Beroemdheden met een achtergrond in design

Eva Mohyrova
Eva Mohyrova
F
Freddie Mercury, Alan Rickman, Andy Serkis en vele anderen: allemaal beroemdheden met een uitzonderlijke talent in hun vakgebied. Er is echter nog een gemene deler. Ze hebben namelijk allemaal voor grafisch ontwerper gestudeerd. En sommigen hebben zelfs een tijdje als designer gewerkt.
Reading Time: 5 minutes

Beroemdheden van wie u niet wist dat ze ontwerpers zijn

Doet u een cursus grafisch ontwerpen of bent u er simpelweg in geïnteresseerd? Dan kent u waarschijnlijk wel bekende ontwerpers, zoals Stefan Sagmeister of Tom Geismar. Wist u echter ook dat diverse beroemdheden, waaronder musici en acteurs, een achtergrond hebben als grafisch ontwerper?

Hebt u extra motivatie nodig om alles uit uw cursus of carrière te halen? Dan hebben wij iets leuks voor u. We hebben namelijk een lijst gemaakt met 11 getalenteerde beroemdheden die ooit ontwerper zijn geweest.

 

1. JEMIMA KIRKE

Jemima Kirke is bekend door haar rol als Jessa Johansson in de televisieserie Girls. Ze is echter niet altijd actrice geweest. In 2008 studeerde Kirke af aan de Rhode Island School of Design. Ze behaalde daar de graad Bachelor of Fine Arts.

Ondanks haar succes als actrice ziet Kirke zichzelf allereerst als kunstenaar. Voordat ze de rol aanvaardde in Girls, organiseerde ze een schilderijenexpositie, getiteld A Brief History. Van eind 2017 tot begin 2018 stelde ze werk tentoon bij Sargent’s Daughters, een galerie in de Lower East Side in New York. Dit bestond uit schilderijen van vrouwen met trouwjurken in portretstijl. Haar eigen scheiding inspireerde haar tot deze creaties, aldus Kirke.

 

2. RONNIE WOOD

Ronnie Wood is een wereldberoemde rockartiest, maar deze Rolling Stone heeft ook artistieke talenten. In de jaren ’60 ging hij naar het Ealing College of Art. Evenals Pete Townshend overigens (over hem hebben we het straks). Twee oudere broers van Wood studeerden bovendien ook grafisch ontwerp aan dezelfde school en runden een ontwerpbedrijf. Wood volgde in hun voetstappen en ging de passie van zijn jeugd achterna. In zijn jongere jaren werden zijn tekeningen zelfs gebruikt in het BBC-televisieprogramma Sketch Club.

Wood is blijven tekenen en ontwerpt zelfs nu nog prenten. Zijn werk is daarbij op diverse tentoonstellingen overal ter wereld te zien geweest. Bovendien is hij de persoon die het omslagontwerp heeft gecreëerd voor een medemuzikant; de boxset Crossroads van Eric Clapton.

 

Crossroads (Eric Clapton album)

 

3. RICKY WILSON

Ricky Wilson is de frontman van de indie-band Kaiser Chiefs — en afgestudeerd als grafisch ontwerper. Hij behaalde zijn BA in Graphic Design in 2000 aan de Leeds Beckett University. Wilson was zelfs parttime docent grafisch ontwerp aan het Leeds College of Art. Hij deed dat bijna een jaar lang, totdat de band echt doorbrak.

 

4. PETE TOWNSHEND

Pete Townshend speelt gitaar, schrijft liedjes en is leider van de wereldberoemde band The Who. Hij weet daarbij verrassend veel over grafisch ontwerp. In de jaren ’60 studeerde Townshend voor grafisch ontwerper aan de Ealing College of Art (inderdaad dezelfde school waar ook Ronnie Wood studeerde). Hij daarbij was erg tevreden over zijn opleiding.

Townshend zegt zelfs dat zijn opleiding hem heeft geholpen bij het vormgeven van zijn manier van spelen en muzikale carrière. Bovendien hebben zijn kennis hem geholpen bij het visueel branden van zijn band.

 

5. PETER CAPALDI

Peter Capaldi is vooral bekend vanwege zijn rol als de 12e Doctor in de populaire sciencefiction tv-serie Doctor Who. Voor zijn acteercarrière, studeerde hij echter voor ontwerper. In 1980 studeerde hij af aan de Glasgow School of Art voor graphic design.

 

6. CHUCK D

Chuck D is de oprichter van de Amerikaanse rapformatie Public Enemy. Zijn talenten liggen echter niet alleen in de muziekwereld. Chuck D studeerde namelijk grafisch ontwerp aan de Adelphi University in Long Island. Helaas lukte het hem de eerste keer niet om af te studeren; hij werd van school gestuurd. Volgens Chuck D kwam dat doordat hij als eerstejaars teveel feestte.

De opleiding van Chuck D hield daar echter niet mee op. Hij besloot uiteindelijk om terug te gaan naar school om zijn laatste jaar af te maken. In 1984 behaalde Chuck D de graad Bachelor of Fine Arts en kreeg hij zelfs een bijzondere vermelding (Dean’s list). Bovendien kreeg hij in 2013 een eredoctoraat van zijn Alma Mater. Chuck D streefde niet actief naar een carrière als grafisch ontwerper, maar benutte zijn vaardigheden goed. Hij ontwierp namelijk het beroemde logo van Public Enemy en heeft het grootste deel van de identiteit van de band vormgegeven.

 

Andy Serkis studeerde visuele kunsten aan Lancaster University.

 

7. ANDY SERKIS

Velen van ons bewonderen Andy Serkis vanwege zijn vertolking van Gollum in Lord of the Rings_ en _The Hobbit. En dan is er natuurlijk nog zijn rol als Caesar in de reboot van Planet of the Apes. Er is echter een moment geweest waarop het niet zo vanzelfsprekend was dat hij ging acteren.

In feite was acteren niet de eerste keus voor Serkis. Hij studeerde visuele kunsten aan Lancaster University en koos bijna per ongeluk voor theaterstudies als minor. Toentertijd worstelde Serkis met het kiezen van een minor en besloot hij uiteindelijk dat hij posters kon ontwerpen voor het theater van de universiteit. Daardoor raakte hij betrokken bij de theaterproducties en ging hij ook zelf acteren. Hierbij kwam hij tot het besef dat dit was wat hij wilde doen. Het is bijzonder hoe het leven soms loopt.

 

8. DAVID BOWIE

Dit is vast geen verrassing. We weten tenslotte allemaal dat David Bowie het heerlijk vond om zich visueel uit te drukken. Hij heeft in zijn leven daarbij verschillende dingen geprobeerd. Aan het begin van de jaren ’60 studeerde Bowie aan Bromley College of Art. Hij specialiseerde zich in zetten en lay-out. We weten allemaal dat Bowie daarin niet verder is gegaan. Wel weten we dat zijn studie zijn leven en werk heeft beïnvloed.

De outfits en performances van Bowie waren altijd geweldig, origineel, kleurrijk en stijlvol. Nu weten we dat niet alleen zijn grote visie en smaak zijn werk zo geweldig maakten. Dat kwam namelijk mede ook door zijn opleiding tot designer.

 

Aan het begin van de jaren ’60 studeerde Bowie aan Bromley College of Art.

 

9. FREDDIE MERCURY

Net als David Bowie heeft Freddie Mercury meermalen bewezen dat hij visuele flair had. Queen ging net zo goed om goede teksten en een geweldige performance als om de visie en het ontwerptalent van Mercury.

Mercury studeerde aan hetzelfde Ealing College of Art als Ronnie Wood en Pete Townshend en behaalde een diploma in grafisch ontwerp. Hij ontwierp ook het iconische logo van Queen dat werd gebruikt op de covers van een aantal albums. Dit logo gebruikt men tegenwoordig nog steeds voor Queen-merchandise.

10. KANYE WEST

Kanye West ging na de middelbare school naar de American Academy of Art. Kort daarna vertrok hij echter naar Chicago State University en toen hij 20 jaar was, stopte hij met school. West wilde zijn muzikale dromen navolgen. Een van zijn albums heet dan ook College Dropout. Daarin is hij eerlijk over zijn dappere beslissing.

Toch lukte het West om af te studeren. In 2015 behaalde hij een eredoctoraat aan de School of the Art Institute in Chicago. Daarmee werd hij officieel Doctor of Fine Arts. Dat zal niemand verbazen; zelfs zonder diploma heeft West veel invloed gehad op de popcultuur, design en de fashionindustrie.

 

11. ALAN RICKMAN

Tot slot de geweldige Alan Rickman. Hij is bekend dankzij vele fantastische acteerrollen; Severus Snape in Harry Potter, Hans Gruber in Die Hard, Colonel Brandon in Sense and Sensibility, Harry in Love Actually en nog vele andere. Voordat Rickman acteur werd, was hij designer. Hij verdiende er zelfs zijn brood mee.

Rickman studeerde in 1968 af aan het Chelsea College of Art and Design. Daarna ging hij naar het Royal College of Art voor een postacademische graad. Hij werkte daar aan een studententijdschrift en begon uiteindelijk zijn eigen ontwerpbureau Graphiti. Zijn hart ging echter uit naar acteren. Nadat Rickman in 1972 werd toegelaten tot de Royal Academy for Dramatic Arts besloot hij dan ook om te stoppen met zijn bedrijf.

 

Zoals u ziet, zijn veel getalenteerde mensen in het verleden talentvolle ontwerpers geweest. Hopelijk zijn artikelen zoals deze en TED Talks over design voor u een bron van inspiratie. Het is daarbij nooit te laat om een carrièreswitch te maken of om uw vaardigheden op het gebied van grafisch ontwerp toe te passen in een ander vakgebied.