Elk succesvol bedrijf, hoe groot of klein ook, heeft een eigen identiteit waarmee het zich van concurrenten onderscheidt en door klanten herkend en onthouden wordt. Meestal is deze identiteit gebaseerd op merkwaarden. Merkwaarden creëren een sterk gevoel van erbij willen horen en maken een merk aantrekkelijk voor de beoogde doelgroep. In verband met groei, klantenbinding en blijvend succes zijn ze vooral voor een klein bedrijf heel belangrijk. In dit artikel onderzoeken we de betekenis van merkwaarden, het nut ervan, hoe je ze vaststelt, en effectief implementeert.
Wat zijn merkwaarden?
Merkwaarden zijn richtlijnen en overtuigingen die aangeven wat de identiteit van je bedrijf is. Soms dienen ze louter als tool voor marketing, maar je kunt ze ook oprecht belangrijk vinden en laten bepalen hoe je te werk gaat.
Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die graag een vaste klantenkring willen en daarom bepaalde waarden naar buiten brengen. Het komt echter weinig voor dat een bedrijf ze daadwerkelijk naleeft en er niet aan hoeft te verdienen. Uiteindelijk ga je er zelf over, maar als mens en als ondernemer word je meestal gelukkiger als je merkwaarden oprecht zijn.
Voorbeelden van merkwaarden
Voor een beter begrip van merkwaarden volgen hier enkele voorbeelden:
- Klantgerichtheid: Klanttevredenheid en -ervaring staan hierbij voorop en dat is te merken aan snelle reacties en goed opgeleide medewerkers die zelfstandig mogen beslissen.
- Innovatie: Met innovatie streef je steeds naar het verbeteren van een product of dienst. Bij voorkeur doe je dat ten behoeve van de klant, en niet puur om deze met iets nieuws te verleiden!
- Duurzaamheid: Je inzetten voor milieuvriendelijke praktijken en het verminderen van de CO2-voetafdruk zijn belangrijke pijlers van duurzaamheid. Er is geen ‘waarde’ die zo vaak wordt misbruikt als deze. Als je niet echt van plan bent duurzaam te zijn, pretendeer het dan ook niet, want het zorgt bij de klant voor veel onduidelijkheid en ondermijnt het vertrouwen in je merk.
- Integriteit: Voor integriteit is het belangrijk dat je transparant, eerlijk en ethisch handelt. Vaak zijn bedrijven echter meedogenloos en helemaal niet integer, dus houd niemand voor de gek!
- Er bestaan nog veel meer merkwaarden om je op te richten. Sommige merken willen bijvoorbeeld graag humor en lichtheid uitstralen, terwijl andere vooral serieus willen overkomen. Om je eigen merkwaarden te bepalen, moet je bedenken wat je belangrijk vindt en uitzoeken of dit aansluit bij je branche, en vooral bij de doelgroep.
Merkwaarden zijn kernwaarden die de identiteit van je merk bepalen en invloed hebben op de besluitvorming en de cultuur in je bedrijf. Ze zijn essentieel voor het creëren van een sterke merkidentiteit die klanten en stakeholders aanspreekt.
Waarom zijn merkwaarden zo belangrijk voor je bedrijf?
Nu we weten wat eronder verstaan wordt, kijken we naar het belang van merkwaarden voor je bedrijf. Merkwaarden zijn voor bijna elk bedrijf essentieel, vooral in een verzadigde markt waar klanten geneigd zijn om te kiezen voor het merk dat aansluit bij hun waarden. Zonder merkwaarden kun je jezelf moeilijk onderscheiden.
Merkbekendheid vergroten
Een van de belangrijkste voordelen van sterke merkwaarden is het verkrijgen van een grotere bekendheid. Je merk wordt zichtbaarder en herkenbaarder. Als de merkwaarden aanslaan bij je doelgroep, komt er waarschijnlijk meer herkenning en zal er meer over je merk gepraat worden. Bovendien ontstaat er vermoedelijk meer waardering voor je producten of diensten.
Uiteindelijk kopen mensen iets niet alleen omdat ze het nodig hebben, maar net zo goed vanwege een bepaalde ‘vibe’. Als je merk zo bekend is dat er, in het echte leven of op social media, veel over gepraat wordt, dan geeft dat je merk een enorme boost.
De juiste doelgroep bereiken
Merkwaarden spelen ook een grote rol bij het aantrekken en vasthouden van het juiste publiek. Dat wil zeggen: betalende klanten. Als je duidelijke, consistente merkwaarden hanteert, komen klanten met dezelfde waarden vanzelf naar je toe, of ze laten op zijn minst blijken dat ze deze waarden delen. Door die gedeelde opvattingen wordt je bedrijf aantrekkelijker, waardoor je marketing effectiever wordt en de klantloyaliteit toeneemt.
Klantloyaliteit
Voortbordurend op het bovenstaande, als je merkwaarden iets losmaken bij klanten, blijven ze bij jou in plaats van naar de concurrent te gaan. Als een klant iets koopt bij een bedrijf met respectabele waarden, houdt hij daar uiteindelijk een goed gevoel aan over.
Je onderscheiden van de concurrentie
Je concurrenten hebben allemaal waarden of pretenderen die te hebben. Vandaar de vraag: hoe kun je jezelf onderscheiden? Dat doe je door je eigen merkwaarden ook echt na te leven, en ze niet louter rond te bazuinen op social media en in advertenties. Dit is niet zomaar een trucje maar kost veel tijd en moeite. Als het eenmaal is gelukt, word je geleidelijk aan een gerenommeerd merk met loyale klanten.
Meer verkopen
Zolang je producten ook goed zijn, zal al het bovenstaande naar verwachting tot een hogere verkoop en omzet leiden. Goede merkwaarden gaan gepaard met diverse voordelen die een aanhoudende groei van de verkoop en daarmee een hogere winst tot gevolg hebben.
Gemotiveerde medewerkers aantrekken
Voor het aantrekken van gemotiveerde medewerkers is het hebben van goede waarden van groot belang. De meeste mensen werken het liefst voor een bedrijf waar ze niet alleen goed kunnen verdienen, maar ook voldoening krijgen. Als je nietszeggende waarden of zelfs helemaal geen waarden hebt, zullen je medewerkers vast en zeker ontevreden worden. Het leidt ertoe dat de beste medewerkers aan je voorbijgaan of zo snel mogelijk weer vertrekken.
Met het hele bedrijf op één lijn zitten
Als je merkwaarden duidelijk zijn en door de hele organisatie gedragen worden, weet je zeker dat iedereen op dezelfde lijn zit. Hierdoor krijg je meer cohesie in je bedrijf; alle medewerkers werken aan dezelfde doelen, conflicten blijven uit en de efficiency neemt toe.
Merkwaarden zijn van groot belang omdat ze bijdragen aan de merkbekendheid, het juiste publiek aanspreken, de klantloyaliteit bevorderen, helpen om jezelf te onderscheiden, de verkoop een boost geven, gemotiveerde medewerkers aantrekken en ervoor zorgen dat iedereen in je bedrijf op één lijn zit.
Hoe bepaal je je eigen merkwaarden?
Het vaststellen van je merkwaarden is een belangrijke stap in het ontwikkelen van je merkidentiteit. De waarden moeten authentiek zijn en het ware gezicht van je bedrijf laten zien. Hieronder lees je hoe je dit doet.
Organiseer een brainstorm
Begin met het organiseren van een bijeenkomst met belangrijke stakeholders en je marketing team voor een brainstorm. Nodig eventueel klanten of leden van je doelgroep uit, want zij kunnen vertellen hoe er vanbuiten naar je gekeken wordt. Bespreek met elkaar waar je bedrijf voor staat, wat je wilt bereiken en welke principes daarbij leidend zijn. Deze gezamenlijke benadering zorgt ervoor dat de vastgestelde merkwaarden representatief zijn voor je hele organisatie, en bovendien dat ze aansluiten bij de beoogde klanten.
Kijk naar je sterke punten
Onderzoek waar je bedrijf goed in is en waarin het zich onderscheidt van je concurrenten. Stel ook de zwakke punten vast, want zo krijg je meer inzicht in de werkwijze van je bedrijf en zijn positie in de branche. De sterke punten kunnen meestal in merkwaarden vertaald worden. Als je bedrijf bijvoorbeeld heel goed scoort op klantenservice, dan is ‘klantgerichtheid’ misschien een goede merkwaarde.
Pak je zwakke punten aan
Merkwaarden kunnen je bedrijf ook helpen bij het aanpakken van de zwakke punten. Stel vast op welke gebieden je bedrijf het beter kan doen, en bedenk welke waarden deze tekortkomingen kunnen verhelpen. Als bijvoorbeeld communicatie een zwak punt is, geef dan prioriteit aan ‘transparantie’. Aan de andere kant kun je ook besluiten dat je zwakke punten acceptabel zijn en het daarbij laten. Vandaar dat je ze altijd eerst moet vaststellen, want dan pas weet je of je er last van kunt krijgen.
Praat met klanten
Zoals gezegd, bieden je klanten en doelgroep waardevolle inzichten. Probeer een goed gesprek met ze aan te knopen. Door een zinvolle dialoog krijg je veelzeggende antwoorden en dat leidt tot betekenisvolle waarden. Probeer daarom echt te begrijpen wat je klanten willen en leg ze niets op.
Analyseer andere merken
Kijk naar de succesvolle merken in je branche, analyseer hun waarden en neem ze eventueel over! Met overnemen bedoelen we: stel vast welke waarde effectief is en bekijk hoe je die in je eigen merk zou kunnen opnemen. We willen hierbij niet de suggestie wekken dat je de waarden volledig kunt kopiëren!
Om je merkwaarden te bepalen, kun je een brainstorm houden, je sterke en zwakke punten meten, feedback van klanten vragen, en ter inspiratie succesvolle andere merken analyseren.
Tips om merkwaarden in je bedrijf te integreren
Als je je merkwaarden eenmaal hebt vastgesteld, is de volgende stap het integreren van deze waarden in alle onderdelen van je bedrijf. Hier volgen enkele tips om dat op een effectieve manier te doen.
Ken je doelgroep
Het kennen van je doelgroep is zoals gezegd van groot belang voor het integreren van merkwaarden. Wees er zeker van dat je waarden aansluiten bij wat je klanten belangrijk vinden. Dit maakt je merk herkenbaar en aantrekkelijk, en zo weten de klanten waar je bedrijf voor staat en zullen ze dat onthouden!
Beperk je tot 5 merkwaarden
Hoewel het verleidelijk is om een hele lijst te maken, kun je je beter beperken tot vijf merkwaarden. Zij staan voor de ware betekenis van je merk en zijn zichtbaar in je daden.
Documenteer je waarden
Als je je merkwaarden eenmaal bepaald hebt, leg ze dan duidelijk vast in documenten. Iedereen in je organisatie zou toegang tot die documenten moeten hebben, want dat brengt mensen op één lijn. Het herinnert ze er voortdurend aan waar je bedrijf voor staat, en is bepalend voor de besluitvorming.
Communiceer je waarden naar klanten met een verhaal
Een verhaal is een effectieve manier om je merkwaarden over te brengen. Maak een verhaal dat aanslaat bij je publiek. Je kunt dit doen via je website, social media en advertentiecampagnes. Zo kun je benadrukken waar je merk voor staat.
Houd je aan je woord
Tot slot: het allerbelangrijkste is dat je je merkwaarden daadwerkelijk naleeft. Je waarden moeten in alles wat je doet constant zichtbaar zijn. Door authentiek te zijn, bouw je vertrouwen en loyaliteit op, niet alleen bij klanten maar ook bij je medewerkers.
Om merkwaarden te integreren, is inzicht nodig in de doelgroep en moet je je richten op vijf kernwaarden. Zorg dat je deze vastlegt, en gebruik storytelling om ze over te brengen aan klanten. Maar het allerbelangrijkste is dat je ernaar leeft.
Wat voor merkwaarden straal je zelf uit?
Merkwaarden mogen geen loze kreten zijn waarmee je klanten binnenhaalt. Ze zijn onderdeel van een succesvol, zorgvuldig opgebouwd bedrijf, waar iedereen met plezier kan werken. Samen met de unieke waardepropositie vormen ze je identiteit. Ze geven het verschil aan met concurrenten, trekken de juiste doelgroep aan en creëren waardevolle klantloyaliteit. Als je merkwaarden voor je bedrijf aan het overwegen bent, houd dan altijd in gedachten dat ze meer zijn dan louter een statement. Het zijn namelijk de principes van je bedrijf, of het nu om de communicatie met klanten, om de besluitvorming of om de omgang met medewerkers gaat.
Door authentieke, zinvolle merkwaarden te hanteren, heb je een blijvende impact op klanten en medewerkers, bouw je sterke relaties op, en onderscheid je jezelf in een oververzadigde markt. Trek er genoeg tijd voor uit om je merkwaarden vast te stellen, te documenteren, en na te leven. Het zal de groei en reputatie van je bedrijf zichtbaar verbeteren.