Stephen Hawking, auteur, theoretisch natuurkundige en kosmoloog (1942-2018)

Hello Yuqo
E
Er is een prevalerende geest heengegaan. Stephen Hawking laat daarbij een prestigieuze nalatenschap achter. Zijn verlangen was om te inspireren en kennis over te dragen aan iedereen die maar wilde luisteren.

Stephen Hawking was een van de meest verfijnde denkers op het gebied van de moderne kosmologische theorie. Ondanks deze specialistische wetenschap, is zijn persoonlijkheid en onderzoek bekend in bijna elk huishouden. Of men nu de ruimte, tijd, of het ontstaan van het universum wilde begrijpen, met zijn talent en vastberadenheid kon hij zijn kennis op velen overbrengen en inspireerde hij talloze generaties. En misschien nog wel belangrijker: hij blijft ons inspireren met zijn gratis verkrijgbare thesis en bestseller “A Brief History Of Time.” Het zijn deze vaardigheden van deze onderwijzer en auteur, die ondanks zijn overlijden ons altijd bij zullen blijven.
 
Het zijn deze vaardigheden van deze onderwijzer en auteur, die ondanks zijn overlijden ons altijd bij zullen blijven.
 

IN MEMORIAM: STEPHEN HAWKING

Veel mensen kennen Stephen Hawking om zijn positieve kijk op het leven. Daarbij maakte hij vaak gebruik van gevatte oneliners in zijn toespraken voor een publiek dat bestond uit wetenschappers, natuurkundigen en theoretici. Hij ontving zelfs The Presidential Medal of Freedom van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama. Daarbij bekleedde hij een positie als Lucasian Professor of Mathematics. Dit is een bijzonder prestigieuze en zwaarbevochten aanstelling. Gelijken als Isaac Newton en Paul Dirac, een van de grondleggers van de kwantummechanica, gingen hem voor.
Hawking staat synoniem voor tegenslagen die hun weerga niet kennen. Op de leeftijd van 21 jaar kreeg hij de diagnose ALS en zijn levensverwachting bedroeg nog maar enkele jaren. Geconfronteerd met de onvermijdelijke dood, was zijn vastberadenheid groter dan ooit. Zo ging hij naar de Universiteit van Cambridge om zijn PhD te behalen. Zijn doel was simpel: “een compleet begrip van het universum, waarom het is zoals het is en waarom het bestaat.” Niet bepaald een eenvoudige zaak. Velen van ons zouden een wat makkelijker doel hebben gekozen, en terecht, gezien de verwachte levensduur die Hawking mogelijk had.
 

A BRIEF HISTORY OF TIME

Het maakt niet uit hoe u Stephen Hawking kent. Of dat nu is vanwege zijn gevatte tv-optredens (zelfs in “The Big Bang Theory”), zijn diepzinnige toespraken, of door de vele verfilmingen van zijn leven. Voor de grote meerderheid is de publicatie van zijn boek “A Brief History Of Time” een van zijn grootste eerbetonen. Het was niet alleen zijn doel om kennis te verspreiden over de werking van het heelal. Hij wilde dit namelijk doen op een manier waarmee lezers deze complexe kosmologische theorieën konden begrijpen zonder kennis vooraf. Dat behoeft niet alleen de vaardigheid om deze theorieën zelf bestudeerd en samengevat te hebben. Het vereist namelijk ook een diep inzicht in hoe deze informatie te presenteren aan een nieuw publiek. En dat inzicht had hij zeker, gezien de 10 miljoen mensen die een exemplaar hebben gekocht.
Met het beschrijven van misschien wel de meest ontmoedigende onderwerpen probeerde Hawking het stigma rond het ontstaan van het universum te doorbreken. Dit noemde hij ook wel een “dorst naar kennis”. Hij zou zich openlijk uitspreken voor de behoefte van de mensheid om naar de sterren te kijken en te investeren in ruimtereizen. Zwarte gaten, de ruimte en grenzen van tijd zijn allemaal hoofdstukken in het boek. Hierbij worden de meest geavanceerde vooruitstrevende opvattingen gepresenteerd op een logische, maar gesimplificeerde manier. Het zou te makkelijk geweest zijn om dit onderzoek uit te voeren en iedereen die onbekend is met kosmologische theorieën te beschouwen als verloren tijd om ze kennis bij te brengen. En dat is waarin Hawking zich van anderen heeft onderscheiden. Hij was niet alleen gebrand om zijn eigen kennis te vergroten, maar ook die van anderen.
 
Hij was niet alleen gebrand om zijn eigen kennis te vergroten, maar ook die van anderen.
 

WAAR STAAT ZIJN THESIS VOOR?

De werkelijke oorsprong van het universum. Bij die zin vliegen de gedachten op hol en bij velen van ons komt een lichte hoofdpijn opzetten. Deze woorden zijn niet alleen moeilijk te verteren. Want waar zou men moeten beginnen als we willen weten hoe ons universum en de miljoenen die er verder nog zijn, ontstaan zijn? Stephen Hawking was standvastig. Hij gebruikte eerder onderzochte theorieën om zijn hypotheses te bewijzen of ontkrachten. Het mag verrassend heten dat Hawking er in veel gevallen naast zat. Hij stond bekend om zijn weddenschappen met collega-wetenschappers over belangrijke wetenschappelijke theorieën. Veel daarvan verloor hij.
Kennis vergroten is één ding. Of dat nu over het concept van het universum gaat, of over iets eenvoudigs als een nieuw recept bereiden. Maar om iets bewezen mis te hebben en een alternatief resultaat te benutten om het toekomstige denken aan te passen of te beïnvloeden, is een nederige vaardigheid die velen van ons moeilijk zouden vinden. Zelfs als u niet zoveel heeft met het werk van Hawking, dan is in ieder geval zijn gedrevenheid, vastberadenheid en dorst naar kennis zeer bewonderenswaardig. Iedereen kan van deze eigenschappen leren en ze doorgeven. De dorst naar kennis is daarbij een eigenschap die hij graag op de mensheid overbracht.