20 maart: dag van de Franse taal

Steven Mike Voser
W
Wist u dat het Frans de bron is van ongeveer 30% van het Engelse vocabulaire? Klik hier voor meer feiten over de Franse taal om op 20 maart samen met ons de Dag van de Franse Taal te vieren.

Splendide! 20 maart is de Dag van de Franse Taal. Deze fascinerende, prachtige oude taal heeft al lang een reputatie als een van de aantrekkelijkste talen ter wereld. Het wordt dan ook niet voor niets “de taal der liefde” genoemd. Dus ter ere van onze Franse vrienden zijn hier acht leuke feitjes over de Franse taal. Waar wacht u nog op? Lire plus bas!
 

8 FEITEN OVER DE FRANSE TAAL

 

1: 274 MILJOEN MENSEN SPREKEN FRANS

Het valt niet te ontkennen dat Frans een taal is die door heel veel mensen gesproken wordt. Hoewel minder personen Frans spreken dan Chinees, Engels of Spaans, blijft het een zeer populaire taal. Experts schatten dat in totaal 274 miljoen mensen ter wereld Frans kunnen spreken, als eerste of tweede taal. 212 miljoen daarvan gebruiken het Frans dagelijks. En ongeveer 1 op de 5 mensen beheerst het als tweede taal. Wat u misschien echter nog niet wist:
 

2: HET MERENDEEL VAN DE FRANSTALIGE WERELDBEVOLKING WOONT NIET IN FRANKRIJK

Deze mensen wonen in Afrika. Op het Afrikaanse continent leven ongeveer 120 miljoen Franstaligen. Het Frans is zelfs de officiële taal in 29 Afrikaanse landen. Hieronder vallen Niger, Ivoorkust, Senegal, Boeroendi en Mali. In de meeste Afrikaanse landen worden zowel de Franse taal als inheemse talen gesproken.
Het merendeel van de Franstalige wereldbevolking woont niet in Frankrijk
 

3: HET FRANS IS DE ZESDE MEEST GEBRUIKTE TAAL OP HET INTERNET

Als u een internetbedrijf runt, onthoud dit dan goed. In 2016 waren er 102.171.481 Franstalige internetgebruikers. Naar verwachting groeit dat aantal alleen maar nu steeds meer delen van Afrika ook het internet betreden. Ondanks deze hoeveelheid gebruikers is echter slechts ongeveer 4% van de web content beschikbaar in het Frans. Dus voor een sterkere positie dan uw concurrenten, zorgt u ervoor dat uw website Franse kwaliteitscontent bevat. Dit zou zomaar voor een geheel nieuw klantenbestand kunnen zorgen!
 

4: HET FRANS STAAT AAN DE BASIS VAN ONGEVEER ⅓ VAN HET ENGELSE VOCABULAIRE

De Engelse taal heeft veel van andere talen overgenomen. Een bekende quote van James Nicoll luidt zelfs: “We lenen niet alleen woorden; het Engels heeft andere talen soms zelfs in steegjes achtervolgd om ze vervolgens buiten bewustzijn te slaan en hun zakken te doorzoeken voor nieuwe woorden.” En een van de talen waar het Engels het meest van heeft geleend (of gestolen) is het Frans. Sommige bronnen beweren dat tot wel 45% van de Engelse woorden een Franse origine heeft. Hier is een aantal Engelse woorden die van oorsprong Frans zijn:

  • Abandon
  • Abattoir
  • Cabinet
  • Café
  • Infertile
  • Infidel
  • Similar

… en nog veel, veel meer.
 

5: FRANS IS VOOR ENGELSTALIGEN EEN VAN DE MAKKELIJKSTE TALEN OM TE LEREN

Het komt op de tweede plaats, na het Spaans. Dat heeft een iets eenvoudigere grammatica. Zoals we net hebben gezien, zijn er veel overeenkomsten tussen Franse en Engelse woorden. Het is dan ook begrijpelijk dat het een taal is die Engelstalige sprekers makkelijk onder de knie krijgen.
Frans is voor Engelstaligen een van de makkelijkste talen om te leren
 

6: ER ZIJN 80 MILJOEN NATIVE FRANSTALIGEN TER WERELD

60 miljoen daarvan wonen – uiteraard – in Frankrijk. Er bestaan over de hele wereld echter veel Franssprekende gemeenschappen. Deze komen voor in bijvoorbeeld Zwitserland, Canada, Monaco en, natuurlijk, Afrika.
 

7: HET FRANS WORDT OP 5 VERSCHILLENDE CONTINENTEN GESPROKEN

De enige taal die ook op vijf continenten wordt gesproken, is – u raadt het al – het Engels.
 

8: HET FRANS IS EEN TAAL DIE SNEL GROEIT

Hoewel het Frans misschien niet zoveel gesproken wordt als andere talen, groeit het extreem hard. Data doen vermoeden dat er in 2025 op de hele wereld 500 miljoen mensen zijn die Frans spreken. Er komen elk jaar meer Franse sprekers bij. En de verwachting is dat deze trend zich sterk doorzet. De website van France Diplomatie stelt ook dat het Frans vanwege het hoge geboortecijfer in Frankrijk “de meest gesproken moedertaal in Europa” wordt in 2025. Het zou dan het Duits voorbijstreven.