20 beroemdheden met een graad in de Engelse taal en literatuur

Eva Mohyrova
W
Wat voor carrièremogelijkheden zijn er met een graad in Engels? De keuze is groot en iedereen bepaalt zelf wat het uiteindelijk wordt. Maar als u wat inspiratie nodig heeft, lees dan over deze 20 beroemde mensen die zijn afgestudeerd in de Engelse taal en literatuur en er alles uit hebben gehaald.

Wat zijn de mogelijkheden als u kiest voor een carrière op het gebied van de Engelse taal en literatuur? Er is meer mogelijk dan u wellicht denkt.

Mensen die Engels studeren, staan bekend om hun passie voor lezen en creativiteit. Soms analyseren ze ook overmatig. (Dat gaat overigens vanzelf als u genoeg goede boeken leest.) Deze kwaliteiten helpen iemand absoluut verder in het leven. Dat geldt ook voor de volgende beroemdheden die Engels hebben gestudeerd.

 

1. HUGH GRANT

De Engelse acteur en filmproducent Hugh Grant is bekend en geprezen vanwege zijn rollen in Notting Hill, Bridget Jones’s Diary, Love Actually, etc. Hij studeerde Engelse Literatuur aan New College van de Universiteit van Oxford. Grant behaalde zijn bachelorgraad in 1982 met goede resultaten. Hij was van plan om zijn studie later weer op te pakken, maar het lukte hem niet om een beurs te krijgen voor een PhD in de Kunstgeschiedenis. Daarom besloot hij om te gaan acteren.

 

2. PAUL SIMON

Paul Simon is een Amerikaanse singer-songwriter en acteur. Hij maakte onderdeel uit van het voormalige duo Simon & Garfunkel. Simon won 16 Grammy Awards voor zijn solo-prestaties en gezamenlijke werk en Rolling Stone benoemde hem in 2015 tot een van de The 100 Greatest Songwriters of All Time. Dat is echter nog lang niet alles. Simon is ontzettend getalenteerd, maar heeft ook een goede opleiding genoten. Hij behaalde een graad in de Engelse literatuur op Queens College. Hier studeerde hij af in 1963.

 

3. EMMA WATSON

Emma Watson is een Engelse actrice en model. Ze is een van de zeldzame beroemdheden die besloten om naar de universiteit te gaan na het beroemd worden. Haar drukke acteerschema weerhield haar echter niet van het behalen van haar bachelorgraad in de Engelse literatuur. Watson kon vanwege haar werk twee volledige semesters niet volgen, waardoor ze vier in plaats van vijf jaar over haar studie deed. Maar in mei 2014 studeerde ze dan toch af aan de Brown-universiteit. Bovendien volgde Watson colleges op Worcester College, een dependance van de Universiteit van Oxford.

 

4. STEVEN SPIELBERG

Steven Spielberg is meer dan alleen een Amerikaanse filmmaker; hij is een van de populairste producers en regisseurs in de hele filmgeschiedenis. Zijn film Jaws wordt gezien als de eerste zomerse kaskraker. En Spielberg zelf wordt beschouwd als een van de grondleggers van het New Hollywood-tijdperk. Hij studeerde Engels aan de California State University in Long Beach. We kunnen niet zeggen of hij door zijn opleiding zo’n succesvolle filmische verhalenverteller is geworden, maar het heeft hem vast geholpen.

 

5. MITT ROMNEY

Het behalen van een academische graad in Engels betekent niet per definitie dat iemand in de creatieve industrie belandt. Kijk maar naar Mitt Romney, een Amerikaanse politicus die zich in 2012 kandidaat stelde voor het Presidentschap. Daarnaast is hij junior senator voor de Amerikaanse staat Utah en zakenman. In 1971 studeerde Romney cum laude af aan de Brigham Young-universiteit met een bachelorgraad in Engels. Hij vervolgde zijn studie aan de Harvard-universiteit, waar hij afstudeerde als Meester in de Rechten en een MBA-graad behaalde.

 

6. SIGOURNEY WEAVER

Sigourney Weaver is een Amerikaanse actrice die vooral bekend is vanwege haar rol als Ellen Ripley in de filmserie Aliens. Hiervoor werd ze in 1986 genomineerd voor een Oscar. Ze geldt nog steeds als een van de meest inspirerende en belangrijke vrouwelijke hoofdrolspelers in de filmgeschiedenis. Weaver wordt bovendien gezien als pionier op het gebied van vrouwelijke helden in sciencefiction films. Ze studeerde Engels aan Stanford University, waar ze in 1972 haar bachelorgraad behaalde.

 

7. JODIE FOSTER

Jodie Foster is een Amerikaanse actrice, producer en regisseur. Ze is ook een van de weinige actrices die ging studeren nadat ze beroemd werd. Na haar rol in de film Taxi Driver van Martin Scorsese, besloot Foster om Engelse Literatuur te gaan studeren aan de Universiteit van Yale. Ze behaalde in 1984 haar bachelorgraad.

 

Sigourney Weaver studeerde Engels aan Stanford University.

 

8. MARTIN SCORSESE

We noemden hem al, Martin Scorsese. Deze gewaardeerde regisseur behaalde ook een graad in Engels. In feite maakte deze Amerikaanse filmmaker en historicus zijn eerste korte film toen hij nog studeerde aan de filmschool van de Universiteit van New York. Scorsese behaalde in 1964 zijn bachelorgraad in Engels. Hij studeerde daarna door voor een mastergraad in Filmkunde.

 

9. DAVID DUCHOVNY

David Duchovny heeft een indrukwekkend aantal loopbanen op zijn naam staan. Hij is acteur, producer, regisseur, romanschrijver en ook nog singer-songwriter. Natuurlijk worden zijn talenten ondersteund door een goede opleiding. In 1982 behaalde Duchovny zijn bachelorgraad aan Princeton; cum laude in de Engelse literatuur. Vervolgens studeerde hij verder aan de Universiteit van Yale, waar hij in hetzelfde vakgebied een mastergraad behaalde. Duchovny volgde ook nog een PhD-programma, dat hij tot dusver niet heeft afgerond. De titel van zijn doctorale thesis luidt: “Magic and Technology in Contemporary Fiction and Poetry”.

 

10. STING

Sting is een Engelse muzikant, zanger en acteur en heeft als songwriter veel prijzen gewonnen. Ook maakt hij deel uit van de Songwriters Hall of Fame en heeft hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Van 1971 tot 1974 studeerde Sting Engels aan de Northern Counties College of Education. (Later, in 1992, werd de school omgedoopt tot Northumbria University.)

 

11. JON HAMM

Jon Hamm is een Amerikaanse acteur die vooral bekend is vanwege zijn rol als Don Draper in de televisieserie “Mad Men”. Hij studeerde Engels aan de Universiteit van Missouri en behaalde in 1993 zijn bachelorgraad.

 

12. RENÉE ZELLWEGER

Renée Zellweger is een Amerikaanse actrice en filmproducent die vooral bekend is vanwege haar hoofdrol in de filmserie Bridget Jones’s Diary. Ze heeft een Academy Award gewonnen, evenals een BAFTA-award en Golden Globe Award. Zellweger kreeg interesse in acteren toen ze Engels studeerde aan de Universiteit van Texas in Austin. Ze behaalde in 1991 haar bachelorgraad en koos vervolgens voor een carrière in de acteerwereld.

 

13. STEPHEN KING

Dit is vast geen verrassing. Stephen King is een Amerikaanse auteur van bestsellers. De genres waarin hij actief is, zijn horror, sciencefiction, bovennatuurlijke fictie, fantasie en thriller. King heeft als schrijver veel prijzen gewonnen en lijkt dan ook geen last te hebben van een schrijversblok. Hij schreef zijn eerste korte verhalen en columns al voordat hij naar de universiteit ging. Later ging hij Engels studeren aan de Universiteit van Maine. Hij behaalde daar zijn bachelorgraad in 1970.

 

14. JOAN CUSACK

Joan Cusack is een bekroonde Amerikaanse actrice, comédienne en heeft Engels gestudeerd. Ze behaalde in 1984 haar bachelorgraad aan de Universiteit van Wisconsin-Madison.

 

Diane Sawyer behaalde in 1967 haar bachelorgraad in Engels aan Wellesley College.

 

15. DIANE SAWYER

Diane Sawyer is een Amerikaanse televisiejournalist en het voormalige gezicht van “ABC World News”. Haar vaardigheden worden ondersteund door een academische graad. Zo behaalde Sawyer in 1967 haar bachelorgraad in Engels aan Wellesley College.

 

16. CONAN O’BRIEN

Conan O’Brien is een Amerikaanse komediant, televisiepresentator, producer en schrijver. Hij schreef en produceerde twee seizoenen van “The Simpsons”. Ook maakte hij deel uit van de schrijversgroep voor “Saturday Night Live”. Momenteel is hij gastheer bij zijn eigen talkshow “Conan”. Het spreekt voor zich dat O’Brien handig is met taal. Hij studeerde dan ook Geschiedenis & Literatuur aan Harvard University en slaagde magna cum laude in 1985.

 

17. JAMES FRANCO

James Franco is een Amerikaanse acteur, filmmaker en universitair docent. Hij heeft colleges over film gegeven aan Studio 4, Playhouse West, Palo Alto High School, de Universiteit van Zuidelijk Californië en aan New York University. Maar voordat hij zijn kennis en wijsheid ging delen met studenten, was Franco zelf student. Net als Emma Watson, werkte hij hard aan het behalen van zijn academische graad terwijl hij tegelijkertijd acteerde. Zijn harde werk werd beloond; hij behaalde in 2008 zijn bachelorgraad in Engels aan de Universiteit van Zuidelijk Californië (UCLA).

 

18. CHRISTOPHER NOLAN

Christopher Nolan is een Engelse filmregisseur, producer en scenarioschrijver. Al sinds zijn kindertijd is het maken van films zijn grote passie. Hij koos daarbij bewust voor een studie aan University College in Londen vanwege de faciliteiten op het gebied van film. Maar zijn hoofdvak was Engelse Literatuur.

 

19. STEPHEN FRY

Net zoals het geen verrassing is dat Stephen King Engels heeft gestudeerd, is het ook niet verwonderlijk dat Stephen Fry dit heeft gedaan. Deze Engelse komediant, acteur en schrijver ging naar Queen’s College in Cambridge. Hij studeerde daar Engelse Literatuur en behaalde met zeer goede cijfers zijn bachelorgraad. Het is echter wel verwonderlijk dat Fry naar de universiteit is gegaan; hij was een problematische tiener die van twee scholen werd gestuurd. Bovendien zat hij drie maanden in de gevangenis. Gelukkig voor hem en al zijn fans lukte het hem om zijn leven weer op de rails te krijgen en naar de universiteit te gaan.

 

20. TOMMY LEE JONES

Tommy Lee Jones is een bekroonde Amerikaanse acteur en filmmaker. Hij is vooral bekend vanwege zijn rollen in films als No Country for Old Men. Jones ging naar Harvard College voor een studie Engels en behaalde in 1969 zijn bachelorgraad met bovengemiddelde resultaten.

Politici, filmmakers, acteurs, schrijvers, ondernemers — zoals u ziet, zijn mensen die Engels hebben gestudeerd op diverse gebieden succesvol. We hopen dat dit artikel u ook inspireert om hard te studeren en uw dromen na te jagen; of die dromen nu wel of niet met uw studie te maken hebben.