Virtuele rondleidingen waarmee u de aarde ontdekt

Marguerite Arnold
W
Wilt u graag op wereldreis? Het was nog nooit zo makkelijk en goedkoop om wereldwonderen te bewonderen en de beste musea te bezoeken. Het enige wat u nodig hebt, is een computer en een internetverbinding.

Is het uw droom om de wereld te ontdekken, maar is uw budget niet toereikend genoeg om een hippe globetrotter te zijn? Geen nood! Virtuele rondleidingen op steeds meer bestemmingen zijn hipper dan ooit.
Ze zijn ook leuk, vaak educatief en makkelijk online te vinden. Google Arts & Culture biedt bijvoorbeeld onbeperkte toegang tot ongeveer 2500 musea wereldwijd. Op sommige websites vindt u één bestemming en extraatjes, zoals historische plaatsen; andere sites bieden een complete wereld, letterlijk binnen handbereik.
Hieronder vindt u een (kort) overzicht van de tofste virtuele tours per continent!
 

1: EUROPA

Europa is een intrigerend werelddeel en er zijn meer dan genoeg virtuele rondleidingen en ervaringen om uit te kiezen.
 

VK

Voor het VK zijn veel virtuele tours online te vinden; van Buckingham Palace en Arundel Castle tot Stonehenge en The Tower of London. Het enige wat u hoeft te doen, is een flesje Guinness te openen en u kunt beginnen! Dit is misschien nog wel beter dan er in het echt naartoe gaan. De rondleiding van de Giant’s Causeway in Noord-Ierland is ook de moeite waard.
 

 
 

NEDERLAND

Er zijn verschillende leuke rondleidingen die u in Nederland kunt volgen, zoals in Amsterdam. Bezoek diverse musea, kunstgalerijen of zelfs kastelen en windmolens online.
 

 
 

BELGIЁ

België heeft steeds meer virtuele tours online staan, van cultureel tot historisch en gewoon leuk. Bezoek het Atomium in Brussel of bekijk dit interessante uitzicht over de stad vanaf het hoogste uitkijkpunt.
 

 
 

FRANKRIJK

Parijs is de stad van de liefde en de bekende Eiffeltoren. De beste culturele en toeristische attracties van Frankrijk kunt u echter gewoon vanaf uw laptop bekijken. Het Louvre bijvoorbeeld, met beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, ontvangt elk jaar miljoenen toeristen. Deze website biedt een uitgebreide selectie van virtuele rondleidingen. Hiermee kunt u bekende permanente tentoonstellingen bezoeken. Daarnaast vindt u hier exposities als “Founding Myths: From Hercules to Darth Vader”. Mis deze intrigerende tour niet, langs het beste wat het Louvre te bieden heeft. En vergeet de virtuele ervaring met de Mona Lisa niet!
Bent u wat uitgekeken op musea met alleen maar kunst? Volg dan deze rondleiding door de “Hall of Mirrors” in het paleis van Versailles. Deze geeft een prachtig inzicht in het verleden. Wilt u echt een uitgebreide virtuele tour? Ga dan naar de website van het VVV-kantoor in Parijs. Een wandeling door de beroemdste stad van Frankrijk was nog nooit zo makkelijk!
 

 
 

DUITSLAND

Met een van de meest uitgebreide websites voor virtuele rondleidingen, kunt u Hamburg (bij dag en bij nacht), de Brandenburger Tor in Berlijn en populaire locaties in Münster, München en Dresden bezoeken. Voor een super interactieve ervaring, in één van Duitslands tofste kastelen (Slot Neuschwanstein), bezoekt u deze website. Dit is absoluut de moeite waard.
 

 
 

DENEMARKEN

Van de oude binnenstad van Aarhus tot musea van The National Museum of Denmark (waaronder kastelen); al met enkele websites kunt u heel wat reizen ondernemen vanuit uw woonkamer.
 

 
 

ZWITSERLAND

Het kan bijna niet misgaan met een rondleiding door dit land via My Switzerland. U vindt hier van alles, van natuurschoon en avontuurlijke ervaringen tot nationale monumenten (ja, ook kastelen) en stadsbezichtigingen.
 

 
 

SPANJE

Er komt steeds meer Spaanse geschiedenis online. Van de musea van Thyssen en Picasso in Malaga tot de onvoltooide basiliek van Gaudí in Barcelona en het Prado in Madrid; u kunt ze allemaal bekijken met uw slippers aan.
Voor mensen die vooral benieuwd zijn naar de natuur, is de Sint Jacobsroute, ofwel de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, een aanrader. Of ga naar Segovia en ontdek een van de best bewaarde Romeinse aquaducten ter wereld (hiervoor moet u wel Adobe Flash installeren).
 

 
 

PORTUGAL

De historische locaties van Portugal (zoals het Morenkasteel), bekijkt u gewoon op uw gemak vanuit uw luie stoel. En breng natuurlijk ook een bezoek aan het Museu Nacional de Arte Antiga (een van de belangrijkste musea van dit land).
 

 
 

ITALIЁ

Welke tour door Italië is nu compleet zonder een bezoek aan het Vaticaan? Met Urbanus VIII, het opus alexandrium en de Villa van de Papyri en niet te vergeten het museum met de intrigerende naam “Profane Museum”, kunt u van alles van uw bucketlist afstrepen, zonder er ooit in het echt naartoe te hoeven gaan.
 

 
 

GRIEKENLAND

Heeft u er weleens van gedroomd om rond te wandelen op de Acropolis? Zo ja, dan kunt u dat nu doen zonder dat u een vliegticket nodig heeft. Een wandeling door de geschiedenis was nog nooit zo makkelijk. Met deze virtuele tour wandelt u door een van de beroemdste Griekse artefacten op aarde. Bovendien biedt deze site virtuele tours aan op andere beroemde archeologische locaties, zoals het Parthenon, de Tempel van Athena Nike en het Dionysustheater.
Voor mensen die de Griekse cultuur graag willen proeven buiten de musea om, is deze website een must. U vindt hier allerlei tours, bijvoorbeeld rond de Castalia-bron, waar mensen naartoe kwamen om het orakel te raadplegen, en een fantastisch uitzicht over de baai van Galaxidi.
 

 
 

RUSLAND

Ook in Rusland zijn er enkele mooie plaatsen die u gewoon vanuit uw luie stoel kunt bekijken. De Hermitage in St. Petersburg is bijvoorbeeld de moeite waard, alleen al vanwege de locatie. Het Winterpaleis is ook fantastisch. Een andere must zijn de exposities in The Virtual Russian Museum. U kunt daar uren doorbrengen. En vergeet niet het Poesjkinmuseum in Moskou. Daar vindt u meesterstukken van Botticelli, Rembrandt en Rubens.
 

 
 

2: NOORD-AMERIKA

In Noord-Amerika vindt u diverse leuke, interessante ervaringen om uw virtuele reis geweldig te maken.
 

VS

Er is zoveel om uit te kiezen, dus tips zijn zeker handig. De live-webcam in het Monterey Bay Aquarium zou sowieso op uw lijst moeten staan. Kijk hoe zeeotters met elkaar stoeien of laat u hypnotiseren door vreedzaam rondzwemmende kwallen. Voor een meer wild west-achtige sfeer adviseren we de website van de San Diego Zoo te bezoeken. Daar vindt u onder andere camera’s die zijn gericht op panda’s, nijlpaarden en vogelbekdieren.
 

 
Bekijk ook de app van het NASA Space Center. Daar vindt u interactieve rondleidingen, selfiefilters en digitale verkenningen van de maan. Absoluut buitenaards! Het National Museum of the United States Air Force is ook cool en u kunt hier in een virtuele cockpit zitten.
Dan zijn er ook nog virtuele rondleidingen door de Nationale Parken van Amerika (allemaal). Hier vindt u geschiedenisverhalen en leuke weetjes, gecombineerd met prachtige uitzichten. En voor de ouderwetse Amerikaanse Museumcultuur, bezoekt u het Metropolitan Museum of Art. Daar vindt u virtuele rondleidingen die u niet eens in het echt kunt bezoeken. En vergeet niet de tours die het Smithsonian aanbiedt.
 

 
 

CANADA

In de noordelijke helft van Noord-Amerika heeft u ook veel mogelijkheden. De Attractions Ontario biedt bijvoorbeeld tours die variëren van helikoptervluchten tot exposities in musea. Zelfs een ritje in een achtbaan behoort tot de mogelijkheden! Het Virtual Museum is ook de moeite waard. Hier vindt u tentoonstellingen over de Canadese geschiedenis, wetenschap, kunst en natuur.
 

 
 

3: ZUID-AMERIKA

Ook de wereldwonderen van Zuid-Amerika vindt u tegenwoordig eenvoudig online. Begin bijvoorbeeld met Machu Picchu, waar ooit de Inca’s van Peru woonden. In deze interessante rondleiding komt hun geschiedenis tot leven. Adembenemende landschappen en oude ruïnes zijn binnen handbereik.
Voor interactieve video’s kunt u de website van National Geographic bezoeken. De Galapagos is vooral aanbevelenswaardig als voorproefje. Maar u komt vast terug voor meer! U vindt hier vele uren interactief plezier voor het hele gezin.
 

 
 

4: AZIЁ

Dit is een groot continent, met veel landen. Voor een snelle kennismaking met de cultuur, kunt u deze website bezoeken. Van het National Museum of the Philippines, het National Museum of Korea tot het Museum of Contemporary Art in Bangkok, Thailand en het Tokyofuji Museum; dit is echt een goede plek om te beginnen!
Maak ook een leuke ervaring mee bij de Chinese Muur. En bezoek deze website waarop u van alles vindt; van de Taj Mahal tot de ruïnes in Karnataka. Uw muis doet de wandeling voor u.
 

 
 

5: AFRIKA

Wild Earth biedt een bekroonde, deskundige safari in uw woonkamer. Dit is een geweldige plek om te beginnen als u dit grote continent virtueel wilt verkennen. U kunt safari’s volgen in het Djuma Game Reserve, Chitwa Chitwa in het Sabi Sand Game Reserve en het andBeyond Ngala Private Game Reserve. Kijkers kunnen elke dag maximaal twee live-safari’s volgen die telkens drie uur duren.
 

 
 

6: AUSTRALIЁ

Australië biedt diverse toffe locaties om virtueel te bezoeken. Begin bijvoorbeeld bij het Australian National Surfing Museum. Stap daarna aan boord van de replica van de HMB Endeavour waarmee James Cook zeilde. Het National Archive of Australia, de National Gallery of Australia en de National Gallery of Victoria vindt u ook allemaal online. Deze bieden ieder een stukje Australische cultuur.
De website van het Macquarie Island Research Station is ook cool, interactief en superleuk. En wie wil nou niet een livestream volgen van het Lone Pine Koala Sanctuary?
 

 
 

7: ANTARCTICA

Het British Antarctic Survey heeft een website met virtuele rondleidingen die u bijna overal naartoe brengen. Van Ascension Island tot King Neptune’s Court; op deze site vindt u het allemaal. Een van de interessantere rondleidingen is bij het Halley VI Research Station op de Brunt Ice Shelf. Hier wordt u in verschillende modules meegenomen met interessante, interactieve tours. Daarbij laat u de husky’s en de bevroren toendra ver achter u. Dit is een intrigerend kijkje in een wetenschappelijke gemeenschap in een van de meest afgelegen delen van de wereld.