Hoera, het is de dag van de Engelse taal! Hier 9 leuke weetjes over het Engels

Steven Mike Voser
2
23 april is door de VN uitgeroepen tot de Dag van de Engelse Taal. Hier 9 leuke weetjes over het Engels. Vooral #4 en #8 zijn ongelooflijk!

23 april is door de VN uitgeroepen als de Dag van de Engelse Taal. En wat een taal om te vieren. Het wordt gesproken door grofweg 1,5 miljard mensen ter wereld (dat is 20% van de wereldbevolking). En daarmee is het de lingua franca van de handel, de reiswereld en internationale betrekkingen. Het is dan ook zeker een belangrijke datum om op de agenda te zetten als onderneming. Om het te helpen vieren, hebben we een lijst samengesteld met negen leuke feitjes over de Engelse taal. Lees dus verder voor enkele verrassende weetjes en vergeet ons niet te contacteren als u meer wilt weten over onze Engelse schrijfdiensten.
 

 

9 FEITEN OVER DE ENGELSE TAAL

 

1: “E” IS DE MEEST VOORKOMENDE KLINKER IN HET ENGELS

Zorg dat u dit onthoudt voor uw volgende potje Scrabble.
 

2: HET WOORD “SWIMS” ZIET ER ONDERSTEBOVEN HETZELFDE UIT

In het Engels staan deze woorden bekend als “ambigrams”, oftewel ambigrammen.
 

3: HET ENGELS WORDT CONSTANT BIJGEWERKT

Het Engelse vocabulaire is altijd aan verandering onderhevig. En mensen werken de taal officieel bij op dit moment, continu nieuwe woorden toevoegend aan de Engelstalige woordenboeken. In september 2017 werd bijvoorbeeld het Engelse woordenboek van Merriam-Webster bijgewerkt met de volgende woorden:

  • Sriracha (een scherpe, pikante saus)
  • Saigon cinnamon (een bijzonder kruidig en zoet type kaneel)
  • Froyo (frozen yoghurt)
  • Troll (iemand op provocerende wijze lastigvallen of ophitsen)
  • Onboarding (nieuwe mensen opleiden)

Het Engelse vocabulaire is altijd aan verandering onderhevig.
 

4: “MOMENT” VERWIJST NAAR EEN ZEER SPECIFIEK TIJDSBESTEK

Vandaag de dag beschrijft het woord “moment” een korte, maar niet gespecificeerde hoeveelheid tijd. Dat was echter niet altijd het geval.
Oorspronkelijk verwees het woord “moment” naar exact 1/40e deel van een uur (wat precies 1,5 minuut is). Het woord “moment” stamt af van “momenta”; een woord dat vroeger gebruikt werd om een specifiek tijdsbestek aan te duiden. Dit gebeurde toen tijd nog met zonnewijzers werd gemeten. Destijds was de dag verdeeld in zonne-uren, die weer onderverdeeld waren in “puncta”, “minuta” en “momenta”. Er waren exact veertig momenta in ieder zonne-uur.
 

5: “HANGRY” IS OFFICIEEL EEN WOORD

Het omschrijft een staat van woede of een slecht humeur, veroorzaakt door honger. Het werd in 2015 toegevoegd aan het Oxford woordenboek.
 

6: ER ZIJN 9 VERSCHILLENDE MANIEREN OM “OUGH” UIT TE SPREKEN

Engels staat erom bekend een lastige taal te zijn om uit te spreken. En hier is het perfecte voorbeeld van hoe ingewikkeld de Engelse uitspraak kan zijn. De letters “ough” kunnen negen verschillende klanken opleveren, afhankelijk van de context van het woord waar ze zijn inbegrepen. Gelooft u ons niet? Lees deze woorden hardop:

  • Rough
  • Dough
  • Thought
  • Plough
  • Through
  • Loughborough
  • Slough
  • Cough
  • Hiccough

Engels staat erom bekend een lastige taal te zijn om uit te spreken.
 

7: DE OUDSTE ENGELSE WOORDEN DIE NOG GEBRUIKT WORDEN, ZIJN “I”, “WE”, “TWO” EN “THREE”

Wetenschappers beweren dat deze woorden al duizenden jaren oud zijn. Engels is een nieuwe en, zoals we eerder zeiden, constant bijgewerkte taal. Daarom is het bijzonder om te zien dat sommige woorden zolang meegaan. Enkele andere oude Engelse woorden die niet langer gebruikt worden, zijn:

  • Uhtceare: betekent letterlijk wakker liggen voor zonsopgang en piekeren.
  • Expergefactor: verwijst naar alles waardoor je uit je slaap gehouden wordt.
  • Staddle: de afdruk die je lichaam achterlaat op een matras of stoel van het daarop slapen/zitten.
  • Rawgabbit: iemand die zelfverzekerd praat over een onderwerp waar hij/zij feitelijk niets van weet.

 

8: HET ENGELS “LEENT” EIGENLIJK VEEL WOORDEN VAN ANDERE TALEN

Hoewel “I” en “we” wellicht enkele van de oudste Engelse woorden zijn, hebben veel andere Engelse termen een totaal andere afkomst. Belangrijke voornaamwoorden als “they”, “their” en “them”, bijvoorbeeld, zijn gebaseerd op het Oud-Noorse woord “beir” (wat “their” betekent). De originele Engelse voornaamwoorden waren respectievelijk: “hie”, “hire” en “heora”. Andere veelgebruikte leenwoorden in de Engelse taal zijn onder andere “leg” (van het Oud-Noorse leggr), “skin” (ook uit het Oud-Noors) en “person” (van het Oud-Franse persone). Engels leent ook veel uit het Latijn, andere Germaanse talen (zoals het Nederlands) en het Grieks.
 

9: HET LANGSTE ENGELSE WOORD BESTAAT UIT 45 LETTERS

En nee, het is niet “supercalifragilisticexpialidocious.” Het is namelijk “pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis,” de officiële term voor silicose. Dat is een longaandoening, veroorzaakt door het inhaleren van kleine zand- en asdeeltjes. Deze leiden tot irritatie en littekenvorming op de longen.