Een sterke merkidentiteit is van groot belang voor het creëren van loyaliteit en populariteit, en het versterken van je imago. Maar waar gaat het hierbij eigenlijk over? Nou, om dingen als stijl, kleur, logo en taalgebruik. En om vragen als: Wat voor indruk krijgen mensen van je merk? Waar denken ze aan, als ze je merknaam horen of je logo zien?
Wat is een merkidentiteit?
Vanuit technisch oogpunt is een merkidentiteit alles wat met beeld te maken heeft, zoals een logo, kleuren en het design. Bovendien gaat het om taalgebruik (vooral bij marketing en social media) en de interactie tussen medewerkers en klanten. Al deze elementen bepalen het beeld dat klanten van je merk hebben.
Deze elementen moeten echter wel consistent zijn. Om een sterke merkidentiteit te krijgen, moet je bedrijf altijd en overal dezelfde indruk wekken, zowel online als in de winkelstraat Zo houden klanten hetzelfde beeld en groeit hun vertrouwen, en bovendien krijg je greep op factoren als prijzen en productlancering.
Een sterke en consistente merkidentiteit is in feite heel zinvol. We bespreken hieronder eerst het precieze nut ervan en kijken daarna hoe je het logistiek ontwikkelt.
Een sterke merkidentiteit bestaat uit enkele belangrijke visuele elementen en is voor het opbouwen van loyaliteit en vertrouwen van klanten essentieel. Door je identiteit op alle platforms te behouden, creëer je een langdurig en sterk imago, waarmee je een sterkere positie in de markt krijgt.
Hoe belangrijk is een merkidentiteit?
Met een merkidentiteit onderbouw je alle facetten van je bedrijf, bijvoorbeeld het imago, de waarden en de persoonlijkheid. Van klein bedrijf tot multinational: de voordelen van een merkidentiteit zijn enorm.
Ontwikkeling van merkpersoonlijkheid
Een merk met een sterke identiteit wordt door klanten snel herkend. Zodra ze het zien, horen of zelfs ruiken, weten ze direct waar het voor staat. De kleding die je draagt, laat iets van je innerlijk zien en op dezelfde manier zorgt het imago van je merk ervoor dat je niet louter een naam hebt. Je merk heeft een persoonlijkheid en kernwaarden, en biedt een platform voor communicatie met (nieuwe of bestaande) klanten.
Onderscheiden van concurrenten
Vanzelfsprekend moet je voor een duidelijk onderscheid met je concurrenten een betere dienst of product aanbieden. Of het nu gaat om de prijs, de kwaliteit of de functionaliteit, de klant moet het nergens beter krijgen dan bij jou. Een sterke merkpersoonlijkheid die aanslaat bij je doelgroep is zeker zo effectief (en misschien wel effectiever), want daarmee val je pas echt op.
Consistentie
Zowel online als in de winkelstraat moeten klanten je merk direct kunnen herkennen. Dat geldt ook voor social media, nieuwsbrieven en merchandise. Met herkenbare kleuren, logo en design zorg je hiervoor.
Door een sterke merkidentiteit blijven al je publicaties vanzelf consistent. Dat wil niet zeggen dat je bij het lanceren van een product of een exclusieve campagne geen artistieke vrijheid meer hebt. Maar alle basiselementen (zoals een logo) moeten op alle media en platforms dezelfde zijn.
Merkbekendheid vergroten
Als de stijl en boodschap van je merk consistent zijn, creëer je veel makkelijker meer merkbekendheid. Het goede nieuws hierbij is dat naarmate je merk bekender wordt, de interesse voor je producten of diensten ook groeit. Vooral bij het verkennen van een nieuwe markt of het bereiken van een breder publiek is dit van groot belang. Al weten de klanten niet precies waarom ze je product kopen, ze begrijpen in elk geval je kernwaarden.
Loyaliteit bevorderen
Klanten met dezelfde waarden als jij blijven je merk trouw. Dat geldt voor het verlengen van een abonnement maar ook voor het kopen van een nieuw product. Hoe weten ze waar jij voor staat? Dat komt door je duidelijke merkidentiteit! Door een herkenbaar beeld van je bedrijfspersoonlijkheid zijn klanten geneigd om bij je te blijven, hoe groot de concurrentie ook is.
Een sterke merkidentiteit laat zien waar je bedrijf voor staat en wat het verschil is met je concurrenten. Door waarden en bedrijfspersoonlijkheid duidelijk uit te dragen, creëer je meer merkbekendheid en een langdurige klantenbinding.
Hoe ontwikkel je een merkidentiteit?
Dat een logo en vaste kleuren meer merkbekendheid opleveren, is wel bekend. Toch volgen hier nog enkele tips om je merk de huiskamers binnen te loodsen.
1. Doe marktonderzoek
Je kent inmiddels misschien de wensen en behoeften van je doelgroep. Maar nu is het tijd om onderzoek te doen naar de concurrentie. Een sterke merkidentiteit houdt je overeind. Daarom is het goed om voor je logo, kleuren en thema’s te kijken naar gaten in de markt.
Tools als de SWOT-analyse (strengths, weaknesses, opportunities en threats, oftewel: sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) helpen gaten in de markt te vinden en naast bestaande klantgegevens te leggen.
2. Ontwerp een logo en maak sjablonen
Voor het creëren van een sterke merkidentiteit is een in het oog springend logo essentieel. Maar het moet zoveel mogelijk verfijnd worden. Uiteindelijk is het op alle platforms en media te zien, en vaak het eerste en laatste waar de klant bij je merk aan denkt. Neem de tijd om diverse lettertypen, afbeeldingen, stijlen en kleuren uit te proberen, en maak een logo dat bij je kernwaarden past.
Is je logo klaar, dan maak je enkele basissjablonen voor marketingmateriaal zoals nieuwsbrieven en social media posts. Overleg met je ontwerpers hoe en waar je logo weergegeven moet worden, of het met bepaalde beeldverhoudingen overeenkomt en hoe het op diverse verpakkingen past.
3. Zorg voor hoogwaardige content
Het lijkt evident, maar in de huidige markt is meer aandacht voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Content weerspiegelt je merk, en klanten letten altijd op slechte vormgeving, foute spelling en lauwe reacties op berichten van andere klanten.
Werk zorgvuldig aan je presentatie en controleer in elke fase de kwaliteit. Het opbouwen van merkidentiteit kost tijd; vooral de eerste fasen zijn van groot belang. Vraag je telkens af hoe je zelf op je eigen publicaties zou reageren.
4. Maak contact met je klanten
Het contact met je klanten is net zo belangrijk als een pakkend logo en mooi marketingmateriaal. Taal, toon en stijl bepalen je imago en daarom moet je goed bedenken hoe je merk bij de klanten overkomt.
Via online chatbots of een klantenservice kun je met je klanten communiceren. Spreek ze aan in hun eigen taal, met oog voor hun gevoelens en emoties.
5. Houd jezelf op de hoogte en breng verbeteringen aan
Voor een robuust imago is consistentie weliswaar belangrijk, maar je moet ook regelmatig onderzoeken of je pogingen om het sentiment onder je klanten te bepalen gelukt zijn. Is je merk gevestigd en wil je graag een andere vormgeving, bespreek dit dan eerst in een klankbordgroep van klanten, voordat je het openbaar maakt. Als je een klein bedrijf hebt, doe dan een opiniepeiling op social media waarin je vraagt om feedback op specifieke onderdelen, zoals een ander logo of een andere website.
Het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit omvat onderzoek naar gaten in de markt, het ontwerpen van een verfijnd logo en de productie van hoogwaardige content die de kernwaarden van je merk weerspiegelt. Consistent contact met klanten en regelmatig onderzoek naar het sentiment dat leeft, zorgen voor een sterk imago.
Een sterke merkidentiteit creëren: belangrijk voor succes
Hoe groot je bedrijf ook is, een sterke merkidentiteit en een duidelijk onderscheid met concurrenten is altijd essentieel voor succes. Een merkidentiteit biedt jezelf en je medewerkers een duidelijke koers, of het nu gaat om meer klantloyaliteit of merkbekendheid op de diverse markten. Bovendien zorgt het op elk kanaal en platform voor consistentie.
De kern van de boodschap is dat je weet waar je merk voor staat en hoe je je kernwaarden visueel vormgeeft. Als je dit eenmaal beheerst, zal je merk zich onderscheiden en de tand des tijds kunnen doorstaan.