Pasen en e-commerce: hoe profiteert u van deze feestdag?

Hello Yuqo
P
Pasen is een belangrijk feest dat mensen over de hele wereld vieren. Religieuzen en niet-religieuzen genieten hierbij van culturele gerechten en brengen tijd door met familie. Daarnaast shoppen mensen online voor seizoensgebonden producten. Gebruik deze tips voor het lokaliseren van uw content als u een specifieke nationaliteit wilt aanspreken.

Voor veel mensen, uit welk deel van de wereld dan ook, is Pasen een bijzondere feestperiode. Dit feest – dat plaatsvindt rond het begin van de lente — stamt waarschijnlijk af van oude, heidense rituelen. Met de opkomst van het christendom, werd deze tijd van het jaar voor veel christenen het jaargetijde waarin Jezus Christus stierf en opstond. Pasen is inmiddels echter meer een seculier feest, waarbij mensen veel chocolade eten en tijd doorbrengen met familie.
Ongeacht waarom mensen Pasen vieren, ze geven er behoorlijk wat geld aan uit. Veel landen hebben hun eigen, unieke Paastradities. In ons land organiseert men bijvoorbeeld speurtochten naar eieren, gepaard met zoete traktaties. In andere landen eet men juist hartige lekkernijen en steekt men vuurwerk af.
 

PASEN EN E-COMMERCE

De diverse manieren waarop men Pasen viert, geeft bedrijven een ongelooflijke kans om de omzet en winst te vergroten. Geef bijvoorbeeld korting op populaire items en lokaliseer uw website om moedertaalsprekers van over de hele wereld te inspireren. En zorg dat uw marketingcampagne cultureel specifieke content bevat om uw doelgroep te bereiken met Pasen.
In dit artikel onderzoeken we hoe men Pasen viert in Europa, maar ook daarbuiten. U zult daarbij unieke rituelen en uitgavetrends ontdekken. Daarnaast bekijken we optimale e-commercestrategieën voor specifieke regio’s. Vergeet niet dat Paaszondag dit jaar op 12 april valt. Gebruik deze handleiding ter voorbereiding op de festiviteiten!
 
Pasen is in het Verenigd Koninkrijk een groots feest.
 

VERENIGD KONINKRIJK

Pasen is in het Verenigd Koninkrijk een groots feest. Paaseieren, snoep en andere lekkernijen vullen de schappen wekenlang totdat het eindelijk Paaszondag is. Meestal begint de dag voor kinderen met een speurtocht naar paaseieren. De Paashaas zou die eieren ’s nachts hebben verstopt. Na hun eerste suikerkick van de dag brengen de kinderen de dag door met het schilderen van eieren. Deze krijgen vrolijke, heldere kleuren. Mensen versieren hun huis ook met kleurrijke bloemen. Deze kleurenexplosies markeren het begin van de lente. Meestal kiest men voor tulpen, lelies en narcissen.
Veel families bezoeken ’s ochtends een kerkdienst en eten daarna een rijkelijke maaltijd die bestaat uit lam, gegarneerd met muntsaus. Na de hoofdmaaltijd serveert men Simnel-cake. Dit dessert is versierd met elf marsepeinen balletjes. Deze symboliseren de elf discipelen van Jezus Christus. Wilt u met uw advertentiecampagne de aandacht van de Britten trekken? Gebruik dan een kruisbroodje als icoon! In het VK eet men met Pasen superveel van deze broodjes met rozijnen. Meestal snijdt men ze open, stopt men ze in de toaster en besmeert men ze met boter.
Houd er rekening mee dat het VK veel geld uitgeeft met Pasen. In 2019 vierde 70% van de bevolking dit feest. Gemiddeld gaven de Britten 24,41 Britse pond uit, wat in totaal neerkomt op maar liefst 754 miljoen pond! Dit jaar zijn 10 april (Goede Vrijdag) en 13 april (Paasmaandag) allebei nationale feestdagen. Dat betekent dat veel mensen vrij zijn. Zet deze data dan ook in uw agenda voor het lokaliseren van advertenties!
 

NEDERLAND

Nederland viert Pasen ongeveer net als andere Westerse landen. Wij geven er alleen wel onze eigen draai aan en hebben onze eigen smakelijke lekkernijen. Rond de 43% van de Nederlanders is aanhanger van het christelijk geloof. Dat betekent dus dat veel mensen op Paaszondag naar de kerk gaan. De activiteiten ’s ochtends behelzen vaak speurtochten naar paaseieren in de tuin en het verven van eieren. Traditioneel Paasbrood — de zogenaamde Paasstol — eten we meestal ook, bij het ontbijt. Dit is, zoals u vast weet, brood dat boordevol fruit en heerlijke amandelspijs zit. Daarnaast eet men vaak gekookte eieren. Nederlanders versieren hun tafel meestal met eitjes en kleurrijke paasbloemen, zoals tulpen. Er zijn ook families die een ‘paastak’ hebben staan van wilgentakken. Die versieren ze met papieren paashazen en bloemen. ‘s Avonds gaan sommige mensen naar buiten om een traditioneel Paasvuur te bekijken. Jaarlijks vindt het grootste vuur plaats in het dorp Espelo.
Daarmee houden de vieringen echter niet op! In Nederland gaan de festiviteiten op Paasmaandag verder, ook een nationale feestdag. Een van de rituelen op deze maandag is het kopen van meubels. Talloze mensen bezoeken dan plaatselijke winkelcentra, op zoek naar nieuwe dingen voor in huis. Ook brengen velen de dag door met familie. Daarnaast bezoeken sommigen een Paasmarkt of stappen mensen op de fiets.
Nederlanders houden zich niet in qua uitgaven met Pasen. Dat geldt met name op het gebied van eten. Het aantal broden dat men koopt, neemt toe met 250%. Ook de verkoop van planten en bloemen stijgt met 88%. Wat betreft chocola is er sprake van een toename van 85%. In Nederland doet men ook veel inkopen online — 80% van de bevolking gebruikt e-commerceplatforms. En in 2018 gaf men op het internet zelfs meer dan 23 miljard euro uit! U hoeft het dus niet altijd in het buitenland te zoeken; spring in op de Nederlandse markt en profiteer mee.
 

FRANKRIJK

Franse ouders gaan met hun kinderen ’s ochtends op zoek naar paaseieren. Het verhaal achter de herkomst van deze chocolade-eitjes is echter heel anders. In Frankrijk stopt men van Witte Donderdag tot Paaszondag met het luiden van de kerkklokken. Men rouwt dan om de dood van Christus. Het verhaal gaat dat in deze periode de klokken naar Rome vliegen, daar een zegen van de Paus krijgen en op de terugweg chocolade-eieren en vissen laten vallen in tuinen. Op Paaszondag klinken de kerkklokken opnieuw om de opstanding te vieren. Het schilderen van eieren doet men in Frankrijk niet. In plaats daarvan staan chocoladeklokjes, Paashazen en eieren centraal. De Fransen genieten ook van traditioneel eten met lamsstoofpot, kaasplankjes en desserts op basis van chocola. Narcissen zijn daarbij de favoriete bloemen. Deze markeren op kleurrijke wijze de komst van de lente.
Paasmaandag is in Frankrijk een nationale feestdag. Gebruik deze dag voor het lokaliseren van uw salescontent en stimuleer mensen om uw producten te kopen.
 

DUITSLAND

In Duitsland is Pasen een enorm feest. Het land gaat helemaal los met grote maaltijden, lange wandelingen, een overvloed aan chocola en enorme vreugdevuren. De vieringen beginnen met de vastentijd, met parades in grote steden, zoals Keulen. Als het bijna Paaszondag is, versieren de mensen hun huizen met Paastakken (Osterstrauß). Deze takkenbundels zet men in een vaas en versiert men met eieren en diverse houten figuurtjes. Meestal vergezellen wilgentakken en narcissen dit oogstrelende tafereel. Op Paaszondag verspreidt de Paashaas geverfde kippeneieren, snoep en chocola in tuinen en langs wandelroutes. Mensen van alle leeftijden doen mee aan de speurtocht. Er zijn zelfs wedstrijden waarbij men eieren eet en races houdt met een ei en lepel! ’s Avonds steken mensen vreugdevuren aan met houten wielen die ze van een heuvel afduwen. Dat symboliseert de komst van de lente.
Eten speelt een enorme rol in de Duitse traditie met Pasen. Mensen bakken op Witte Donderdag vaak een hartige groene cake (Grüner Kuchen, ook wel bekend als Speckkuchen). Dit gerecht bestaat meestal uit prei, belegd met stukjes spek. De maaltijd op Paaszondag behelst vaak heerlijke lamsgerechten en gevlochten zoete broden.
In 2018 werd een enquête gehouden, waaruit bleek dat 67% van de Duitsers meer dan 15 euro zou gaan uitgeven aan geschenken met Pasen. Lokaliseer uw content om de omzet op Paaszondag te verhogen. Goede Vrijdag een Paasmaandag zijn ook in dit land nationale feestdagen.
 

SPANJE

Pasen heeft in dit land een veel religieuzere toon. De paastijd noemt men in Spanje ‘Semana Santa’ (Heilige Week). Er vinden in deze periode veel religieuze processies plaats. Daarbij lopen gelovigen met een bedekt hoofd en in kleurrijke kostuums door de straten. Ook zijn er grote praalwagens met gedetailleerde kunst. Overal hoor je de muziek van brassbands, terwijl mensen rouwen om de dood van Christus.
Bij dit ritueel, verzamelen kinderen traditiegetrouw de druipende was van de kaarsen. Ze doen daarbij een wedstrijdje: wie kan de grootste bal maken? Als het Paaszondag is, komen Spanjaarden met de familie bij elkaar om feest te vieren met stokvis, knoflooksoep (sopa de ajo) of een stoofpot van kikkererwten. Naast chocolade-eieren eten ze in Spanje niet veel chocola. Ze maken echter wel veel andere zoete traktaties met Pasen. Zo wordt er bijvoorbeeld brood bedekt met suiker en honing (torrijas) gegeten, gefrituurde deegballetjes met sinaasappel en suiker (pestinos) en zoete broodringen met gekookt ei, fruit en suiker (Mona de Pascua).
Goede Vrijdag is in Spanje een nationale feestdag, maar een aantal mensen gaat op Paasmaandag weer aan het werk. Lokaliseer uw content en spoor Spanjaarden op Goede Vrijdag aan om geld uit te geven!
 

ITALIË

Italië is wereldwijd beroemd vanwege zijn onberispelijke cuisine — wie houdt er nu niet van pizza en pasta? Het land viert Pasen met net zulke lekkere, maar minder bekende gerechten. Ze eten er bijvoorbeeld maaltijden met lam en geit, artisjokken, broodjes in de vorm van een duif en hartige taarten met spinazie en eieren (Torta di Pasquetta). Net als in Spanje organiseren Italianen met Pasen grootse godsdienstige evenementen. In het Vaticaan vindt een gigantische Paasmis plaats, geleid door de Paus en in veel steden zijn parades. Daarbij hebben de deelnemers vaak traditionele, oude kostuums aan en dragen ze olijftakken. De vieringen gaan verder op Paasmaandag – een nationale feestdag in het land. Deze dag noemen ze in Italië ‘Klein Pasen’ (La Pasquetta). Men organiseert dan talrijke leuke activiteiten, zoals dansoptredens en gratis concerten. In het stadje Panicale dagen de inwoners elkaar uit met een heuse kaasrolcompetitie!
 

VS

Het is misschien geen verrassing dat de festiviteiten rondom Pasen in de Verenigde Staten commerciëler zijn. Ongeveer 81% van de bevolking viert het feest, waarbij mensen jaarlijks ongeveer 18 miljard dollar uitgeven! Het gemiddelde is 150 dollar per persoon. Gemiddeld 28% van het winkelend publiek kiest ervoor online te shoppen. Dat biedt e-commercebedrijven volop kansen om de omzet te verhogen. Lokaliseer uw content door afbeeldingen en teksten te gebruiken die de Amerikaanse viering van dit feest weerspiegelen. In dit land viert men Pasen met speurtochten naar paaseieren, geschilderde eieren, carnavals voor de vastentijd en familiefeesten. Het interessante is ook dat het in de VS populair is om rond Pasen te gaan trouwen. De Paashaas krijgt tevens veel aandacht.
 

AZIË

In China wonen tussen de 80 en 130 miljoen christenen. Miljoenen van hen bezoeken de kerk om de opstanding te vieren. Het is ook gebruikelijk dat nieuwe Katholieken zich laten dopen met Pasen. Sommige Chinese christenen en niet-christenen hebben de Westerse traditie van speurtochten naar paaseieren overgenomen. Ook organiseren diverse winkelcentra uitverkopen rond Pasen.
Op de Filipijnen zijn de paastradities nogal anders. Vrome gelovigen komen daar in groten getale bijeen en slaan zichzelf met bamboestokken. Ze doorlopen bovendien de stadia van de Kruisweg. Sommige gelovigen laten zich zelfs een aantal minuten ophangen aan een kruis!
De stadstaat Hong Kong viert een meer verwesterde vorm van Pasen. Zowel Goede Vrijdag als Paasmaandag zijn nationale feestdagen. Burgers vieren het met schminken en speurtochten naar paaseieren. Op plaatselijke carnavals vinden diverse feestelijkheden plaats, zoals ballonkunst en knutselen met eieren.
 
In het tijdperk van Instagram, Twitter en SEO, zijn hashtags en keywords essentieel.
 

OPTIMALISEER UW CAMPAGNES MET HASHTAGS EN KEYWORDS

In het tijdperk van Instagram, Twitter en SEO, zijn hashtags en keywords essentieel. Gebruik deze virtuele tools om te garanderen dat uw advertenties en content hoog scoren in zoekresultaten en om uw doelgroep op social media te bereiken. Voor Pasen zijn de volgende populaire hashtags nuttig:
#vrolijkpasen
#paaseierenzoeken
#pasen2020
#paasweekend
#paashaas
#chocoladepaashaas
Uw content op social media is hiermee gedekt. Nu de keywords nog. Gebruik de volgende zoektermen om hogerop te komen in Google:
Feestdagen 2020
Goede Vrijdag 2020
Eerste Paasdag 2020
Tweede Paasdag 2020
Paasweekend
Paasvakantie