6 taalkundige blogs voor taalliefhebbers

Hello Yuqo
W
We bieden u een lijst met 6 taalkundige blogs voor iedereen die zichzelf beschouwt als taalliefhebber en/of momenteel een nieuwe taal leert. Ze bieden zeer nuttige inzichten van experts. Ook laten de blogs zien dat iedereen die een nieuwe taal aan het leren is, weleens ergens mee worstelt.

In deze tijden van globalisering en informatie is bijna iedereen ter wereld met elkaar verbonden. De voornaamste manier waarop we ons met anderen verbinden, is door middel van taal. Het is tegenwoordig een vereiste om naast uw moedertaal ook Engels te spreken. Hetzelfde kan gezegd worden voor Spaans. Daarbij is het dankzij het internet mogelijk om elke bestaande taal te leren die u maar kunt bedenken. Er zijn bovendien talloze manieren om dit te doen. Traditioneel gezien, gaan mensen individueel of in groepjes op les bij een taalleraar. Maar tegenwoordig proberen veel taalliefhebbers het in hun eentje. Ondanks de hoeveelheid beschikbare informatie kan het moeilijk zijn om uzelf te motiveren als een menselijk perspectief ontbreekt.
 

 
Gelukkig bestaan er genoeg taalkundige blogs om u te steunen bij uw inspanningen. Ze kunnen u eraan herinneren dat iedereen die een nieuwe taal leert, soms gefrustreerd raakt. Het kan heel troostend zijn om te lezen over de worstelingen die anderen ervaren. Deze blogs kunnen helpen bij het leren van een specifieke taal. Ze bieden echter ook gewoon een leuke manier om wat meer te leren over linguïstiek in het algemeen. Wat betekent dit woord en hoe spreek ik het uit? Hoe kan ik deze taal aan anderen leren?
Ze kunnen u helpen om uw woordenschat te verbeteren. De blogs helpen u uiteindelijk ook om beter te spreken en te schrijven in de taal die u leert. De online zoektocht naar taalkundige blogs kan echter wat overweldigend zijn. Daarom hebben we een lijst gemaakt waarmee u een begin kunt maken. Uit deze lijst blijkt ook de diversiteit van dit soort blogs. Hopelijk helpen deze zes suggesties u de volgende stap te zetten in het leren van de taal van uw dromen!
 
Hopelijk helpen deze zes suggesties u de volgende stap te zetten in het leren van de taal van uw dromen!
 

1: THE POLYGLOT DREAM

The Polyglot Dream is een blog van Luca Lampariello, die vloeiend dertien talen spreekt. Dat is al heel indrukwekkend op zich! Hij heeft een van de bekendste taalblogs gemaakt om zijn ervaringen te delen met andere taalliefhebbers. Hij gaat vaak in op mythes rondom het leren van vreemde talen. Bovendien vertelt hij u alles wat u weten moet om uw vaardigheden te verfijnen. Luister goed naar deze man – hij spreekt dertien talen, maar is een hele “gewone” jongen. Dat betekent dat iedereen het kan. En wie Luca’s blog bezoekt, merkt dat zelfs een taalliefhebber zoals hij worstelt en moet blijven oefenen. Dat is iets waar we ons allemaal in kunnen herkennen. Luca gaat in op onderwerpen als “5 Dingen Die Ik Had Willen Weten Toen Ik Talen Begon Te Leren” en “Zo Kunt U Door Het Kijken Van Films Uw Vreemde Talen Verbeteren”. Luca’s blog leert u alle benodigde tactieken om een expert te worden in het leren en spreken van talen.
 

2: ALL THINGS LINGUISTIC

Deze blog van Gretchen McCulloch is voor de algemene taalnerd die een of twee vreemde talen wil leren. Haar blog bevat alles wat met taalkunde te maken heeft. Van grappige memes en statistieken tot uitgebreide wetenschappelijke artikelen. Maar pas op; met All Things Linguistic bent u zomaar uren zoet. Gretchen’s blog is zonder twijfel heel praktisch en nuttig voor iedereen die een nieuwe taal aan het leren is. Het is voorzien van een leuke dosis humor en een persoonlijke kijk op linguïstiek. Gretchen maakt ook een podcast, die terug te vinden is op haar site.
 

3: BEING MULTILINGUAL

Madalena Cruz-Ferreira spreekt Engels, Frans, Portugees en Zweeds. Bovendien is ze een taalkundige, gespecialiseerd in mythes, paradoxen en misverstanden rondom meertaligheid. Ook dit is dus een blog voor meertaligen en mensen die dit graag willen worden. Daarbij heeft ze een goed gevoel voor de onderlinge verbondenheid tussen taal en cultuur. Madalena is ook zeer geïnteresseerd in de vaardigheden van kinderen om een vreemde taal te leren. Kinderen schijnen hier relatieve experts in te zijn. Voor een interessant overzicht van alles wat met meertaligheid te maken heeft, gaat u naar Being Multilingual.
 
Voor een interessant overzicht van alles wat met meertaligheid te maken heeft, gaat u naar Being Multilingual.
 

4: GRAMMAR GIRL

De podcast Grammar Girl is een toonaangevende taalpodcast die de afgelopen jaren meerdere prijzen heeft gewonnen, zoals de Beste Educatieve Podcast bij de Podcast Awards in 2017. De podcast behandelt veelvoorkomende fouten. De afleveringen duren daarbij soms maar enkele seconden. Het brein achter Grammar Girl, Mignon Fogarty, gelooft dat leren een leuk, prachtig, levenslang proces is. Daarbij biedt ze korte tips om uw schrijfvaardigheden te verbeteren. Deze variëren van richtlijnen voor grammatica en woordkeuze tot trucs die u helpen om lastige syntaxisregels toe te passen. Zoals te zien is aan de populariteit van haar blogs, spreekt haar stijl taalliefhebbers en –leerders zeer aan. Dus, bent u op zoek naar een sympathiek, maar zeer nuttig en informatief overzicht van complexe grammaticaregels? Check dan haar blog.
 

5: LANGUAGE ACQUISITION NEWS

Language Acquisition News is een waardevolle bron voor wetenschappers en taalkundigen. Deze combinatie tussen een wetenschappelijk tijdschrift en een blog bevat grensverleggende wetenschappelijke bevindingen over het leren van taal in het algemeen en taalverwerving. Hier vindt u het recentste onderzoek over de hersenfunctie van taalleerders en andere gerelateerde onderwerpen. Hoewel de inhoud direct afkomstig is van de wetenschappelijke gemeenschap, is de informatie toch begrijpelijk en leuk voor iedereen. Zo kunt u lezen over de nieuwste bevindingen die indruk gemaakt hebben op de wetenschappelijke en taalkundige gemeenschap. De blog behandelt onderwerpen als “Leren In Uw Slaap, De Juiste Manier”, “Tweetaligheid Kan Autistische Kinderen Helpen” en “Is Er Een Muzikale Methode Om Spraak Te Interpreteren?” Met deze blog verwerft u zeer bruikbare inzichten die uw leerproces enorm kunnen verbeteren.
 

6: ITCHY FEET

Na de hiervoor genoemde wetenschappelijke blog, biedt deze juist een meer komische kijk op het leren van een vreemde taal. Itchy Feet is onder taalfans zeer populair. Dit komt doordat het de vinger precies op de zere plek weet te leggen. Malachi Ray Rempen maakt striptekeningen over elk taalonderwerp dat u kunt bedenken. Ze betreffen vooral de worstelingen en frustraties die we ervaren bij het leren van een taal. Sommige strips zijn gericht op een specifieke taal, maar allemaal werken ze op de lachspieren. Zo tonen ze de universele angsten en uitdagingen waar iedereen die een vreemde taal leert weleens mee te maken krijgt. Het is een supercreatieve manier om iedereen die midden in een taalkundig leerproces zit aan het lachen te krijgen. Alles van deze kleine strips is gewoon precies raak!
 

YUQO: MEER BLOGS VOOR TAALLIEFHEBBERS

Als deze suggesties uw taalkundige honger niet kunnen stillen, dan is er altijd nog meer om te ontdekken. Check bijvoorbeeld onze eigen website Yuqo. Ook hier zijn heel interessante en informatieve blogs voor taalliefhebbers te vinden. De focus ligt hierbij vooral op de zakelijke kant, wat vooral waardevol is voor schrijvers, editors en vertalers. Om een beeld te schetsen: er zijn blogs te vinden met titels als “De Top 3 Talen In Europa’s Opkomende E-commerce Markt”, “5 Redenen Om Uw Website Naar Het Duits Te Vertalen” en “30 Woorden, Zinnen En Gezegden Die Lastig Te Vertalen Zijn”.