvoorbeeld een verhaal van ongeveer een minuut. Er bestaat zelfs een YouTube-kanaal met de naam Five Second Films waar, zoals de naam al doet vermoeden, video’s worden getoond die vijf seconden duren. Dergelijke filmpjes schetsen een locatie of wereld en er komen karakters in voor die iets belangrijks vertellen. Ze laten een extern of intern conflict (vaak allebei) zien waar de personages iets aan moeten doen. Is er aan het eind een positieve oplossing voor de kwestie? Of juist een negatieve? Een komische oplossing? Of een verrassende wending? Leg de nadruk op beelden en niet op dialoog. Zo vertelt u een visueel verhaal.
 

2: SPREEK EMOTIES AAN

Als u een verhaal vertelt, bedenk dan wat u aan de kijker wilt meegeven. En misschien nog wel belangrijker, houd in gedachten hoe u wilt dat hij zich voelt. Voordat de kijker op de video klikt, moet het zo zijn dat de titel, thumbnail en/of content hem nieuwsgierig maakt. Wat moet iemand voelen als hij naar uw video kijkt? En als het filmpje is afgelopen, met welk gevoel wilt u dan dat hij achterblijft? Of wilt u dat de kijker iets gaat doen? U herkent hierin vast al een eenvoudig adviespatroon dat echter niet vaak wordt opgevolgd.
Het kijken van een film of tv-programma is in eerste instantie een emotionele ervaring. Denk er goed over na welke emotie u wilt aanspreken. Dat helpt u om tijdens het maken focus te houden. Als een kijker een emotionele ervaring verbindt aan uw video, dan geldt die associatie voor altijd voor uw merk. Ervaringen met emotie zorgen voor een intuïtieve herinnering. Deze blijft veel beter hangen dan nuchter gepresenteerde informatie.
 

3: ZORG VOOR GOED GELUID

In het productieproces voor commerciële video’s wordt het onderdeel geluid vaak vergeten. Spreekt u iemand die als geluidstechnicus in de filmindustrie heeft gewerkt? Dan vertelt hij u dat het medium film verhalen op een audiovisuele manier vertelt. Niet alleen met beelden – tenzij het concept een stomme film is. Maar zelfs bij stomme films is er vaak muziek te horen om de kijkervaring te ondersteunen. Heeft u weleens een video gezien waarvan de muziek te luid was en de stemmen overstemde? Of dat het geluid niet klopte met wat er werd getoond?
En wat vindt u van video’s waarbij u de mensen nauwelijks kunt verstaan vanwege het achtergrondgeluid?
Filmpjes met een zwak of verstoord geluid zijn vervelend om naar te kijken. Mensen zetten een dergelijke video dan ook uit of ze slaan een deel over als het geluid hen irriteert. Filmfestivalpubliek is geneigd om ruw filmmateriaal eerder te vergeven als het geluid helder is, de teksten kloppen en het acteerwerk goed is. Dit klinkt contra-intuïtief vanwege het belang van sterk beeldmateriaal. Maar beperkingen in het budget, waardoor uw content er minder professioneel uitziet, stoot mensen niet per definitie af. Als het verhaal dat u wilt vertellen maar duidelijk is. Zorg ervoor dat u een goed verhaal heeft en een goede microfoon waarmee u het geluid opneemt.
In het productieproces voor commerciële video’s wordt het onderdeel geluid vaak vergeten.
 

4: GEBRUIK KLEUREN OP DE JUISTE MANIER

Sterk beeldmateriaal moet niet worden onderschat. U kunt heel veel doen met helder geluid en aantrekkelijke content. Maar waarom zou u niet proberen om de kans op succes nog groter te maken? Er zijn meer dan genoeg kanalen voor filmmakers op YouTube & Vimeo waarbij via instructievideo’s uitleg wordt gegeven. Denk aan een juiste vormgeving, belichting en andere technische aspecten bij het verbeelden van een verhaal. Kleur is een belangrijk aspect om meer over te leren. U kunt veel meer bereiken als u bijvoorbeeld alleen de tint een beetje verandert.
Zelfs als er niet veel budget is voor de productie, dan zorgen een goed gekozen locatie en goede vormgeving ervoor dat uw video er toch veelbelovend uitziet. Uiteindelijk zijn het vooral de beelden die achteraf in het hoofd van de kijker blijven hangen. En dat creëert weer mogelijkheden om de aandacht van het publiek te trekken, doordat u die beelden bijvoorbeeld in thumbnails gebruikt. Het is raadzaam om op de set ook een fotograaf te hebben die goede foto’s kan maken. En als u later het beeldmateriaal en de foto’s doorneemt, dan is er altijd nog de mogelijkheid om de kleur digitaal bij te werken. Zelfs met goedkope, eenvoudige software. Ga gewoon aan de slag; in de praktijk leert u het vanzelf.
 

5: MAAK GOED GEBRUIK VAN GEZICHTEN

Dus wat u nodig heeft, is een goed verteld verhaal met emotionele impact. En het moet visueel op de een of andere manier blijven hangen. Verhalen spreken mensen aan vanwege de karakters die er een rol in spelen. En of het nu om live opnames gaat of om een animatiefilm, personages hebben een gezicht. Het menselijke gezicht en de veelheid aan emoties die het kan uitdrukken, spreken mensen aan. En daar kan niets tegenop. Daarom worden acteurs zo geroemd en wordt een aantal zeer beroemde acteurs zo goed betaald.
Het communiceren van een boodschap door middel van emoties op gezichten kan echt een wereld van verschil maken. Er zijn talrijke voorbeelden van advertenties, reclamefilmpjes en marketingcampagnes die zijn bedacht rondom een karakter. Misschien speelt een beroemde acteur een rol; wellicht is het een animatie die is ontworpen. Hoe dan ook, hoe de karakters eruitzien en zich gedragen, communiceert datgene, waarvan u wilt dat mensen het associëren met uw merk. Maak dus goed gebruik van gezichten, zodat de beelden blijven hangen en emotionele impact hebben.
 

6: HOUD DE VAART ERIN

We zouden kunnen zeggen: “Gebruik niet meer woorden dan nodig om een boodschap over te brengen”. Maar als we zeggen “Wees beknopt”, dan zeggen we hetzelfde, met minder woorden. Als u gevat wilt zijn, dan ligt de sleutel daarvoor in beknoptheid. Schrijf scherpe, bondige teksten waardoor u met beknopte taal uw boodschap communiceert. Ga snel over op het volgende punt. De vaart moet erin zitten om de kijker te blijven boeien. Als een video te langzaam gaat, dan verveelt hij zich en kijkt hij niet verder.
Het tempo van een video kan echter ook te hoog zijn. Als u de kijker overlaadt met informatie, zonder dat u hem genoeg tijd geeft om het te laten bezinken, dan neemt hij uw boodschap niet aan. Hij ergert zich aan het agressieve tempo van de video en kijkt niet verder. Probeer de balans te vinden, tenzij u een sterke, creatieve reden hebt om met tempo te spelen. Het filmpje “history of the entire world, I guess” van Bill Wurtz ging super-viraal met meer dan 37 miljoen views. In de video worden in minder dan twintig minuten hoogtepunten van de wereldgeschiedenis uitgelicht. Het tempo ligt erg hoog, maar de beelden, eenvoudige taal en de bizarre muziek spreken aan en houden de aandacht van de kijkers vast.
Maar hoe doet u dat, spelen met tempo? De muziekkeuze en de snelheid van de muziek bepalen de sfeer. Het is ook belangrijk dat u sterke beelden gebruikt en dat u nadenkt over het tempo waarin ze elkaar opvolgen. Worden er in uw video aan een stuk door beelden getoond? Dan moet of de camera of het onderwerp van het filmpje bewegen, waardoor het geheel actief is en een boodschap overbrengt. Als u veel beelden achter elkaar plakt, dan zorgt het snel veranderen van de beelden ervoor dat het beeldmateriaal boeiend blijft. Als ze echter te snel achter elkaar staan, is het frustrerend om naar te kijken. Zoek naar de balans en wissel de beelden af, zodat u een video heeft waar mensen naar blijven kijken.
 

7: GEBRUIK HUMOR

Veel video’s gaan viraal omdat ze op een goede manier gebruik maken van humor. U herinnert zich de beste grappen die u ooit zijn verteld, gevatte oneliners van cabaretiers, quotes van The Simpsons, enzovoort. Mensen aan het lachen maken, is letterlijk goed voor hun gezondheid. Het geeft hen ook een prettige associatie met de bron van die humor. U heeft echt goud in handen als u een sketch hebt waardoor mensen een geestige verbinding maken met uw merk. Het slechte nieuws is echter dat het heel moeilijk is om goede humor neer te zetten.
We hebben allemaal een ander gevoel voor humor en het is moeilijk om geestigheid te gebruiken waarmee u een breed publiek bereikt. Het is essentieel om goed na te denken over de doelgroep die u wilt bereiken en op welke punten mensen gevoelig kunnen zijn. U probeert tenslotte iets te communiceren met uw sketch. Hoe wilt u dat uw publiek gaat reageren? Blijkt dat duidelijk uit wat u heeft geschreven? Houd dat te allen tijde in het oog. En ga te rade bij mensen die eerlijk zijn en die tegen u kunnen zeggen of de video’s goed genoeg zijn om ze publiekelijk te maken.
Veel video’s gaan viraal omdat ze op een goede manier gebruik maken van humor.
 

8: GEBRUIK ONDERTITELING

Met de nadruk op ondertiteling die is geschreven door mensen. Veel streaming sites zorgen voor ondertiteling, maar ze maken daarbij vaak fouten. Besteed tijd en aandacht aan het vinden van een echte persoon om uw ondertitels te schrijven. Daarmee zorgt u dat slechthorenden of mensen die de video zonder geluid kijken, ook kunnen genieten van uw videocontent. De beelden zelf kunnen natuurlijk eveneens fungeren als ondertiteling. Duidelijke, grote, leesbare teksten die er uitspringen ten opzichte van de achtergrond, kunnen sterk overkomen en op een creatieve manier worden gebruikt. Het is eigenlijk een kleine ondermijning van de hierboven genoemde regels om niet te veel te vertrouwen op woorden om een verhaal te communiceren. Maar als de termen treffend en effectief de boodschap overbrengen, dan kunt u daar zeker mee spelen.
 

9: ZET KIJKERS AAN TOT ACTIE

Uw video kan hoger in de ranglijst komen door opvallende content, zoals een sterk verhaal, een emotionele weerklank, betekenisvol beeldmateriaal en/of een goed gekozen toon. Maar waarvoor doet u het allemaal? Bedenk dat het niet alleen uw bedoeling is dat mensen een emotionele verbinding aangaan met uw video. U wilt er namelijk ook voor zorgen dat uw publiek wordt aangezet tot actie. U kunt aan de kijker vertellen wat u van hem verwacht, of u kunt hem een aantal keuzes voorleggen. Ook hierbij geldt dat u het zorgvuldig moet plannen.
Heeft u een fantastische video gemaakt over hoe geweldig uw product is? Blijkt duidelijk uit het filmpje waar en hoe mensen het kunnen aanschaffen? Als het online is, zorg er dan voor dat het proces makkelijk verloopt en met “een druk op te knop” te zien is. Heeft u in uw video sterk de nadruk gelegd op een belangrijke sociale kwestie? Is er een constructieve manier waarop mensen iets kunnen doen met de emotie die door uw video is aangewakkerd? Is er meer content die u mensen wilt laten zien? Zorg ervoor dat u interactief wordt met behulp van de features die door video-sites worden aangeboden. YouTube bijvoorbeeld biedt u de mogelijkheid om zelf links bij de video’s te plaatsen. Als uw content goed genoeg is, dan kan de kijker nieuwsgierig zijn geworden en wil hij misschien wel op uw volgende video klikken.
 

10: BIED MEER

Als u eenmaal een video hebt uitgebracht en er views beginnen te komen, wat moet u dan doen? Uw filmpje was uw signaal aan een publiek dat uw boodschap moest horen. Nu heeft u de boodschap wereldkundig gemaakt. Wat moet u nu doen? Het gaat er niet alleen om wat het publiek doet. Is er vergelijkbare videocontent onderweg? Zijn er redenen waarom mensen zich moeten aanmelden voor uw video’s? Misschien heeft u in uw video laten zien dat uw onderneming ontzettend veel potentieel heeft. Werk er dan hard aan om dat te realiseren. Heeft u goed doordachte sociale mediacampagnes die uw kijker moet volgen? Promoot u evenementen die een waardevolle, opwindende ervaring bieden?
Videocontent is een van de middelen om ervoor te zorgen dat mensen uw onderneming leren kennen en dat uw merk wordt gevestigd. Wat u met dat merk communiceert, is van invloed op de mate van vertrouwen die consumenten erin hebben. Biedt u meer aan dan een product, dienst of ervaring? Gaat er een grotere visie schuil achter uw doelen? Heeft u het motto om levens te verbeteren en vinden mensen daarin herkenning? Uw video’s, hoe goed ze ook zijn geproduceerd, beloven dingen die u waar moet maken. Het is makkelijker om andere manieren te bedenken waarop kijkers u kunnen steunen, als u uw bedrijfsprioriteiten helder hebt. Dan ontdekt u welke emotionele verbondenheid ervoor zorgt dat mensen u willen steunen. Succes!