10 onweerstaanbaar interessante feiten die u waarschijnlijk niet wist over het Spaans

Hello Yuqo
H
Het Spaans is overal om ons heen. Misschien denkt u er alles al over te weten, maar er is nog meer! Het aantal Spaanssprekenden groeit snel en de taal heeft wereldwijd zowel cultuur als het zakendoen beïnvloed. Ondanks deze grote invloed, zijn er toch nog interessante details te vertellen die u waarschijnlijk niet kent.

Spanje is een populaire Europese bestemming voor vakanties en backpackers. Het is een van de oudste culturen ter wereld en heeft een rijk erfgoed. Ook is het land wereldberoemd om zijn fantastische keuken, adembenemende landschappen en het goede leven. Spanje heeft hele continenten beïnvloed met haar aantrekkelijke cultuur. En hoewel veel mensen denken dat ze die cultuur kennen, zijn er toch een paar interessante en onbekende feiten over het land die u vast verrassen. Spanje is de geboortegrond van matadors, de Spaanse gitaar en de beroemde schilder Pablo Picasso. En natuurlijk van de Spaanse taal. Nu we het daar toch over hebben, laten we deze 10 interessante feiten over het Spaans eens gaan bekijken.
 

 

1: HET SPAANS IS DE TAAL VAN 500 MILJOEN MENSEN

De Spaanse taal is de tweede meest gesproken taal met de meeste moedertaalsprekers ter wereld, na het Chinees. Het Spaans is afkomstig uit Spanje. Tegenwoordig wordt het echter in verschillende delen van het westelijk halfrond en in diverse regio’s in Afrika en Azië gesproken.
 

2: HET SPAANS IS DE OFFICIËLE TAAL VAN 22 LANDEN

Vandaag de dag maakt het Spaans bijna een vijfde deel uit van de officiële wereldtalen. Dat betekent dat in haast 16% procent van de landen het Spaans een officiële taal is. Daarmee is het vanuit geografisch oogpunt de meest gesproken taal na het Engels. Dat zijn heel veel landen!
 
Dat zijn heel veel landen!
 

3: HET SPAANS STAAT OOK BEKEND ALS HET CASTILIAANS

Mensen die Spaans spreken, noemen hun taal meestal Español. Het verbaast u echter misschien dat de taal ook wel het Castiliaans wordt genoemd. Of, in het Spaans “Castellano”. Dat komt doordat de Spaanse taal haar oorsprong vindt in de Spaanse regio Castilië. En daarom wordt Español soms in de taal zelf Castellano genoemd.
 

4: HET SPAANS IS BEÏNVLOED DOOR DE ARABISCHE TAAL

Niet alleen het Latijn heeft de taal beïnvloed, maar ook de culturele invloed van het Arabisch op de Spaanse taal is enorm. Zo hebben ongeveer 4000 woorden een Arabische oorsprong. Het Spaans voert ons terug naar een periode in de geschiedenis waarin Spanje enkele eeuwen werd gedomineerd door de Arabieren. Hierdoor werden veel Arabische woorden door Spaanssprekenden overgenomen.
 

5: HET SPAANS IS DE OP EEN NA MEEST GEBRUIKTE TAAL OP HET INTERNET

Het Spaans wordt door 7,9% van de mensen op het internet gebruikt. Daarmee is het de op een na meest gebruikte taal op populaire social media, zoals Facebook en Twitter. Ook is het Spaans zeer populair op Wikipedia. Hier is het de tweede belangrijkste taal in termen van het aantal mensen dat de site bezoekt en gebruikt.
 

6: IN DE VS WONEN BIJNA 40 MILJOEN SPAANSE NATIVE SPEAKERS

Nee, we maken geen grapje. Het aantal Spaanstaligen in de VS neemt sneller toe dan het aantal Engelstaligen. Het zou onverstandig zijn het leren van het Spaans niet meer onder de aandacht te brengen. Het wordt namelijk net zo belangrijk als het Engels. Zo spreken er in 2050 naar verwachting 132,8 miljoen mensen Spaans.
 

7: DE SPAANSE GRAMMATICA WERD VOOR HET EERST OPGESCHREVEN DOOR ANTONIO DE NEBRIJA EN GEPUBLICEERD IN 1492, HETZELFDE JAAR WAARIN CHRISTOPHER COLUMBUS AMERIKA ONTDEKTE

Echt waar, toen de VS werd ontdekt in 1492, werd voor het Spaans een eigen grammaticaal systeem ontwikkeld door Antonio de Nebrija. In de zestiende en zeventiende eeuw werden de schrijfwijze en uitspraak van de Spaanse taal verder geconformeerd en vastgelegd.
 

In de zestiende en zeventiende eeuw werden de schrijfwijze en uitspraak van de Spaanse taal verder geconformeerd en vastgelegd.

 

8: HET SPAANS IS DE OP EEN NA MEEST BESTUDEERDE TAAL TER WERELD

Het Spaans was in 2010 de op een na meest bestudeerde taal ter wereld, door meer dan 20 miljoen mensen. Wat een aantal!
 

9: HET SPAANS IS EEN ROMAANSE TAAL

Romaanse talen zijn afkomstig uit de Ibero-Romaanse taalgroep. Deze talen staan ook wel bekend als de Latijnse talen. Veel van deze moderne talen zijn tussen de zesde en negende eeuw na Chr. namelijk ontstaan uit meerdere Latijnse talen en dialecten. Dat geldt ook voor het Spaans.
 

10: DE MEESTE SPAANSSPREKENDEN VINDEN WE IN MEXICO: 114 MILJOEN

Het is geen verrassing dat Mexico de grootste Spaanstalige bevolking heeft van de wereld, namelijk ongeveer 114 miljoen mensen. Dit wordt gevolgd door andere landen, zoals Colombia, Spanje en Argentinië. Deze landen herbergen een groot aantal Spaanse dialecten. En die kunnen behoorlijk verschillen per regio.
 

CONCLUSIE

Dat waren ze – 10 geweldige feiten over het Spaans! Het was erg interessant om deze lijst samen te stellen. Het Spaans is namelijk niet alleen een taal; het is het hart van een cultuur met een rijke historische invloed. Komend jaar beïnvloeden de Spaanse taal en cultuur de maatschappij alleen nog maar meer. En om eerlijk te zijn, zouden wij al ons geld inzetten op het Spaans als we op Wall Street moesten beleggen in een taalaandeel! Vindt u het lastig om Spaans te leren? Of wilt u een reis maken naar een land waar vooral Spaans wordt gesproken? Lees dan onze **blog post over populaire talen in Europa.