Het verschil tussen Miss, Mrs en Ms

Hello Yuqo
B
Bent u onbekend met het gebruik van aanspreektitels? Dan kunt u wel eens verkeerd begrepen worden. Nog erger is dat u iemand wellicht onbewust beledigt door hem of haar onjuist aan te spreken. Deze blog is uw spiekbriefje voor Miss, Mrs en Ms, zodat u de termen correct gebruikt in uw communicatie.

 

EEN KORTE HISTORIE VAN AANSPREEKTITELS

Voor de tweede feministische bewegingsgolf in de VS in de jaren ’70 hadden vrouwen eigenlijk geen vaste aanspreektitel, zoals het mannelijke “Mr”. Zowel Miss als Mrs was niet echt gelijk aan Mr. Het probleem was dat vrouwen, ongeacht de gekozen titel, in de categorie ‘getrouwd’ of ‘single’ werden geplaatst. Ze hadden ook niet echt een keuze. Jonge, ongetrouwde vrouwen werden standaard Miss genoemd. Getrouwde vrouwen werden automatisch Mrs en namen de achternaam van hun echtgenoot aan.
 

 
Getrouwde vrouwen werden automatisch Mrs en namen de achternaam van hun echtgenoot aan.
 
Een man is altijd een Mr, maar deze titel heeft niets van doen met zijn burgerlijke staat. Mr kan verwijzen naar een 18-jarige single of een getrouwde man van 50. Het probleem werd in kaart gebracht door de inmiddels overleden Sheila Michaels, een feministe en burgerrechtenactiviste. Ze streed voor een titel waarmee haar geslacht op gelijke voet zou staan met het mannelijke Mr. De titel “Ms” vond ze niet uit, maar ze gaf absoluut ruchtbaarheid aan de term. In 1969 was ze te horen op WBAI, een radiostation uit New York, wat definitief de doorslag gaf.
Ms. Magazine verscheen in 1971, in eerste instantie als bijlage van New York Magazine. Een jaar later, in juli 1972, kwam de allereerste, afzonderlijke editie van Ms. Magazine uit. De oprichter, Letty Cottin Pogrebi, verwoordde het treffend: “Ms. vertaalde een denkwijze naar een tijdschrift”. Op 20 juli 1986 werd de inmiddels geliefde aanspreektitel Ms eindelijk opgenomen in het lexicon van de New York Times.
 

MISS, MRS EN MS IN DE 21E EEUW

Miss wordt nog steeds gebruikt voor jonge vrouwen, vooral als koosnaampje voor meisjes. Het is ook gangbaar bij Missverkiezingen, zoals Miss America of Miss Universe. Deze wedstrijden vinden hun oorsprong in de jaren ’20 en geven de waarden en verwachtingen van vervlogen tijden weer. Buiten de schoonheidswereld is Miss eigenlijk alleen gebruikelijk op verjaardagskaarten aan jonge, vrouwelijke familieleden. Little miss sunshine klinkt onschuldig, maar tenzij u daarmee uw dochter of nichtje bedoelt, moet u het risico niet nemen.
 
Little miss sunshine klinkt onschuldig, maar tenzij u daarmee uw dochter of nichtje bedoelt, moet u het risico niet nemen.
 
Mrs is nog steeds gebruikelijk en behelst altijd een getrouwde vrouw. Ze kan tegenwoordig getrouwd, gescheiden of een weduwe zijn, maar is tenminste eenmaal in haar leven getrouwd (geweest). Technisch gezien, is Mrs (vaak uitgesproken als “Missus”) de correcte aanspreektitel, maar alleen als de vrouw hier de voorkeur aan geeft. Sarah Palin en Meghan Kelly zijn bijvoorbeeld beiden getrouwde vrouwen, maar ze gebruiken de titel niet. Hillary Clinton en Michelle Obama zijn daarentegen absoluut voorstanders van Mrs.
 

MS: DE TITEL VOOR DE MODERNE VROUW

Ms is lastig uit te spreken. Spreek de vrouw aan met “Mizz” of met haar eigen naam om de gehele lading te dekken. Tenzij u 100% zeker weet dat een vrouw de titel Mrs prefereert, kunt u veilig Ms gebruiken. De burgerlijke status of leeftijd van de vrouw in kwestie is niet relevant. “Kies voor Miss en word veroordeeld voor kinderlijke onvolwassenheid. Kies Mrs en word gezien als het bezit van een of andere kerel. Kies Ms en word een volwassen vrouw die haar eigen zaakjes regelt.” —Eve Kay, The Guardian, 2007.