Neemt KI ons schrijfwerk over?

Hello Yuqo
B
Banen dreigen overbodig te worden door kunstmatige intelligentie. Ook in de wereld van content ontwikkeling is die dreiging aanwezig. Vervangt KI de stem en vaardigheid van de menselijke schrijver? We onderzoeken de voordelen, nadelen en potentie van machinaal geschreven content.

Computer technologie wordt steeds complexer en er zijn steeds minder beperkingen op dat gebied. Hierdoor komen discussies over “machines versus mensen” steeds vaker voor. Tegenwoordig zijn er programma’s op basis van KI (Kunstmatige Intelligentie) die automatisch kunnen schrijven. Daarbij wordt gebruikgemaakt van complexe algoritmes. Hieronder bespreken we de controverse rond content die is geschreven door robots; wat zijn de verschillen met teksten van menselijke schrijvers? Voordat we dieper hierop ingaan; deze blog is geschreven door een mens. Al zou een robot dat natuurlijk ook zeggen.
 

 

DE NATUURLIJKE GENERATIE VAN TAAL

Automated Insights is een bedrijf dat gebruikmaakt van NLG technologie. Dat is een afkorting van ‘natural language generation’ (natuurlijke generatie van taal). Op de website staat dat het vergelijkbaar is met “technologie die data omzet in heldere, menselijk klinkende verhalen – voor elke bedrijfstak en toepassing”. Het klinkt inderdaad een beetje dystopisch. Ze werken met een platform genaamd Wordsmith. Dit functioneert als een content generator op basis van verstrekte informatie. Op hun demo pagina laten ze zien hoe Wordsmith werkt. U kunt bijvoorbeeld gegevens invoeren over verkeersongevallen in diverse regio’s. Deze worden vervolgens verwerkt op basis van logica omtrent de omstandigheden. Dit gebeurt met software die de gegevens interpreteert. Daarna wordt er automatisch een tekst geschreven. Bijvoorbeeld: “Het totaal aantal verkeersongevallen ligt in Texas 30% hoger dan in Massachusetts”.
 
Tegenwoordig zijn er programma's op basis van KI (Kunstmatige Intelligentie) die automatisch kunnen schrijven.
 
Benieuwd naar een vergelijking tussen content die is geschreven door NLG en een tekst van een mens? The New York Times vergelijkt de twee met elkaar. Kunt u raden welke tekst van een mens is? “Het zag er niet goed uit voor de Angels toen ze in de negende inning twee runs achterliepen. Los Angeles herstelde zich echter dankzij een belangrijke actie van Vladimir Guerrero. Daardoor behaalden ze zondag een 7-6 overwinning op de Boston Red Sox in het Fenway Park”. “Het baseball team van de Universiteit van Michigan gebruikte een four-run in de vijfde inning om de laatste wedstrijd in de drie weken durende Iowa-serie te redden. Ze wonnen op zaterdagmiddag (24 april) met 7-5 in het Wilpon Baseball Complex, de thuisbasis van het historische Ray Fisher-stadion”. Het is lastig te bepalen, maar de eerste tekst is door een robot gemaakt.
 

ANGST VOOR DE SCHRIJVENDE ROBOT

Veel makers van content zijn sceptisch over deze technologische vooruitgang. Die reactie zien we vaak als technologie banen overbodig lijkt te maken. We staan inderdaad op het punt waarop machines content kunnen produceren. De technologie is echter nog lang niet zover dat het zo verfijnd en effectief is als teksten die zijn geschreven door mensen. We kunnen door machines geschreven teksten vaak afschrijven als ondermaats. Bedenk echter dat het met dergelijke robots in de toekomst mogelijk is om zeer ingewikkelde content automatisch te genereren. Zo kunnen we zo eenvoudig mogelijk over ingewikkelde zaken worden geïnformeerd. Stelt u zich eens voor dat we dergelijke instructies hebben voor reanimatie; instructies die rechtstreeks zijn toegesneden op specifieke personen. Daarmee bereiken we het hoogste niveau van leren.
 
Daarmee bereiken we het hoogste niveau van leren.
 

DE HANDIGE MACHINE

Tegenwoordig kan machinaal schrijven tekstschrijvers helpen om hun schrijfproces te versnellen. Daarbij hoeven ze de teksten eenvoudigweg te corrigeren en aan te scherpen, om ze menselijker te maken. We doen dat al met Google Translate. We vertalen regelmatig een stukje tekst in een tweede taal die we niet zo goed beheersen als onze moedertaal. Vervolgens passen we een aantal woorden en zinnen aan waardoor het beter klinkt.
 

PROGRESSIE VAN SCHRIJVEN DOOR MACHINES

Vanuit realistisch oogpunt gezien, wordt statistische content als eerste vervangen. Bijvoorbeeld: “Er waren nog maar twee minuten te gaan toen Frankrijk een doelpunt scoorde”. Het laatste dat waarschijnlijk wordt vervangen, is creatief schrijven. Statistieken zijn heel voorspelbaar, maar creatieve content bevat een menselijke toon en verfraaiingen. Bovendien wordt het ondersteund door de rijke fantasie van de mens.
 

SCHRIJVEN DOOR MACHINES VERSUS SCHRIJVEN DOOR MENSEN

Bij Yuqo gebruiken we meerdere tools die ons helpen bij het schrijfproces. Toch werken we altijd met mensen. Er ontbreekt gewoon iets aan machinaal geschreven content. Het kan niet tippen aan de menselijke creativiteit. Misschien verandert dat in de verre toekomst, maar op dit moment is content van mensen de beste. Onze native schrijvers en editors zijn getraind in het toepassen van technologie om het schrijfproces zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarbij zorgen we er altijd voor dat de menselijke hand zichtbaar is.