Wanneer is het Koningsdag en hoe vieren we die dag?

Marguerite Arnold
K
Koningsdag is verreweg de grootste viering van de Nederlandse nationale trots. Elk jaar vieren de Nederlanders de verjaardag van hun koning. Lees meer over deze feestdag en wat u kunt verwachten van de manier waarop deze dag in Nederland wordt gevierd.

 
Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland. Het wordt gevierd op 27 april (of op de 26e als de 27e op een zondag valt). De feestdag is in het leven geroepen om de monarchie, die niet geliefd was onder het volk, weer populair te maken en om nationale eenheid te promoten. Oorspronkelijk werd het feest alleen gevierd in Utrecht, maar het duurde niet lang voordat het zich over ons hele land verspreidde. Hoewel het een “feestdag” is, is het geen rustdag. De dag wordt gekenmerkt door traditionele vieringen. Zo draaien dj’s op de stadspleinen muziek voor grote groepen mensen. Vaak liggen ook de grachten vol met prachtig versierde boten en zijn de straten gevuld met een mengelmoes van toeristen en koopjesjagers die over de rommelmarkten struinen.
 

 
Vaak liggen ook de grachten vol met prachtig versierde boten en zijn de straten gevuld met een mengelmoes van toeristen en koopjesjagers die over de rommelmarkten struinen.
 

DE GESCHIEDENIS VAN DEZE NATIONALE FEESTDAG 

Koningsdag valt op de verjaardag van onze huidige koning, Willem-Alexander. Het feest werd voor het eerst gevierd in 1885 en heette van oorsprong Prinsessedag. Destijds vierde men het op 31 augustus. Oftewel, de verjaardag van Prinses Wilhelmina, erfgename van de Nederlandse troon. Bij haar troonsbestijging in 1891 veranderde de naam van de feestdag in Koninginnedag. Toen Wilhelmina’s dochter Juliana de troon besteeg, werd de datum gewijzigd in 30 april, haar verjaardag. Vanaf 1949 werd Koninginnedag op die datum gevierd. De dochter van Juliana, Beatrix, veranderde de datum niet toen ze koningin werd. Wel wijzigde ze de invulling van de feestdag. In plaats van een parade op Paleis Soestdijk, bezocht ze verschillende Nederlandse steden. In 2013 deed Beatrix afstand van de troon en werd haar zoon Willem-Alexander koning. De datum werd opnieuw veranderd.
 

WAT WORDT ER OP KONINGSDAG GEDAAN?

Koningsdag staat vooral bekend om zijn nationale “vrijmarkten”. Op die dag verkopen we onze gebruikte spullen. Het is in feite een gigantische nationale vlooienmarkt op straat. Ook is het een dag waar “Oranjegekte” bij hoort, vernoemd naar onze nationale kleur. Iedereen (inclusief onze huisdieren) gaat voor de gelegenheid gekleed in het traditionele oranje. De gemiddelde Nederlander geeft €26 uit aan zijn outfit voor Koningsdag. Het is immers belangrijk om er goed uit te zien op het grootste feest van het jaar. En feestvieren, daar kunnen wij Nederlanders wat van! Het begint met het eten van oranje lekkernijen. Op Koningsdag neemt de verkoop van tompoezen toe met maar liefst 600%. Zoals u weet, zijn dit met oranje (normaliter roze) glazuur bedekte knapperige taartjes met een vulling van romige crème. Maar naast de zoetigheid en kleding is het ook een dag voor straatfeesten en markten. In combinatie met het lenteweer is het een perfecte gelegenheid om onze handelsgeest op een kapitalistisch hoogtepunt te beleven. Als bedrijf is deze dag dan ook de uitgelezen kans om uw (oranje) producten op de markt te brengen. Bied ze aan met korting, dan blijven Nederlanders vaak de rest van hun leven klant!
 
Bied ze aan met korting, dan blijven Nederlanders vaak de rest van hun leven klant!
 

IETS CULTURELER DAN BLACK FRIDAY

Met name Amerikanen kunnen het commerciële belang van Koningsdag begrijpen, vaak beter dan mensen uit andere landen. In de VS wordt namelijk een soortgelijke dag gevierd op de vrijdag na Thanksgiving (de derde donderdag van november). Die dag noemen ze Black Friday. Enorme verkopen met gigantische kortingen zijn inmiddels de norm. Daarbij raken sommige klanten zelfs gewond door vechtpartijen om bepaalde koopjes. Op die dag gaat echter niemand speciaal in het zwart gekleed en de datum heeft geen politieke betekenis. In Amerika wordt wel President’s Day gevierd ter ere van de belangrijkste politieke figuur. Er is immers geen koning of koningin in Amerika. Onze feestdag is qua opzet veel grootser, omdat het niet alleen om koopjes gaat. Nederlandse handelaren, waaronder onlinewinkels en iedereen die in de smaak wil vallen bij het Nederlandse publiek, weten echter dat dit de beste dag van het jaar is om de jaarlijkse (super) sale te houden. Natuurlijk vind de promotie daarbij plaats met een oranjekleurige kraam, pagina of website! Wilt u meer lezen over verschillende culturele vieringen en gebruiken over de hele wereld? Bekijk dan onze blog, die regelmatig wordt geüpdatet.