Search engine optimalisation (SEO) is een van de belangrijkste aspecten van online marketing. Het gaat hier om het maximaliseren van de ‘vindbaarheid’ van je website. Om je SEO te verbeteren, en daarmee ook de ranking van je website, kun je het beste een SEO audit uitvoeren. Hieronder behandelen we enkele basisregels, bespreken waar je rekening mee moet houden en bieden je een gedetailleerde, stapsgewijze aanpak. Maar eerst leggen we uit wat een SEO audit is en welke voorbereiding ervoor nodig is.
Wat is een SEO audit?
De complexe algoritmes van een zoekmachine (Google, Yahoo, Bing, etc.) analyseren diverse factoren om de SEO ranking van je website te bepalen. Hoe hoger je ranking, hoe hoger je bij een zoekopdracht in een zoekmachine op de lijst komt te staan. Maar waar kijkt zo’n algoritme eigenlijk naar? Nou, dat kan van alles zijn: bijvoorbeeld de content, maar ook de links op pagina’s van de site, en (diverse soorten) betrokkenheid van de gebruikers. Bovendien wordt er gekeken naar technische elementen, zoals metadata en de opbouw.
Als je wilt weten hoe je website ervoor staat en de scores wilt verbeteren, doe dan een SEO audit. Die beoordeelt in hoeverre je website aan de eisen van een zoekmachine voldoet en spoort problemen op. Met die informatie kun je de ranking van je website optimaliseren.
Voor de zichtbaarheid van een website is een SEO essentieel. En om de ranking van de site te verbeteren, is een SEO audit de eerste stap. Een audit beoordeelt de content, links, betrokkenheid, metadata en opbouw van je website. Op die manier stel je problemen vast en kun je ze aanpakken, waardoor je website mogelijk hoger scoort in de zoekmachines.
Voorbereiding van een SEO audit
De eerste stap in de voorbereiding van een SEO audit is jezelf bekend maken met de terminologie. Verder moet je toegang tot de backend van je website hebben. Dit wil zeggen dat je moet weten met wat voor programma je werkt en wie je provider is. Voor deze informatie kun je meestal bij je webmaster terecht.
Met deze persoon werk je tijdens het hele proces nauw samen. Mocht je je website niet zelf beheren, neem dan contact op met degene die dit voor je doet. Deze persoon kan eventueel ook de uiteindelijke SEO-upgrade uitvoeren nadat de analyse is gedaan.
Tot slot kost een goede SEO audit je tijd en geld. Tools als Google Analytics en Search Console zijn gratis, maar meestal moet je ervoor betalen (hierover later meer).
Wat kost een SEO audit?
De kosten van een audit hangen vooral af van de grootte van je website. Een site met homepagina en enkele productpagina’s kost weinig tijd om te optimaliseren. Maar voor een uitgebreidere site kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro’s. Reken voor een standaard audit op een bedrag van ongeveer € 600,-.
Meer ervaren SEO-bedrijven zullen meer in rekening brengen, maar hun expertise is misschien wel van onschatbare waarde. Vraag diverse offertes aan, en let op reviews en beoordelingen van andere klanten.
Tot slot is er ook nog de reikwijdte van de te gebruiken tools. Ook hiervoor geldt: als je geen ingewikkelde website hebt, zijn de gratis beschikbare tools voldoende om eventuele problemen vast te stellen.
Hoeveel tijd neemt een SEO audit in beslag?
Het bepalen van problemen aan de oppervlakte duurt met de beschikbare tools slechts enkele dagen, terwijl een diepgaander analyse (en de bijbehorende oplossingen) veel meer tijd kost. Zoekmachine optimalisatie kent vele facetten en daarom maakt een audit bedrijf meestal een plan van aanpak. Reken op minimaal een maand voor je een volledig gedetailleerd rapport terugkrijgt. Toch is ook dit vooral afhankelijk van de complexiteit: hoe ingewikkelder je website, des te langer duurt een volledige audit.
Welke tools heb je nodig?
Diverse tools voor een SEO audit zijn gelukkig gratis. De meest bekende is Google Analytics, die een grondige audit van je websiteprestaties uitvoert. Toch kun je met weinig voorkennis helaas niet goed bepalen wat je moet zoeken en welke oplossing de meeste impact heeft. Uiteindelijk kom je dan toch bij een betaalde tool terecht.
Die is meestal uitgebreider en levert een gedetailleerd beeld op van de problemen en mogelijke oplossingen. Elke betaalde tool heeft voor- en nadelen; weeg daarom de kosten en complexiteit af tegen wat je nodig hebt.
Voorbeelden van populaire betaalde SEO tools zijn onder andere:
- Moz Site Crawl
- Semrush On Page SEO Checker
- Ahrefs Site Audit
- Screaming Frog SEO Spider
Ter voorbereiding van een SEO audit moet je backend-toegang, tijd en geld hebben. Gebruik voor een uitgebreide audit de gratis beschikbare Google Analytics of een betaalde site als Semrush en Ahrefs. Een audit kost ongeveer € 600,- en is voor de rest afhankelijk van de grootte van je website. Meestal duurt een volledige audit ongeveer een maand.
Hoe voer je een SEO audit uit?
Het uitvoeren van een SEO audit leidt tot beter organisch internetverkeer, een lager bouncepercentage en betere bedrijfsstatistieken. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om de details te bestuderen, want het gaat om een breed terrein. Hieronder zetten we de belangrijkste acties en aandachtspunten voor je op een rijtje.
1. Installeer de tool(s) die je nodig hebt
Je hebt gezien welke SEO audit tools er beschikbaar zijn. Daarmee is het tijd om jezelf aan te melden om vertrouwd te raken met de interface. Neem ook de moeite om contact te leggen met de leverancier of bekijk een instructievideo op YouTube. Als je er weinig gebruik van maakt, is een betaalde SEO zonde van het geld.
Semrush heeft bijvoorbeeld een gedetailleerde en stapsgewijze blog, in samenwerking met On Page SEO Checker, die alle belangrijke gebieden bestrijkt. Na afloop van een sitecrawl komen alle fouten, waarschuwingen en opmerkingen in beeld, die je moet aanpakken. Telkens volgt er een gedetailleerde uitleg van het probleem en de mogelijke oplossing.
2. Breng je organische internetverkeer in kaart
Het organische internetverkeer is de slagader van een goed presterende website en verwijst naar elk spontaan (gratis) internetgebruik. Alle bovenstaande tools hebben een functie waarmee je het organisch internetverkeer kunt checken en vervolgens met een tijdschaal filteren. Let op duidelijke pieken en dalen, want die laatste wijzen meestal op een fout of een probleem die je moet oplossen.
Let ook op de releasedata van updates van Google-algoritmes, want soms verminderen die tijdelijk het organisch internetverkeer. In het ergste geval grijpt Google handmatig in en ontstaat er een dip in het organisch zoekverkeer. Alle ingrepen (plus wat je eraan kunt doen) vind je in Google Search Console.
3. Analyseer gebruikerservaring statistieken
Een andere belangrijke overweging van Google voor de ranking van je website zijn de gebruikerservaringen (UX) statistieken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om paginasnelheid, bouncepercentage, keyword ranking (waarover later meer), geïndexeerde pagina’s en op de site doorgebrachte tijd. De SEO tool van stap 1 biedt een gedetailleerd overzicht van de statistieken waarop je beter moet scoren.
Hoe je dit moet oplossen, is afhankelijk van het probleem. Als het bouncepercentage van je website hoog is, moet je waarschijnlijk de opbouw en lay-out van een pagina aanpakken. Vraag jezelf af of bezoekers makkelijk kunnen navigeren op je website. Zijn je teksten of afbeeldingen duidelijk en mooi, kun je ze snel laden? Zo niet, doe dan een beschikbare snelheidstest en kijk waar je webpagina vastloopt.
4. Evalueer mobiele compatibiliteit
Het analyseren van gebruikerservaring statistieken gaat naadloos over in de evaluatie van je website op een mobiel. Het is heel belangrijk dat je website op een mobiel precies zo werkt als op desktop. Google gebruikt ‘mobile first’ indexering, wat betekent dat je een slechte ranking krijgt als je website voor een mobiel niet optimaal is.
De meeste tools voor het bouwen van een website laten je switchen tussen desktop en mobiele modus. Zo kun je goed kunt beoordelen hoe je afbeeldingen, knoppen en links werken. Telkens als je een webpagina wijzigt, al is het nog zo weinig, moet je controleren of een mobiel dat ook oppikt.
5. Check SSL-certificering
De volgende opdracht is het controleren van de SSL-certificering, een integraal onderdeel van veilige transacties. Meestal wordt SSL-certificering bijgeleverd als je een webdomein koopt. Het is het identiteitsbewijs van een website en versleutelt gegevensoverdracht tussen een website en gebruikers.
Als je bezoekersgegevens wilt bewaren of producten online wilt verkopen, is een SSL-certificaat beslist een vereiste. Browsers als Google Chrome geven in de adresbalk de waarschuwing ‘onveilig’, als een webpagina geen SSL-certificaat heeft.
6. Kijk naar slechte reviews
Ongunstige reviews komen in de resultaten van zoekmachines terecht, dus moet je erop reageren of ze verwijderen als ze schadelijk zijn. Het komt waarschijnlijk zelden voor, maar ook een concurrent kan een negatieve beoordeling achterlaten.
Natuurlijk moet je altijd een oogje in het zeil houden, maar wanneer je een goede klantenservice levert, kun je slechte reviews aanzienlijk verminderen. De meeste klanten nemen eerst contact op voordat ze hun mening online uiten, dus probeer een bepaald probleem zo snel mogelijk op te lossen.
7. Controleer je bedrijfsinformatie
Je moet ook de bedrijfsinformatie op je site bijhouden; openingstijden, locatie en contact zijn allemaal belangrijk. Deze gegevens zorgen bovendien voor een goede lokale SEO, want hoe meer info over je bedrijf, des te groter de kans dat Google je diensten aanbeveelt. In sommige bepaalde landen zijn die gegevens zelfs wettelijk verplicht. Controleer daarom altijd de geldende bepalingen en vul ontbrekende gegevens aan.
8. Analyseer je links naar social media
Hierop aansluitend moet je ervoor zorgen dat je accounts van social media gelinkt zijn aan een centrale analyse tool. Dat kan Google My Business zijn, maar er zijn ook andere opties. Met dit soort tools kun je zien hoe het publiek op je content reageert, wat essentieel is om een goede keyword strategie te ontwikkelen. Door de intentie van het publiek aan de juiste keywords te koppelen, krijgen je webpagina’s een hogere ranking.
9. Controleer je sitemap
Het is belangrijk dat je pagina’s een hiërarchische volgorde hebben. Pagina’s die door een zoekmachine niet geïndexeerd of door klanten niet gevonden kunnen worden, zijn in feite onzichtbaar. Bovendien is het handig als je website een logische flow heeft. Controleer de hiërarchie voor je nieuwe pagina’s toevoegt, zodat een bezoeker makkelijk naar een relevante pagina kan doorklikken. Voeg in dit verband ook een XML sitemap toe, waarmee een zoekmachine alle pagina’s van je site makkelijk kan indexeren.
10. Los problemen met indexering op
Als Google je website niet kan indexeren, is het onmogelijk om de effectiviteit te beoordelen. Maak daarom van het oplossen van indexeringsproblemen een topprioriteit. De hierboven genoemde tools merken ze aan als een kritieke fout, waardoor je er echt mee aan de slag moet. Zonder indexering heeft het bewerken of verbeteren van je on-page SEO geen enkele zin.
11. Herstel kapotte links
Het controleren van interne links is ook belangrijk. Als links kapot zijn of ontbreken, gaat dat ten koste van de totale gebruikerservaring en je SEO. Zorg ervoor dat je ‘anchor tekst’ (de tekst waar je de links plaatst) keywords bevatten en herstel alle kapotte links met een redirect (omleiding). Als je dit goed doet, begrijpt een zoekmachine meteen dat het om een omgeleide pagina gaat. Een ‘301-redirect’ is een permanente, als zodanig herkende en legitieme code voor een omgeleide link.
12. Controleer je backlinks
Een backlink audit wordt ook wel ‘off site’ SEO genoemd. Je backlink profiel bepaalt de totale sterkte van alle links die naar jouw website verwijzen. Als die links uit betrouwbare bronnen komen, zit je goed. Zo niet, verwijder dan alle slechte links.
Om slechte links op te sporen, kun je gebruik maken van diensten als Majestic, Moz en Semrush, die de kwaliteit en hoeveelheid internetverkeer van een domein controleren. Spam links moet je direct verwijderen zodra je ze tegenkomt. Maak bovendien een update van alle afgewezen links.
13. Zoek naar hiaten in de content
Het uitvoeren van een SEO audit gaat niet alleen om het herstel en de optimalisatie van bestaande pagina’s, maar impliceert ook een verkenning van gebieden met mogelijkheden. Bijvoorbeeld: het kapitaliseren van makkelijk te ranken en voor je doelgroep relevante keywords. Met de tool Semrush kun je organische keywords filteren op positie en deze populaire keywords met je bestaande pagina’s vergelijken.
14. Analyseer metadata, beschrijvingen en tags
Vaak wordt over het hoofd gezien dat ook metadata, beschrijvingen en tags input zijn voor je zoekmachine optimalisatie. Een metabeschrijving moet uniek zijn, en tags van titels dien je met een keyword strategie te optimaliseren. Een tag moet kort maar wel informatief zijn; als hij te lang is, dan wordt hij uit de resultaten geschrapt. Gelukkig kun je dit soort problemen makkelijk oplossen. Soms maakt een websitebouwer, bijvoorbeeld Wix, een scan van je site en daarbij worden de pagina’s met ontbrekende metadata gemarkeerd.
15. Onderzoek je keyword strategie
Voortbordurend op de eerder uitgevoerde kruisverwijzing van populaire keywords, kun je een keyword strategie ontwikkelen. Terwijl keywordonderzoek de relevante keywords voor je doelgroep oplevert, bepaalt je strategie welke je aandacht nodig hebben. Daarbij gaat het om welke keywords het meeste opleveren. Verbeter de keywords op de plaatsen 2-15 en filter ze vervolgens op basis van de moeilijkheid van ranking.
16. Analyseer je concurrenten
De laatste stap van je SEO audit omvat een analyse van je concurrenten. Wat werkt goed voor hen, welke keywords scoren bij hen goed, wat voor backlink strategie gebruiken ze en welke pagina’s scoren het beste?
Als je zelf een URL hebt, kun je naast je eigen website ook die van een concurrent analyseren. Door ze met elkaar te vergelijken, kun je een uitgebreide SWOT-analyse (strengths, weaknesses, opportunities, threats) doen. Zo weet je welke kant je keyword strategie op moet.
Een SEO audit omvat belangrijke stappen. Hieronder vallen de keuze van SEO tools, analyse van gebruikerservaring statistieken, evaluatie van mobiele compatibiliteit, controle van SSL-certificering en audits van links en sitemaps. Ook moet je je bedrijfsinformatie beoordelen en sterke keyword en backlink strategieën ontwikkelen, waar ook een analyse van de concurrentie bij hoort.
Vind en herstel problemen met behulp van een SEO audit
Een SEO audit is op het eerste gezicht een tijdrovend en duur proces. Toch heeft het significante voordelen voor je bedrijf, ongeacht hoe groot deze is. Zelfs als je de ranking van je pagina met één of twee posities verbetert, kan dit een dramatisch effect hebben op de klikfrequentie. Dit kan uiteindelijk het gewenste bedrijfsresultaat opleveren.
Gelukkig zijn verbeteringen alleen nodig als je je website opnieuw ingrijpend verandert. Maar mocht je worstelen met bovenstaande stappen, aarzel dan niet om een expert in te schakelen. SEO statistieken veranderen voortdurend, en het algoritme van Google wordt met elke update geavanceerder.