Heb je moeite met het vinden van een onderwerp voor blogposts? Je bent niet de enige. Constant nieuwe onderwerpen bedenken is soms best lastig, vooral als je niets anders doet. Maar maak je geen zorgen, wij hebben enkele praktische tips om je uit deze toestand te halen en waardevolle blogcontent te creëren die bij je publiek aanslaat.
Hoe je geweldige ideeën voor een blogbericht vindt
Er zijn genoeg ideeën beschikbaar, maar je moet ze wel weten te vinden! Hoe je het ook bekijkt, deze handleiding biedt enkele geweldige concepten voor blogposts, waar je met plezier zult kunt werken en die boeiend zijn om te lezen.
Laten we eens kijken naar enkele beproefde methoden voor het bedenken van een nieuw en dynamisch idee voor een blogpost.
Maak een lijst van onderwerpen waar je een passie voor hebt
Gelukkig zijn je passies een van de sterkste tools voor bloggen. Bepaal welke onderwerpen je daadwerkelijk interesseren. Dit kan iets zijn waar je al veel vanaf weet of waar je meer over zou willen weten. Door te schrijven over onderwerpen die je leuk vindt, krijg je ook meer plezier in het proces. De content wordt er bovendien authentieker van, want je enthousiasme klinkt er vermoedelijk in door.
Gepassioneerd schrijven is meestal overtuigender, gedetailleerder en inzichtelijker. Als je ergens helemaal in zit, ben je waarschijnlijk minder oppervlakkig en heb je de juiste toon te pakken. En omdat je het leuk vindt, ben je vermoedelijk consistenter, en dat is nou juist de sleutel voor een geslaagde blog. Consistentie in de kwaliteit en hoeveelheid van berichten houdt de aandacht van de lezers vast, maakt hen nieuwsgierig naar het vervolg en zal hen niet teleurstellen.
Maak een ideeënbestand
Een ideeënbestand is makkelijk te maken en ongelooflijk effectief voor een blog. Zodra zich een idee aandient, hetzij als compleet concept of een moment van inspiratie, moet je het direct noteren. Zoek uit voor jezelf hoe je dat het beste kunt doen en blijf dat doen. De sleutel is hier dat je er een gewoonte van maakt en geen enkel mogelijk onderwerp laat glippen.
Door het maken van dit bestand ontstaat een hele verzameling ideeën die je naderhand in een blogbericht kan verwerken. Zodra je inspiratie weg is, heb je dit ideeënbestand altijd bij de hand. Bovendien voorkomt het paniek bij een eventueel ‘lege-pagina-syndroom’. Met een ideeënbestand verloopt het schrijfproces sneller en zal je de moed niet verliezen.
Overweeg een indeling in categorieën. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van thema’s, sleutelwoorden of soorten content (handleidingen, lijstjes of opiniestukken). Zo vind je snel een idee dat je nodig hebt.
Wees avontuurlijk
Kijk bij een brainstorm voor een blogbericht verder dan de vertrouwde onderwerpen, of iets waar je al eerder over geschreven hebt. Stel je open voor onderwerpen die niet per se verband houden met je niche of er zelfs buiten liggen.
Gaan je blogs bijvoorbeeld over individuele bankzaken, dan kun je het hebben over de psychologie van geld uitgeven, de invloed van leefstijl of een bredere economische trend.
Avontuur betekent ook: experimenteren met verschillende formats. Schrijf je bijvoorbeeld meestal een handleiding, probeer dan een keer een lijstje, een opiniestuk, een casestudy of een persoonlijk verhaal. Je zal merken dat je met elk soort format een bepaalde relatie met je publiek legt, en dat je met andere subgroepen in contact komt. Een persoonlijk verhaal slaat bijvoorbeeld aan bij een lezer die een relationele ervaring wil, terwijl een feitelijke casestudy meer aanslaat bij iemand die een concreet, actiegericht inzicht wil.
Praat met andere mensen
Je hebt misschien gemerkt dat de inspiratie voor goede ideeën vooral komt uit gesprekken met anderen. De interactie met soortgenoten, collega’s of je doelgroep levert een gemeenschappelijke uitdaging of belangstelling op, die de moeite van het schrijven waard is. Het perspectief van anderen geeft je een idee van invalshoeken waar je zelf niet opgekomen zou zijn.
Praat met mensen in je werkterrein, bijvoorbeeld op een netwerkbijeenkomst, in een online community of via gesprekken met collega’s. Begin over trends, uitdagingen en populaire onderwerpen, en luister naar wat anderen er over te zeggen hebben.
Ook je publiek is een hele goede informatiebron. Je kunt met ze in contact komen via blogreacties, social media of enquêtes. Vraag waarover ze graag iets zouden willen lezen en neem hun input serieus. Zo krijg je niet alleen nieuwe ideeën, maar je versterkt ook de band met de lezers, en dat is een geweldige bonus.
Tot slot kunnen interviews met experts buitengewoon inspirerend zijn en unieke perspectieven bieden. En als de geïnterviewden de content met hun publiek delen, komt je blog bij veel meer mensen terecht.
Kijk wat de concurrenten doen
Het kan ook zinvol zijn om te kijken wat je concurrenten doen. Dat betekent natuurlijk niet dat je hun content kopieert. Je gebruikt het hoogstens als inspiratiebron. Zo kun je eventueel door jou gemiste trends, tekortkomingen en kansen vaststellen, en er vervolgens in je eigen berichten uitgebreid op ingaan.
Analyseer in de eerste plaats de populairste blogberichten van je concurrenten. Waar schrijven ze over en welke berichten krijgen de meeste reacties? Door dit vast te stellen, kom je te weten waar je publiek op aanslaat. Verbeter die berichten vervolgens en geef er je eigen draai aan: bied een nog diepere analyse, een andere invalshoek of combineer de ideeën in een uitgebreide handleiding.
Concurrentieonderzoek helpt ook bij het vaststellen van tekortkomingen, namelijk gebieden waar onvoldoende over geschreven is. Je kunt hier geweldig op inspringen, en creatief over schrijven.
Zoek uit wat het publiek wil weten
Gebruik Autocomplete van Google om uit te zoeken wat mensen willen weten en welke vragen ze hebben. Type een sleutelwoord uit je eigen vakgebied. Hiermee ontdek je diverse populaire zoekopdrachten, die op hun beurt inzicht geven in de belangstelling van je publiek en hoe je ze het beste kunt bereiken.
Forums en social media platforms als Reddit en Quora zijn ook handig. Door dit soort platforms in de gaten te houden, kan je enkele steeds terugkerende vragen en populaire onderwerpen ontdekken. Als je uitgebreide discussies over een tool of strategie tegenkomt, weet je bijna zeker dat het een heel interessant onderwerp is voor een blog.
Tot slot kan het analyseren van je eigen blogs heel nuttig zijn. Evalueer welke berichten het goed doen wat betreft views en betrokkenheid, en bekijk hoe je over aanverwante onderwerpen kan uitweiden.
Voer zoekwoordenonderzoek uit
Onderzoek naar sleutelwoorden is vanzelfsprekend van groot belang voor een succesvolle blog (of welke SEO activiteit dan ook). Zoek uit welke sleutelwoorden en long-tail-sleutelwoorden van belang zijn voor je onderneming. De laatstgenoemde zijn specifieke zinnen in zoekopdrachten. Long-tail-sleutelwoorden hebben meestal minder concurrentie en zijn makkelijker te ranken. In plaats van een brede term als ‘bloggen’ bijvoorbeeld kan je beter schrijven: “hoe je een blog over goedkoop voedsel schrijft”.
Bij de keuze van sleutelwoorden is het goed om te kijken naar de balans tussen hoeveelheid en concurrentie. Sleutelwoorden in een grote hoeveelheid zoekopdrachten en slechts weinig concurrentie zijn het meest ideaal want ze leiden makkelijk naar je eigen blog zonder problemen met ranking.
Zodra je de juiste sleutelwoorden hebt vastgesteld, kun je ze op een natuurlijke en elegante manier in je eigen content verwerken. ‘Content’ omvat hier je blogtitel, koppen en de volledige inhoud van je bericht. Gebruik niet te veel sleutelwoorden want dat doet geforceerd aan en kan een negatieve invloed op je SEO hebben.
Denk erover na hoe je jezelf kunt onderscheiden
Zoals je misschien wel weet, is het in een verzadigde markt nodig dat je opvalt. Hoewel het belangrijk is om te schrijven over onderwerpen waar je publiek mee bezig is, zou je ook iets unieks moeten bieden waarmee je je van andere blogs onderscheidt.
Stel in verband hiermee je unieke verkoopargument (USP) vast: wat maakt je blog anders? Dit kan je schrijfstijl zijn, de diepgang van je onderzoek, het delen van je persoonlijke ervaringen of de manier waarop je informatie presenteert. Als je blogs bijvoorbeeld over fitness gaan, dan is je USP misschien dat je een snelle, effectieve workout aanbiedt voor mensen die het druk hebben.
Probeer ook bij het behandelen van populaire onderwerpen een nieuw perspectief erop te bieden. Ga bovendien experimenteren met verschillende formats als video’s, infographics of interactieve content.
Blijf op de hoogte van het nieuws en de laatste trends (in je niche)
Voor het produceren van relevante en actuele content, moet je op de hoogte blijven van het nieuws en de trends in je niche. Als je niet weet waar je trending topics voor je blogs vindt, gebruik dan tools als Google Alerts om sleutelwoorden te vinden. Zo blijf je op de hoogte wat er zich in je branche afspeelt.
Het volgen van influencers in jouw branche is ook een goede zet. Kijk waar ze het over hebben en wat ze delen. We raden je ook aan om regelmatig te kijken naar nieuwssites en blogs in je vakgebied. Het is van belang om op de hoogte te blijven van belangrijke gebeurtenissen, de lancering van producten en andere grote ontwikkelingen in het algemeen. Als je erin slaagt om telkens de eerste te zijn om over deze onderwerpen te schrijven, kan je jezelf misschien vestigen als de go-to-bron van nieuwe, relevante informatie in je niche.
Verdiep je in de diverse media
Houd je onderzoek niet beperkt tot blogs. Het verkennen van diverse soorten media wordt ten zeerste aanbevolen en kan bovendien voor jezelf heel inspirerend zijn.
Het luisteren naar branchegerichte podcasts in de trein of tijdens het sporten is ook een manier. YouTube-video’s bieden vaak een nieuwe benadering van bekende onderwerpen en kunnen je aan nieuwe en originele ideeën voor blogposts helpen. Voor het verdiepen van je kennis over bepaalde onderwerpen zijn luisterboeken en webinars ook geweldig, vanwege het materiaal dat je in een nieuwe post kunt omzetten.
Optimaliseer bestaande content met updates en uitbreidingen
Als je al een tijdje met blogs bezig bent, dan kunnen je vorige blogs waarschijnlijk wel een kleine opfrisbeurt gebruiken. Maak je geen zorgen, het is heel makkelijk om te doen, maar heel gunstig voor de betrokkenheid van de lezers. Het bewerken en uitbreiden van bestaande content creëert nieuw materiaal en verbetert bovendien de SEO van je blogs, dus kun je er bijna niet omheen. Sla je archieven er op na en zoek posts die gedateerd lijken of met nieuwe details of een andere toon verbeterd kunnen worden.
Een andere mogelijkheid is de meest succesvol gebleken posts uit te breiden tot een reeks beknopte handleidingen. Het verbeteren van je SEO met nieuwe sleutelwoorden en interne links kan ook meer kliks naar de bewerkte posts genereren.
Houd regelmatig een brainstorm voor nieuwe ideeën
Het bedenken van nieuwe ideeën is een vaardigheid die inderdaad wat oefening vereist. Maak van regelmatig brainstormen een gewoonte. Zo houd je je creatieve brein actief. Ruim wekelijks tijd in voor het ontwikkelen van ideeën. Probeer in dit soort sessies diverse methoden uit, bijvoorbeeld mindmaps maken, automatisch schrijven of gewoon alles noteren wat je te binnen schiet. Je kunt het later altijd nog ordenen. Het gebruik van prompts of tools voor het genereren van ideeën, kan ook helpen als je vastzit.
Zoals eerder gezegd, is het goed dat je alert bent op ideeën zodra ze zich aandienen. Houd een notitieboekje of notitie-app bij de hand, zodat je nieuwe ideeën meteen kunt vastleggen.
Doe ontspanningsoefeningen en/of ga mediteren
De beste ideeën ontstaan soms als je er niet naar op zoek bent. De tijd om te ontspannen en/of te mediteren kan heel erg meehelpen om je hoofd leeg te maken en de creativiteit weer te laten stromen. Als je voelt dat je vastzit, neem dan even pauze. Doe een wandeling, rust even uit of ga ontspanningsoefeningen doen. Daarmee wordt je geest weer vrij, krijg je nieuwe perspectieven en word je weer creatief. Het effect daarvan mag niet onderschat worden.
Zelfs een korte sessie met mindfulness of meditatie kan helpen om je weer met een rustige, open geest op je werk te richten.
Met de juiste tools is het bedenken van nieuwe ideeën voor blogposts makkelijk. Ontdek je eigen passies, ga op avontuur, praat met anderen, doe je onderzoek en gun jezelf de tijd voor ontspanning en om tot rust komen. Met regelmaat en een goed geordend ideeënbestand houd je je blog content fris en boeiend, en help je jezelf te onderscheiden.
Ga aan de slag en zoek geweldige ideeën voor een blogpost
Het vinden van goede en frisse ideeën voor je blogposts betekent dat je weet waar je moet zoeken en hoe je je creativiteit de vrije loop kan laten. Voor een bedrijf betekent het dat je investeert in de beschikbare informatiebronnen, bijvoorbeeld concurrentieonderzoek, analyse van sleutelwoorden of gewoon gesprekken met je klanten. Regelmatig gebruik van deze methoden garandeert dat je blog voor je doelgroep een waardevolle bron blijft. Op lange termijn zal je daar beslist van profiteren.
Nu is het de beurt aan jou om aan de slag te gaan met brainstormen. Blaas die geweldige ideeën voor blogposts nieuw leven in!