Keywords zijn de pijlers van goede SEO, hoewel de tijd van keyword stuffing echt voorbij is. Het RankBrain algoritme van Google is in dit opzicht veel geavanceerder geworden. Voor het behoud van een goede ranking is een meer verfijnde SEO strategie essentieel.
Keywords zijn weliswaar minder effectief geworden, maar hebben nog altijd een belangrijke functie. Vergeleken met vroeger is er echter wel een groot verschil. Het gebruik van keywords moet namelijk veel natuurlijker overkomen, niet in de laatste plaats omdat Google ze gebruikt om talloze webpagina’s te begrijpen en categoriseren.
Wat is een keyword strategie?
Een SEO-strategie begint eigenlijk altijd met het zoekgedrag van je klanten. Zodra je daar meer weet van hebt, ga je bijbehorende keywords verzamelen en daarmee content ontwikkelen. Een keyword strategie is in wezen niets anders dan je op deze sleutelwoorden richten.
Je kunt het beste beginnen met de keywords die het beste rendement opleveren, of je nu een nieuwe website maakt of bestaande content updatet. Een keyword kan best populair zijn, maar levert misschien niets op. Sommige keywords met een hoge ranking krijgen superveel concurrentie, dus het is belangrijk te weten wat jouw doelgroep belangrijk vindt.
Keywords blijven voor SEO belangrijk, maar het RankBrain algoritme van Google maakt een intuïtief en doelgericht gebruik steeds belangrijker. Een goede strategie omvat sleutelwoorden die kloppen met de zoekopdrachten van klanten, en levert content op die het hoogste rendement biedt.
Waarom is een goede keyword strategie zo belangrijk?
Keywordonderzoek gaat hand in hand gaat met een goede keyword strategie, hoewel dat laatste vooral richting en betekenis aan je content geeft. Een helder doel voor ogen is echter niet het enige wat zo’n strategie belangrijk maakt.
Grotere naamsbekendheid
Wat SEO betreft, draait het allemaal om ranking. Hoe hoger je pagina in de zoekresultaten staat, des te groter de kans dat bezoekers erop klikken. Na een Google-zoekopdracht zorgen de eerste drie rankingposities zelfs voor bijna 70% van alle doorklikken. Voor de tweede pagina geldt een percentage doorklikken van slechts 0,63!¹
Vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen
Meer naamsbekendheid betekent ook meer geloofwaardigheid. Al sta je op pagina 1 van de zoekresultaten misschien niet helemaal bovenaan, je staat wel tussen gevestigde merken. Dat geeft je merk een enorme boost en is goed voor het vertrouwen van je doelgroep. Uiteindelijk betekent een plek op de eerste pagina dat je content voorziet in een bepaalde behoefte: anders zou Google de pagina niet uitgekozen hebben.
Door doelgericht met keywords bezig te zijn, geef je bovendien blijk van je autoriteit op een bepaald gebied. Eén belangrijk keyword gebruiken maakt je nog geen ‘expert’, maar als je keer op keer verschillende relevante keywords gebruikt, krijg je uiteindelijk wel degelijk de erkenning die je verdient; zowel van Google als gebruikers!
Een goede keyword strategie zorgt voor een grotere naamsbekendheid doordat je hoger eindigt in de ranking bij zoekopdrachten en dus meer internetverkeer naar je toetrekt. Bovendien vertrouwen mensen je sneller en vinden ze je sneller geloofwaardig: op de eerste pagina staan, geeft aan dat je content belangrijk is.
Hoe ontwikkel je een keyword strategie?
Een keyword strategie is niet alleen bepalend voor de content zelf, maar ook voor wanneer en waar je deze publiceert. Hieronder bespreken we de stappen voor het ontwikkelen en uitvoeren van een succesvolle strategie.
1. Stel doelen voor je content vast
Er bestaan talloze keywords en webpagina’s die schreeuwen om de aandacht van Google-gebruikers. Het bepalen van specifieke doelen is dan ook van groot belang. Je wilt immers niet onnodig veel tijd en geld besteden aan een onduidelijke strategie. Wil je bijvoorbeeld een nieuw product lanceren, de ranking van je homepagina verbeteren of klanten naar een aanmeldpagina verwijzen?
Door je marketing- en SEO-inspanningen onder één noemer samen te brengen, is de kans groter dat je succes boekt. Een verkoopactie waarbij je gebruikmaakt van long-tail keywords waarin ‘goedkoop’, ‘afgeprijsd’ of ‘niet duur’ voorkomen, is bijvoorbeeld op een markt van luxe goederen niet renderend. Door het vaststellen van je doelen, zorg je dat je keyword strategie met de waarden van je bedrijf overeenkomt.
2. Maak een spreadsheet voor keywordonderzoek
Of je het nu leuk vindt of niet, een goede SEO strategie begint en eindigt met een spreadsheet. Zo’n spreadsheet heeft diverse voordelen. Ten eerste laat het jou en je medewerkers zien waar jullie je mee bezig moeten houden. Daarnaast biedt het je de mogelijkheid om aan de hand van specifieke parameters data te analyseren.
De categorieën hangen af van je keyword tool (waarover later meer), maar vaak kijk je naar het totale internetverkeer, de ranking-moeilijkheidsgraad, en het bedrijfspotentieel van keywords. Door de sleutelwoorden zorgvuldig uit te werken op een spreadsheet, kun je dergelijke informatie eenvoudig gebruiken om je doelen te bereiken, en er later ook altijd weer op terugkomen.
3. Verwerf inzicht in je ranking
Als je een eigen website hebt, worden je pagina’s waarschijnlijk al gerankt en gebruik je waarschijnlijk al bepaalde keywords. Meestal kun je het beste beginnen met de content die je al hebt en de structuur van je site verbeteren door je op de belangrijkste pagina’s op de eerste Google-pagina te richten. Tools als Ahrefs bieden een gedetailleerde analyse van je website, maar je kunt vaak ook je eigen websitebouwer gebruiken.
De populaire websitebouwer Wix biedt bijvoorbeeld een gedetailleerde analyse van Google-zoekprestaties, en toont onder andere de belangrijkste zoekopdrachten, doorklik-percentages en sitesessies. Deze gegevens kun je vervolgens naast je geformuleerde doelen leggen, en je keyword strategie helpen verfijnen.
4. Ga op zoek naar hiaten
Als je eenmaal een stevige basis hebt gelegd, kun je verder met het bepalen van de hiaten in je keywordgebruik. Gelukkig bestaan er diverse tools om populaire sleutelwoorden en die van je concurrenten te bepalen.
- SEMrush: SEMrush heeft een aantal functies om de keyword ranking van je content te beoordelen en te verbeteren, maar de allerbelangrijkste tool is de concurrentieanalyse. Hiermee kun je de keyword strategie van je concurrenten analyseren. Met deze informatie kun je vervolgens content met dezelfde, populaire keywords publiceren.
- MOZ Keyword Explorer: MOZ levert een schat aan informatie over keywords, zoals de organische click through rate, het maandelijkse zoekvolume en keyword suggesties. Genoeg om je bedrijf verder te laten groeien. Het gratis account is goed voor tien maandelijkse zoekopdrachten; om continu inzicht te krijgen, heb je een betaald account nodig.
- Ahrefs Keyword Explorer: Ahrefs is eigenlijk een geavanceerde vorm van MOZ. Eén keyword levert soms wel duizend suggesties op. Laat je echter niet ontmoedigen als je het voor de eerste keer gebruikt. Het handigst is het betaalpakket, waarmee je de populairste zinnen en keywords te zien krijgt.
- Google Analytics: Google Analytics biedt inzicht in het organisch internetverkeer van webpagina’s en de mogelijkheid om je pagina’s met een bestaande ranking te optimaliseren. Combineer dit met MOZ en Ahrefs, en je kunt je positie in zoekresultaten nog verder verbeteren.
5. Kijk naar diverse parameters
Aan parameters geen gebrek als je website- en keywordonderzoek doet. Dit is vaak ook een van de redenen dat mensen liever geen onderzoek naar keywords doen. De ‘key’ (geen woordspeling) is echter weten waar je moet zoeken. Eén of twee belangrijke parameters zijn genoeg om je strategie te verfijnen en lucratieve content te creëren.
Het hangt een beetje af van de tool die je gebruikt, maar uiteindelijk moet je op zoek gaan naar de keywords die met je bedrijf of merk te maken hebben en zorgen voor een goede balans tussen zoekvolume en ranking-potentieel.
Zo komt een keyword met een hoog zoekvolume en een laag ranking-potentieel veelvuldig op concurrerende websites voor, wat dus weinig internetverkeer oplevert. Je kunt in plaats daarvan beter keywords met een gemiddeld zoekvolume en een hoog ranking-potentieel kiezen. Deze zoektermen zorgen niet alleen voor een betere ranking, maar kunnen ook tot meer internetverkeer naar pagina’s met sterk concurrerende termen leiden.
6. Groepeer de keywords in je spreadsheet
Geef vervolgens de gevonden keywords een kleur (bijvoorbeeld groen, oranje en rood) en een cijfer van één tot drie, op basis van zoekvolume en ranking-potentieel.
Zo krijgt een keyword met een goed zoekvolume en een hoog ranking-potentieel een bedrijfspotentieel (BP) van één en een groene kleur. Keywords met een BP van twee worden dan oranje en die met een BP van drie rood. Richt je vervolgens vooral op alle groene keywords, want die leveren het hoogste rendement op en bieden een stevige basis voor de ranking van je webpagina’s.
Je kunt ook andere categorieën gebruiken (bijvoorbeeld termen gerelateerd aan een productlancering). Het gaat er in elk geval om dat jij en eventuele medewerkers een kader hebben waarmee je kunt werken, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan.
7. Herschrijf bestaande content en maak dan pas nieuwe
De meeste websites passen eerst bestaande pagina’s aan en beginnen dan pas met nieuwe content. Dat wil echter niet zeggen dat je moet wachten met het focussen op nieuwe zoekopdrachten, vooral niet als ze een uitstekend bedrijfspotentieel hebben. Maar het is in de eerste plaats belangrijk dat je de juiste keywords op bestaande pagina’s (op een natuurlijke manier) gebruikt. De hoofdpagina’s van het CMS vormen de basis van je website, dus optimaliseer deze eerst voordat je nieuwe content toevoegt.
Vaak wordt over het hoofd gezien dat je in de eerste plaats voor je klanten en dan pas voor Google schrijft. Sleutelwoorden helpen Google dan wel om je webpagina’s te catalogiseren, maar je content moet vooral aan de zoekintentie van klanten voldoen om op pagina 1 van de zoekresultaten te belanden.
Heb je moeite om op een organische manier keywords in je content op te nemen, denk dan eens aan long-tail sleutelwoorden. Bij een zoekopdracht wordt in de praktijk vaak niet één keyword ingevuld, maar een vraag gesteld, bijvoorbeeld: “Wat is de beste manier om mijn SEO-ranking te verhogen?”. Long-tail sleutelwoorden benadrukken dat je bij het schrijven het beste een natuurlijke, informele toon kunt aanhouden.
8. Houd de progressie in de gaten en maak updates
Het monitoren van het succes van je keyword-strategie is van groot belang. Niet alleen om te kijken of je doelen gerealiseerd zijn, maar ook – meer specifiek – om te achterhalen of je updates (of nieuwe pagina’s) voor een hogere ranking zorgen. Beperk je eerst tot enkele pagina’s (de pagina’s die het beste scoren) en check daarvan wekelijks het zoekvolume en de Google ranking.
Als bepaalde pagina’s meer aandacht trekken dan andere, vraag je dan af hoe dat kan. Komt dit bijvoorbeeld door de hoeveelheid keywords, de kwaliteit van de content, of misschien doordat je doelgroep vooral aandacht voor bepaalde sleutelwoorden heeft? De antwoorden helpen je bij het verfijnen van je strategie.
Het ontwikkelen van een keyword-strategie omvat het stellen van duidelijke doelen en het benutten van inzicht in bestaande rankings voor optimale prestaties. Categoriseer keywords op basis van hun potentieel en stem zo je SEO-inspanningen op je bedrijfsdoelen af, en houd voortdurend bij hoe je pagina’s het doen en voer, indien nodig, veranderingen door.
Ontwikkel een effectieve keyword-strategie
Hoewel het optimaliseren van je SEO activiteiten meerdere dingen omvat, zijn keywords nog steeds belangrijk voor succes. Keyword stuffing is echter niet wat je moet doen. Je zult vooral moeten onderzoeken welke keywords het meest effectief zijn, en welke daarvan relevant zijn voor je bedrijf. Een keyword-strategie is dan ook van groot belang om je doelen te bereiken. Je behaalt er niet alleen een positiever investeringsrendement mee; het verbetert ook je positie in zoekresultaten.
Bron:
1. Dean, B. We Analysed 5 Million Google Search Results. Here’s What We Learned About Organic CTR. Backlinko. Gepublcieerd op 28 mei 2023. https://backlinko.com/google-ctr-stats