Informatieve blogs, infographics en sociale media posts vormen de ruggengraat van een effectieve contentstrategie. Deze tools informeren niet alleen je volgers, ze gaan hand in hand met promotionele content om je expertise en kennis van de sector te demonstreren.
Informatieve content is vaak overtuigender dan promotionele advertenties, mits goed geschreven. Dit type content zou idealiter minstens 60% van al je digitale publicaties moeten vormen. Maar wat is het geheim van goede informatieve content, en waarom is het zo’n essentieel onderdeel van contentcreatie? Ontdek het hieronder.
Het idee achter informatieve content
Informatieve content — ook wel informatieve of informerende content genoemd — beantwoordt vragen die klanten mogelijk hebben over een bepaald onderwerp. Meestal speelt het in op belangrijke zoekopdrachten en helpt het lezers een probleem op te lossen, toekomstige aankopen te overwegen of simpelweg hun nieuwsgierigheid te stillen. Informatieve content vestigt niet alleen je merk of bedrijf als autoriteit in je branche, maar fungeert ook als essentiële aanvulling op je promotionele uitingen.
De meeste vormen van informatieve content vallen onder een van twee categorieën: evergreen en tijdsgebonden.
Voorbeelden van evergreen content zijn:
- tutorials
- e-books
- handleidingen
- productrecensies
- infographics
Voorbeelden van tijdsgebonden content zijn:
- nieuwsbrieven
- brancheontwikkelingen
Een van de belangrijkste verschillen tussen promotionele en informatieve content is de lengte. Informatieve content telt meestal duizend woorden of meer. Dat wil niet zeggen dat alle informatieve content lang is. Infographics bijvoorbeeld zijn per definitie niet heel uitgebreid. De lengte hangt af van de complexiteit van het onderwerp. Bij de meeste onderwerpen is een langere tekst nodig om een probleem, de oorzaken ervan, en een oplossing helder uit te leggen.
Informatieve content, zoals blogs en infographics, is van vitaal belang voor het informeren van lezers en het etaleren van branchekennis. Het helpt bij het beantwoorden van klantvragen, ondersteunt je promotionele content en kan evergreen zijn (zoals handleidingen), of tijdsgebonden (zoals nieuwsbrieven).
Hoe schrijf je informatieve content?
Aangezien informatieve content het merendeel van je publicaties zou moeten vormen, is het belangrijk te weten hoe je boeiende, toegankelijke en aantrekkelijke stukken schrijft. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren op een rijtje gezet waaraan alle informatieve content zou moeten voldoen.
Ken je publiek
Je publiek kennen is misschien wel de meest cruciale factor bij het creëren van informatieve content. Als je niet weet voor wie je schrijft, hoe weet je dan welke vragen ze hebben of welke informatie ze zoeken? Doe je huiswerk en onderzoek je verschillende doelgroepen en ideale klantprofielen. Dit geeft je een schat aan inzichten, bijvoorbeeld in kernwaarden, taal en motivaties.
Door deze informatie meester te worden, kun je content creëren die je lezers aanspreekt. Taalgebruik is daarbij cruciaal: gebruik alledaagse, toegankelijke taal en vermijd waar mogelijk technisch jargon. Dit is in het begin soms lastig. Maar zodra je aanvoelt wie je publiek is, zal het schrijven van boeiende informatieve content je steeds beter afgaan.
Kies de juiste opmaak
Wanneer je de kunst van toon, stijl en taal eenmaal onder de knie hebt, moet je de informatie op een manier presenteren die logisch aanvoelt en visueel aantrekkelijk is. Houd alinea’s kort, en denk aan onderstaande factoren:
- opsommingen
- lijsten
- koppenstructuur (H2/H3/H4)
Samen verbeteren deze elementen de leesbaarheid en presentatie van je informatieve content. Het is zaak dat je de aandacht van de lezer trekt en hem of haar geïnteresseerd houdt. Een handige methode is het ‘omgekeerde piramide-model’: begin met de belangrijkste info, en breid later uit met extra weetjes.
Gebruik audio en/of beeldmateriaal
Een beeld zegt meer dan duizend woorden — mits het relevant is en waarde toevoegt. Een willekeurig geplaatste stockfoto voegt niet echt iets toe. Met de opkomst van AI-tools voor het genereren van afbeeldingen is het gemakkelijker dan ooit om iets op maat te maken voor je content.
Denk ook aan audio. Een vooraanstaand boegbeeld of expert interviewen vergroot je geloofwaardigheid en het vertrouwen onder je klanten. Het hoeft echt geen urenlange podcast te zijn. Soundbites, zorgvuldig geplaatst in de tekst, zijn een geweldige manier om je informatieve content meer diepgang te geven.
Schrijf sterke koppen
De kop of titel is wat lezers als eerste zien, en waar ze hopelijk op klikken. Zorg dat die impactvol, duidelijk en klikvriendelijk is. Het moet de inhoud van de blog weergeven op een pakkende en bondige manier. Het duurt even voordat je dit onder de knie hebt, maar het creëren van een sterke kop zal de klikfrequentie aanzienlijk verbeteren.
Een pakkende kop moet de lezer iets nuttigs vertellen of het doel van het artikel uitleggen. Gebruik relevante zoekwoorden en houd de titel bij voorkeur onder de 60 tekens, zodat Google hem niet afkapt. Het kan ook helpen om je titel als een vraag te formuleren waar je publiek graag een antwoord op wil.
Houd het simpel
Eenvoudig taalgebruik is cruciaal als je wilt dat je content toegankelijk is voor je publiek. Dat wil niet zeggen dat je geen technische onderwerpen kunt behandelen die relevant zijn voor je bedrijf of branche. De truc is om een manier te vinden om het onderwerp op te splitsen in kerncomponenten. Zo maak je het behapbaar voor de lezer.
Stel, je wilt het productieproces van een van je producten behandelen. In dit geval kan het de moeite waard zijn om het onderwerp op te splitsen in meerdere kortere posts, die elk een andere fase van het proces uitleggen. Hierdoor wordt het verhaal toegankelijker voor lezers. En vergeet niet: een infographic kan vaak meer zeggen dan een lap tekst.
Zorg voor structuur
Net als een goed boek moet informatieve content een logische structuur hebben. Het heeft geen zin om een artikel te beginnen met een heleboel technische details voordat je enige context hebt gegeven. Je wilt ook niet 500 woorden besteden aan het schetsen van een situatie om pas in de laatste alinea’s de oplossing te geven. Een leesvriendelijke structuur krijg je uiteindelijk door vooraf goed te onderzoeken wat je wilt overbrengen.
Gebruik zoekopdrachten en populaire zoektermen als leidraad. Vervolgens kun je beginnen met het structureren van je blogpost. Deze moet een logische volgorde hebben, waarin de relevante onderdelen van de content goed worden afgewogen.
Ga secuur om met statistieken
Statistieken versterken je content — maar alleen als ze relevant, actueel en correct zijn. Het komt helaas nog vaak voor dat statistieken verkeerd worden gebruikt. Ze zijn soms multi-interpretabel en raken snel verouderd. Gebruik ze alleen in het geval ze beknopt zijn en de vraag die de content behandelt direct ondersteunen.
Neem alle bronnen die je gebruikt op in je bronnenlijst of post-beschrijving, zodat je volgers verder onderzoek kunnen doen. Link bij voorkeur naar geloofwaardige bronnen, want dit bouwt niet alleen vertrouwen op, maar ondersteunt ook je SEO.
Vertel een verhaal
De naam zegt het eigenlijk al: informatieve content moet informatief zijn. Maar dat betekent niet dat het saai moet zijn. Maak van je content een verhaal. Zelfs de meest alledaagse of technische content moet worden geschreven alsof je een-op-een met iemand praat. Hierdoor wordt de tekst persoonlijker en gemakkelijker te lezen.
Wanneer je de lezer eenmaal hebt geboeid met een paar essentiële feiten in de openingsalinea, wees dan niet bang om een paar zinnen te besteden aan het schetsen van de context. Wat is het onderwerp precies, en wat kan de lezer leren? Houd het menselijk, alsof je met een vriend praat.
Geef je content persoonlijkheid
Het geven van persoonlijkheid aan je content is een natuurlijk vervolg op het hierboven benadrukte storytelling-element. Laat je persoonlijkheid doorschemeren in je zinsopbouw, woordkeuze en toon. Maar stem dit wel af op je doelgroep. De beste content reflecteert de waarden, taal en motivaties van je doelgroep.
Goede content voelt als een dialoog — duidelijk en professioneel, maar ook warm en herkenbaar. De tekst moet misschien beknopt en feitelijk zijn, maar dat betekent niet dat het ook droog of superieur moet overkomen.
Gebruik call-to-actions (CTA’s)
Vaak wordt een call-to-action (CTA) gebruikt voor promotionele content, maar CTA’s hebben ook hun functie in informatieve content. De truc is om ze natuurlijker te gebruiken en ze onderdeel te maken van je verhaal. De openingsalinea is bijvoorbeeld een geweldige plek om de interesse van de lezer te wekken en om af te sluiten met een oproep om “verder te lezen”.
Je kunt een CTA ook als een cruciale vraag formuleren. Bijvoorbeeld: “Heb je je ooit afgevraagd wat informatief schrijven inhoudt? Blijf lezen en ontdek er alles over”.
Om effectieve informatieve content te schrijven, moet je je richten op het begrijpen van je publiek. Gebruik duidelijke taal en structureer je posts met bondige paragrafen, koppen en infographics. Betrek lezers daarbij door middel van storytelling en goed geplaatste CTA’s.
Bereik je doelgroep met informatieve content
Nu we alle elementen hebben behandeld die nodig zijn om informatieve content te maken, is het duidelijk waarom het de meest dominante vorm van digitale media is. Zo helpt het je doelgroep, en bouwt het vertrouwen en autoriteit op.
In de zakenwereld kunnen die weloverwogen beslissingen leiden tot meer sales, nieuwe abonnees, en nog veel meer. Informatieve content helpt je positie als branche-expert te verstevigen, niet alleen in de ogen van je klanten, maar ook in die van Google. Wanneer je op een slimme wijze inzet op informatieve content, kan je bedrijf er op termijn ontzettend veel baat bij hebben. Het is nu aan jou om boeiende en impactvolle informatieve content te maken. Blijf deze gids bij de hand houden — als naslagwerk of inspiratiebron.