Top 5 redenen om afbeeldingen te plaatsen in uw blog posts

Eva Mohyrova
A
Afbeeldingen zijn een geweldige tool voor SEO. Ze zorgen ervoor dat mensen uw artikelen vaker delen en trekken sneller de aandacht van lezers. Lees dit artikel en ontdek waarom u absoluut afbeeldingen zou moeten gebruiken in uw blog posts en waar u de juiste foto's vindt.

Moeten we anno 2018 nog afbeeldingen gebruiken in blog posts? Op deze vraag lijkt ‘nee’ het voor de hand liggende antwoord. Veel mensen surfen immers over het web met een mobiel apparaat. Dit blijkt ook uit recente cijfers. Zo is het percentage bezoekers via mobiele apparaten gestegen van 57% in 2016 naar 63% in 2017.
 
 

Zo is het percentage bezoekers via mobiele apparaten gestegen van 57% in 2016 naar 63% in 2017.
Source: stonetemple.com
 
Vanuit die wetenschap schrijven velen de noodzaak van afbeeldingen af. Foto’s zijn immers van invloed op de download snelheid van een pagina. Soms beïnvloeden ze zelfs de hele opmaak van een post. Maar ondanks dat zou u absoluut afbeeldingen moeten gebruiken in uw posts. Tenminste, als u wilt dat mensen uw berichten bekijken en delen.
 

WAAROM ZOU U AFBEELDINGEN MOETEN GEBRUIKEN IN UW BLOG POSTS?

 

1: AFBEELDINGEN TREKKEN METEEN DE AANDACHT

Mensen zijn visueel ingestelde wezens. Een groot percentage van onze hersenen houdt zich bezig met visuele verwerking. Bovendien herkennen we een bekend object binnen 100 milliseconden. We weten dus dat mensen naar afbeeldingen kijken voordat ze iets anders op een pagina waarnemen. Daarom is visuele content een geweldige manier om de aandacht van publiek te trekken. Het zorgt ervoor dat posts die anders ‘saai’ overkomen, ineens interessant worden. Levendige, goed gekozen afbeeldingen kunnen de manier waarop mensen content waarnemen volledig veranderen. Waarom zou u zo’n extra kans op aandacht van uw doelgroep laten schieten?
 
Moeten we anno 2018 nog afbeeldingen gebruiken in blog posts?
 

2: AFBEELDINGEN WORDEN VAKER GEDEELD

Onderzoek uit 2015 toont aan dat artikelen met afbeeldingen 94% vaker worden bekeken dan stukken zonder foto’s. Dat geldt niet alleen voor websites en blogs, maar ook voor social media. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat tweets met afbeeldingen 150% vaker worden gedeeld dan berichten met alleen tekst. Een studie uit 2017 toont hetzelfde aan voor Facebook. Hier bekijken mensen posts met foto’s drie keer zo vaak als berichten zonder afbeeldingen. Foto’s zijn dan ook een effectief middel voor meer shares.
 

3: AFBEELDINGEN HEBBEN EEN POSITIEVE INVLOED OP SEO

Optimalisatie van afbeeldingen is een manier om effectief uw SEO te verbeteren. Door bijvoorbeeld ALT tags toe te voegen aan afbeeldingen, begrijpt uw doelgroep de context beter. Dit kan het geval zijn als een foto niet goed te zien is door een trage internetverbinding. Maar het zorgt er ook voor dat de crawlers van Google de context van de pagina beter begrijpen. En dat heeft weer een positieve invloed op de rankings. Hiervoor maakt u de ALT tags zo specifiek mogelijk.
 

4: AFBEELDINGEN MAKEN EEN ARTIKEL LANGER

Natuurlijk betekent langer niet altijd beter. Maar artikelen met foto’s en backlinks nemen mensen automatisch eerder serieus. Dat is met name belangrijk bij kortere posts. Die zien er misschien minder gedetailleerd en minder waardevol uit. Voeg daar een paar afbeeldingen aan toe en de post is meteen indrukwekkender. En zo hoeft u niet verder te sleutelen aan de tekst.
 

5: AFBEELDINGEN HELPEN VISUALISEREN

Visualisatie is cruciaal bij tutorials. Soms is het bijna onmogelijk om de content van een tutorial te begrijpen zonder duidelijke afbeeldingen. En zelfs wanneer visualisatie niet cruciaal is, is het toch van toegevoegde waarde. Mensen vinden het fijn om te zien waarover u schrijft. Bovendien blijft content zo beter hangen. U weet nu hoe belangrijk afbeeldingen zijn voor online succes. Dan leggen we nu uit hoe u goede foto’s toevoegt aan uw blog posts zonder copyrights te schenden.
 
Dan leggen we nu uit hoe u goede foto's toevoegt aan uw blog posts zonder copyrights te schenden.
 

WAAR VINDT U GOEDE AFBEELDINGEN VOOR BLOG POSTS?

Als u zelf goede afbeeldingen kunt maken, is dat geweldig! Zo niet, dan is het handig te weten waar u ze vindt. Daarbij is het belangrijk u aan de copyrights te houden. Hierdoor lijken de mogelijkheden in eerste instantie beperkt. Maar dat valt heel erg mee.
 

VERZAMELPLEKKEN VOOR AFBEELDINGEN

Unsplash is een verzamelplek waar u prachtige afbeeldingen vindt die gratis zijn voor zowel commercieel als niet commercieel gebruik. Pixabay is ook fantastisch, hoewel ze op deze website onderscheid maken tussen gratis en betaalde foto’s. Ga aan de slag met deze twee websites, of kijk nog even verder. Er zijn meer dan genoeg geweldige online verzamelplekken voor afbeeldingen. Maar houd in gedachten dat de gebruikersrechten nogal verschillen. Bij sommige betaalt u per definitie. Andere bieden indrukwekkende gratis afbeeldingen. En bij weer andere zijn slechts een paar foto’s kosteloos verkrijgbaar. Controleer altijd goed welke regels de websites hanteren. Daarmee voorkomt u problemen als u een bepaalde afbeelding deelt op uw website.
 

GOOGLE

Het eerste waar u waarschijnlijk aan denkt, is Google. Maar let goed op dat u niet in de problemen komt. Google geeft gedetailleerde instructies over hoe u gratis afbeeldingen kunt vinden. Neem deze dan ook door voordat u aan uw zoektocht begint. Het komt erop neer dat u via Google Search afbeeldingen kunt sorteren op basis van gebruikersrechten. Vervolgens selecteert u welke bij uw content passen.
 

Vervolgens selecteert u welke bij uw content passen.
Source: deakincopyright
 

CANVA

Canva is een online grafische dienst en zelfs te gebruiken door mensen zonder ervaring met Adobe Photoshop of Sketch. Toch is het niet de meest simpele optie. Wel kan het geweldig zijn voor mensen die de perfecte afbeelding zoeken voor hun content. Canva heeft een enorme collectie designs. Denk daarbij aan tekeningen, citaten en nog veel meer. Selecteer er een paar en pas ze naar wens aan. Daarmee creëert u originele afbeeldingen voor uw blog posts. Zoals u ziet, kunt u zelfs met weinig tijd en middelen levendige en aansprekende afbeeldingen vinden voor uw blog. Probeer het zelf en ontdek of het ook voor uw website verschil maakt!